Άλλο ένα χτύπημα στη "βαριά" βιομηχανία της, τον τουρισμό, δέχθηκε χθες η Τουρκία με την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, που είχε ως αποτέλεσμα 36 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και τουλάχιστον 147 να τραυματιστούν.
Ακόμη και πριν από τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, ωστόσο, τα στοιχεία από την τουριστική κίνηση αποτύπωναν δραματική μείωση στις αφίξεις ξένων τουριστών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Ρώσων, που γύρισαν μαζικά την ...πλάτη στην Τουρκία, με μείωση 92% τον Μάιο. Και παρά το γεγονός ότι έως χθες πολλοί ήταν αυτοί που εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Ατατούρκ ως ενδιάμεσο σταθμό για τα ταξίδια τους από την Ανατολή στη Δύση και αντίστροφα, τα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν ότι όλο και λιγότεροι είναι εκείνοι που κάνουν στάση στην Τουρκία για να απολαύσουν τον πολιτισμό, τις φυσικές ομορφιές αλλά και την εξαίσια κουζίνα της.
Kι ενώ δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ανέλυαν, ένα μόλις 24ωρο πριν από τα χθεσινοβραδινά γεγονότα, τη θετική επίδραση που αναμενόταν να έχουν στον τομέα του τουρισμού οι διπλωματικές κινήσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για βελτίωση των σχέσεων με το Ισραήλ και Ρωσία, οι επιθέσεις αυτοκτονίας στο 4ο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στην Ευρώπη και το 11ο στον κόσμο φαίνεται να δίνει ακόμη ένα βαρύ χτύπημα στις αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα.
"Λόγω των περιφερειακών και διεθνών κρίσεων και εξαιτίας ορισμένων διμερών προβλημάτων με κάποιες χώρες, είδαμε την τουριστική κίνηση να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα απ' ό,τι αναμέναμε νωρίτερα. Εκτιμούμε πως θα υπάρξει σημαντική άνοδος στα νούμερα της εγχώριας τουριστικής αγοράς χάρη στην αργία των 9 ημερών για το Αΐντ αλ-Φιτρ (γιορτή για το τέλος του Ραμαζανιού). Αναμένουμε επίσης πως ένας από τους τομείς που θα επηρεαστεί θετικά από τη βελτίωση των σχέσεών μας τόσο με τη Ρωσία όσο και με το Ισραήλ θα είναι ο τουριστικός" ανέφερε, λίγες ώρες πριν από την επίθεση, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας, ο αριθμός των ξένων αφίξεων στη χώρα σημείωσε "βουτιά" της τάξης του 34,7% τον Μάιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 και διαμορφώθηκε σε 2,49 εκατομμύρια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 1990!
Τον Μάιο καταγράφηκε δραματική μείωση στις αφίξεις κυρίως από τη Ρωσία αλλά και κάποιες χώρες της Δύσης, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για ζητήματα ασφαλείας, μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα των προηγούμενων μηνών, αλλά και τη διπλωματική διένεξη με τη Ρωσία, που μέχρι πρόσφατα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη "πηγή" ξένων τουριστών για την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο αριθμός των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία μειώθηκε κατά περίπου 92% τον Μάιο (41.004 άτομα) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Μειωμένος κατά 31,5% ήταν και ο αριθμός των αφίξεων από Γερμανία, ενώ πτώση της τάξης του 29,4% σημείωσαν οι αφίξεις από τη Βρετανία (427.000 και 219.000 άτομα αντίστοιχα).
Δεν ήταν, ωστόσο, μόνο οι Ρώσοι, οι Γερμανοί και οι Βρετανοί που δεν "ψήφισαν" φέτος Τουρκία, αφού καταγράφηκε μείωση της τάξης του 22,9% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους στο σύνολο των αφίξεων ξένων τουριστών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015.
H εικόνα αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό μεταξύ όσων ασχολούνται με τον τομέα του τουρισμού στην Τουρκία, που αναμένουν απώλειες εσόδων περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την τρέχουσα χρονιά (εκτίμηση πριν από το χθεσινό χτύπημα).
Ο επικεφαλής της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας (TÜRSAB), Μπασαράν Ουλουσόι, είχε εναποθέσει τις ελπίδες του στις αφίξεις Ισραηλινών τουριστών, υπενθυμίζοντας σε μία "ένεση αισιοδοξίας" ότι έφτασαν το υψηλότερο επίπεδο το 2008 (550.000 άτομα). Σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu εκτίμησε μάλιστα πως "με τη σταδιακή βελτίωση των σχέσεών μας με το Ισραήλ, αναμένουμε δραματική μείωση στον αριθμό των Ισραηλινών τουριστών που επισκέπτονται την Τουρκία". Ωστόσο, με δεδομένη την έμφαση που δίνουν οι Ισραηλινοί σε ζητήματα ασφαλείας, όταν ταξιδεύουν, πολλοί προβληματίζονται ήδη για το πώς θα αντιδράσουν σ' αυτό το νέο χτύπημα και, μάλιστα, στο βασικό αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.
Με δεδομένο δε ότι το χθεσινό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, με τους 36 νεκρούς και τους τουλάχιστον 150 τραυματίες δεν είναι το πρώτο στην πόλη αυτή, απομένει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί η τουριστική κίνηση στην Τουρκία και τι εικόνα θα παρουσιάσει το αεροδρόμιο Ατατούρκ την Τετάρτη το βράδυ, όταν αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του. Είχαν προηγηθεί, στις 12 Ιανουαρίου, η επίθεση αυτοκτονίας στην "καρδιά" της Κωνσταντινούπολης, το Σουλτάναχμετ, με 13 νεκρούς (όλοι ξένοι), στις 19 Μαρτίου η επίθεση αυτοκτονίας στο Πέρα, με πέντε νεκρούς και στις 7 Ιουνίου, η επίθεση με στόχο λεωφορείο που μετέφερε αστυνομικούς και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 51.