Ιστορικό υψηλό καταγράφει ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μόλις χθες, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.
δημοσιοποίησε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι, από την αρχή του χρόνου έως και τον Ιούλιο, Αστυνομία και Λιμενικό συνέλαβαν 156.726 άτομα, αντί 32.070 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Τα τελευταία δέκα χρόνια, αντίστοιχο νούμερο συλλήψεων (146.337) αλλά για ολόκληρο το έτος είχε καταγραφεί μόνο το 2008, καθώς τις υπόλοιπες χρονιές ο αριθμός των συλλήψεων κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα.
Αυτό που αποκαλύπτουν οι αριθμοί επιβεβαιώνουν εικόνες κυρίως από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που υποδέχονται τον κύριο όγκο των παράνομων μεταναστών. Χθες, ο Δήμος Κω αναγκάστηκε να τοποθετήσει χημικές τουαλέτες στο γήπεδο της πόλης, ώστε να φιλοξενούνται εκεί προσωρινά οι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες όσο διάστημα διαρκεί η διαδικασία ταυτοποίησής τους. «Θα υπερασπιστούμε τους δημόσιους χώρους που δεν θα ξαναγίνουν καταυλισμός», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Σεβαστιανός Μαραγκός. Σχεδόν ταυτόχρονα, περίπου 40-50 μετανάστες, που βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Κω, διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων, ζητώντας να τους δίνεται γρηγορότερα το έγγραφο που βεβαιώνει την αναστολή της διοικητικής τους απέλασης, ενώ αντιδράσεις προκάλεσε βίντεο που ανάρτησε στο twitter δημοσιογράφος του Associated Press και απεικονίζει αστυνομικό, που κρατά μαχαίρι, να χαστουκίζει μετανάστη. Για το συμβάν διατάχθηκε κατεπείγουσα διοικητική έρευνα. Αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη παραδέχτηκε, μιλώντας χθες στην «Κ», ότι η κατάσταση στην Κω είναι εκρηκτική, σημειώνοντας ότι «πάνω από 5.000 παράνομοι μετανάστες βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο νησί», και προσέθεσε ότι ανώτατοι αξιωματικοί του Κλάδου Αλλοδαπών βρίσκονται στην Κω για να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης.
Ενδεικτικά, από στοιχεία του Λιμενικού που έχει στη διάθεσή της η «Κ» προκύπτει ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι την 20ή Ιουλίου είχαν συλληφθεί (από τις Λιμενικές Αρχές) για παράνομη είσοδο στην Κω 10.815 άτομα. Αντίστοιχα, από τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώνεται ότι το πρώτο επτάμηνο του έτους στη Β΄ Περιφέρεια Δωδεκανήσου (στην οποία ανήκει η Κως) συνελήφθησαν από Λιμενικό και Αστυνομία 28.100 αλλοδαποί, αντί μόλις 2.300 πέρυσι. Πάντως, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Κω εκφράζει ικανοποίηση, καθώς, όπως αναφέρει, «αποδίδουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την άμβλυνση των συνεπειών από την αυξημένη ροή προσφύγων και μεταναστών στην Κω».
Αισθητά μεγαλύτερα είναι τα νούμερα στη Λέσβο, όπου όμως η κατάσταση το τελευταίο δεκαπενθήμερο περιγράφεται ως «διαχειρίσιμη». Ο δήμαρχος του νησιού κ. Σπύρος Γαληνός δήλωσε στην «Κ» ότι «χάρη στις προσπάθειες Αστυνομίας, Λιμενικού και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός με τον οποίο πρόσφυγες και μετανάστες καταγράφονται και αποχωρούν από το νησί», ενώ προσέθεσε ότι η εικόνα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια και τον δημοτικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ είναι βελτιωμένη. Πάντως, τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. μαρτυρούν ότι το πρώτο επτάμηνο του έτους έχουν συλληφθεί στη Λέσβο 61.636 παράνομοι μετανάστες, αντί 5.178 πέρυσι. Ενδεικτικά, χθες το πρωί άνδρες του Λιμενικού διέσωσαν ανοικτά της Μυτιλήνης 50 αλλοδαπούς που επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα, ενώ αντίστοιχη επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας διασώθηκαν 43 αλλοδαποί, έγινε και ανοικτά της Μήθυμνας.
Ως «στοιχειωδώς καλή» περιγράφει την εικόνα στη Χίο ο δήμαρχος του νησιού κ. Μανώλης Βουρνούς, ο οποίος όμως κατήγγειλε στην «Κ» «πλήρη ανεπάρκεια των κρατικών φορέων και μηχανισμών». Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου έχουν συλληφθεί στη Χίο από Αστυνομία και Λιμενικό σχεδόν 22.000 αλλοδαποί, αντί 1.800 πέρυσι. Το 60% των συλληφθέντων αλλοδαπών είναι πρόσφυγες από τη Συρία και ακολουθούν μετανάστες από το Αφγανιστάν, την Αλβανία, το Πακιστάν, το Ιράκ κ.α. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι διαπιστώνεται διπλασιασμός του αριθμού των αλλοδαπών που συλλαμβάνονται στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στον Εβρο, παρότι οι σχετικοί αριθμοί κυμαίνονται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους αντίστοιχους στα θαλάσσια σύνορα. Το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου εντοπίστηκαν 2.180 παράνομοι μετανάστες, αντί 1.000 πέρυσι.
Καθημερινή