Ανάλυση: Τι δείχνουν οι τελευταίες προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό -«Χάθηκε» το Πάσχα

Απρίλιος 09, 2021

«Η σεζόν δεν προχωράει όπως θα θέλαμε. Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις» παρατηρεί εμφανώς προβληματισμένος παράγοντας του Τουρισμού, την ώρα που αρχίζουν να στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για μια ομαλή προετοιμασία της θερινής σεζόν.

Απομένοντας μόλις 18 ημέρες ως τη Μεγάλη Εβδομάδα, η προσδοκία για έλευση το Πάσχα τουριστών από τα γειτονικά Βαλκάνια, έχει εγκαταλειφθεί. Πλέον, ο στόχος είναι να μην καταστεί «κενό» γράμμα το επίσημο άνοιγμα του Τουρισμού στις 14 Μαίου και να σωθεί τουλάχιστον το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου. Με δεδομένο, πάντως, ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα, σηματοδοτώντας το πέρασμα της οικονομίας στην «πορτοκαλί» φάση, οι πιο απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος- και με βάση τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη- για να αποδώσει ο Ιούνιος και «βλέπουν», πλέον, την 1η Ιουλίου.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο Ιούνιος θα κινηθεί στα «ρηχά», πάμε και φέτος για μια 4μηνη σεζόν, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι ο στόχος για εισπράξεις στο 40% του 2019, δηλαδή γύρω στα 7,5 δις ευρώ, «θολώνει». Επί του παρόντος οι κρατήσεις είναι στο «0», ενώ το γεγονός ότι η χώρα παραμένει στο «κόκκινο», δυσχεραίνει τη θέση μας στη σκακιέρα των προκρατήσεων, όπου όλα δείχνουν ότι η επιδημιολογική «ταυτότητα» θα παίξει μεγάλο ρόλο. Η Τράπεζα της Ελλάδας επισημαίνει, μάλιστα, ότι υπάρχουν δύο νέες παράμετροι στο «παιχνίδι», που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Κατ’ αρχάς, οι χώρες που αποτελούν κύριες αγορές προέλευσης ταξιδιωτών για την Ελλάδα κατέγραψαν σημαντικές απώλειες εισοδήματος, που κυμαίνονται από 3,4% στις ΗΠΑ έως 10% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπρόσθετα, χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία κατέγραψαν ταυτόχρονα και σημαντικό αριθμό κρουσμάτων της νόσου, γεγονός που ενισχύει την τάση αποφυγής διασυνοριακών μετακινήσεων, ακόμη και χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

screenshot_20210407-230051.jpg

Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα της προετοιμασίας πρέπει να κερδηθεί σε όλα τα μέτωπα. Παράγοντες του τουρισμού επισημαίνουν ότι πέρα από τα μέτρα στήριξης για την επανεκκίνηση του κλάδου και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν, θα πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για τις υποδομές, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των χερσαίων συνόρων. Εικόνες όπως οι περσινές, με τις ουρές χιλιομέτρων επ’ ουδενί πρέπει να επαναληφθούν, ωστόσο το γεγονός ότι για τη στελέχωση και αναβάθμιση των Τελωνείων εμπλέκονται ως συναρμόδιες 5 υπουργεία και υπηρεσίες, προκαλεί ανησυχία για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

screenshot_20210407-225930.jpg

Όλα αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και της ανάπτυξης εναλ-λακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. συνεδριακός, θρησκευτικός, ιαματικός τουρισμός κ.ά.), ώστε να περιοριστεί η έντονη εποχικότητα της τουριστικής δραστηριότητας και να διευρυνθεί το προσφερόμενο προϊόν, καλύπτοντας μεγαλύτερο εύρος προτιμήσεων ταξιδιωτών. Σύμφωνα με την ΤτΕ, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις νησιωτικές περιοχές, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από ξένους επισκέπτες, έτσι ώστε να μειωθεί η ευπάθεια των νησιωτικών προορισμών σε αντίξοες συνθήκες στο εξωτερικό και στον αυξημένο ανταγωνισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να συμβάλουν η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχονται από τα ξενοδοχεία, η καλύτερη διασύνδεση των νησιών με τους τόπους προέλευσης των επισκεπτών και η αναβάθμιση των υποδομών.

https://www.economistas.gr/oikonomia/35413_ola-ta-nea-dedomena-ston-toyrismo

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot