Μπορεί η φετινή τουριστική σεζόν να έχει και τυπικά ξεκινήσει, το κλίμα ωστόσο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού είναι «συννεφιασμένο”.
Η διστακτικότητα που καταγράφεται από πολλές σημαντικές για τη χώρα μας τουριστικές αγορές αναφορικά με το κλείσιμο των πακέτων, η πτώση των κρατήσεων από τη Ρωσία, αλλά και στο εσωτερικό της Ελλάδα, οι συνέπειες από το προσφυγικό, η συνεχιζόμενη υπερφορολόγηση του κλάδου και η φοροδιαφυγή δημιουργούν, όπως τονίζουν φορείς του τουρισμού, ένα ιδιαίτερο αρνητικό μείγμα για τους επόμενους μήνες, απομακρύνοντας το στόχο της χρονιάς για αφίξεις και έσοδα (25 εκατ. αφίξεις, έναντι 23,5 εκατ. πέρσι και 15 δισ. ευρώ έσοδα, έναντι 14,2 δισ. ευρώ το 2015).
Είναι μάλιστα ενδεικτικό πως ακόμη δεν υπάρχει συγκεκριμένη εικόνα για την πορεία της ζήτησης, που άλλοτε εμφανίζεται θετική και άλλοτε δείχνει να υποχωρεί. Ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού διατηρούν βέβαια ακόμη την αισιοδοξία τους πως δεν θα υπάρξουν απώλειες, είναι όμως διάχυτη η ανησυχία τους για την πορεία της τουριστικής περιόδου.
Όσον αφορά ειδικότερα το πως έχει επηρεάσει το προσφυγικό την εικόνα πολλών ελληνικών προορισμών σε σύγκριση με χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία και Τουρκία, είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη μελέτη που υλοποίησε η Censuswide για το SETE Intelligence, σύμφωνα με την οποία καταγράφεται σαφής επιδείνωση της αντίληψης για την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν φορείς του τουρισμού, ειδικά οι προορισμοί του ανατολικού Αιγαίου δέχονται τις περισσότερες πιέσεις, με τις κρατήσεις να λαμβάνουν πλέον τη μορφή last minute.
Την ίδια ώρα, η χώρα μας συνεχίσει να χάνει πόντους ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης του τουριστικούς προϊόντος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα έρχεται τελευταία, τόσο στους φόρους επενδύσεων όσο και στους φόρους λειτουργίας, με την Κύπρο να βρίσκεται στην καλύτερη θέση, την Κροατία δεύτερη, την Τουρκία τρίτη, την Ισπανία τέταρτη και την Ιταλία πέμπτη.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού στέλνουν τώρα αυστηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση, καλώντας της να μην επιβαρύνει και άλλο το τουριστικό πακέτο και παράλληλα να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά τις προκλήσεις του προσφυγικού ζητήματος, ώστε να διασφαλιστεί με κάθε μέσο ότι δεν θα πληγεί περαιτέρω η οικονομία και η απασχόληση και δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και η ποιότητα των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
Πάντως το πρώτο δίμηνο τη χρονιάς όσον αφορά των αριθμό των επισκεπτών και τις εισπράξεις προκαλεί έντονο προβληματισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση 5,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015 και διαμορφώθηκαν στα 295 εκατ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν 1,5%, από τη Γαλλία 24,6% και από το Ηνωμένο Βασίλειο 13,1%. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση κατέγραψε πτώση κατά 11,0% και διαμορφώθηκε στις 992 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.115 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2015. Οι αφίξεις από τη Γερμανία παρέμειναν σχετικά σταθερές και διαμορφώθηκαν στις 70 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτές από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 2,2%. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 10,2% και διαμορφώθηκαν στις 59 χιλ. ταξιδιώτες.
capital.gr