Μετά από αίτημα του πρώην Υπουργού και επίτιμου μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Αριστοτέλη Παυλίδη, ειδική επιτροπή για το μεταναστευτικό της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
του κορυφαίου οργάνου, πρόκειται να έρθει στην Κω το τριήμερο 22-24 Οκτωβρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους όλων των νησιών του Αιγαίου που δέχονται τα μεγαλύτερα μεταναστευτικά κύματα, για να διαπιστώσουν «από πρώτο χέρι» την κατάσταση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ενώ γίνονται προσπάθειες για να φιλοξενηθεί στη Ρόδο ευρεία Συνδιάσκεψη των Μεσογειακών χωρών για το μείζον αυτό θέμα της εποχής.
Χθες, ο κ. Παυλίδης βρέθηκε στο Δημαρχείο όπου και ενημέρωσε τον Δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, παρουσία και του πρώην Δημάρχου Ροδίων, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΡΟ.ΔΗ., κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, ότι βρέθηκε στο Στρασβούργο για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία είχε ως αποκλειστικό θέμα το μεταναστευτικό και αμέσως μετά οι τρεις τους παραχώρησαν συνέντευξη τύπου.
Προλογίζοντας τον κ. Παυλίδη, ο κ. Χατζηδιάκος είπε ότι, μετά την ενημέρωση που είχε, θεωρεί ότι έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης και πιστεύει ότι μπορούν, ως ΠΕΔ και ως Δήμος Ρόδου, σε συνεργασία και με τον Δήμο Κω και τους άλλους, τους επόμενους μήνες, με τη συνδρομή του, πέρα από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να μπουν σε μία άλλη διαδικασία για να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό που ταλανίζει όλη την Ευρώπη.
Ο κ. Παυλίδης
Ο πρώην Υπουργός, λοιπόν, ανέφερε ότι η εβδομάδα από 28 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες στο Στρασβούργο όπου συνεδριάζει η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι αφιερωμένη κατά ποσοστό άνω του 80% στο μεταναστευτικό. Η Ε.Ε. αλλά και ευρύτερα το Συμβούλιο που έχει στους κόλπους του 47 χώρες, ανησυχεί πλέον και πριν φθάσει στο επίπεδο του φόβου, οι συζητήσεις είναι έντονες, με σκοπό να καθοριστεί από κοινού ένα σύστημα αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου στο οποίο, όμως, μέχρι στιγμής πρωταγωνιστούν χώρες της Μεσογείου, με πρώτη τη νησιωτική Ελλάδα.
Όπως εξήγησε, στη συνέχεια, στις 21 Σεπτεμβρίου απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου, τον κ. Μαριανί, και εκείνος, εντός δύο ημερών, του απάντησε ότι το θέμα που του θέτει θα συζητηθεί. Αυτό που του έθεσε ο κ. Παυλίδης είναι ότι, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, το πέρασμα των μεταναστών και των προσφύγων όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά τώρα αρχίζει, και κάλεσε τον κ. Μαριανί να επισκεφθούν τη χώρα μας για να διαπιστώσουν στην Κω και τη Λέσβο τι ακριβώς συμβαίνει, να βγάλουν συμπεράσματα και να πάρουν απόφαση.
Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΣτΕ, που είναι ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας, κ. Βίτσας, στήριξε την πρότασή του ως μέλος του εκτελεστικού γραφείου του Συμβουλίου, στο οποίο μετέχει και η κα Ντόρα Μπακογιάννη, και έτσι ελήφθη απόφαση να συζητηθεί. Στη συνέχεια, ο πρώην Υπουργός κλήθηκε να μετάσχει στη διευρυμένη συζήτηση για να ολοκληρώσει την πρόταση και στις 30 Σεπτεμβρίου ενώπιον της Επιτροπής περιέγραψε την κατάσταση.
Έτσι, όπως έκανε γνωστό, χθες, λήφθηκε η απόφαση στις 22 Οκτωβρίου, μια ad hoc, δηλαδή ειδική επιτροπή να έρθει στην Κω, αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των ομάδων που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική συνέλευση και να συναντηθούν εκεί προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα, να συλλέξουν στοιχεία, πέραν αυτών που έχουν ήδη, και να οργανώσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Η συνάντηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες, δηλαδή μέχρι τις 24 του μηνός, και ήδη ο κ. Παυλίδης έχει συνεννοηθεί με τους Περιφερειάρχες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου καθώς και με τους Δημάρχους των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω και Τήλου που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, και βέβαια της Ρόδου. Προηγουμένως, όπως είπε, θα βρεθούν οι τοπικοί φορείς για να συντονίσουν τις προτάσεις τους.
Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, το πράγμα δεν σταματά εδώ. Συγκεκριμένα, στις 15 Δεκεμβρίου έχει οριστεί η επόμενη συνάντηση της Επιτροπής μετανάστευσης αυτού του διεθνούς Οργανισμού, και στις 16 του ίδιου μήνα οργανώνεται στο Παρίσι μία ευρύτερη συνδιάσκεψη, που παίρνει τη μορφή πολιτικής συνάντησης, την αποκαλούν μάλιστα Διεθνή Συνδιάσκεψη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, και αμέσως μετά αποφασίστηκε να καθιερωθεί η 18η Δεκεμβρίου ως Ημέρα των προσφύγων.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θα γίνουν οι συνεννοήσεις για το πως είναι δυνατόν η Ε.Ε. και το Συμβούλιο να συνεννοηθούν για να συντονιστούν τις ενέργειές τους. Όπως σημείωσε, μάλιστα, ο κ. Παυλίδης ό, τι και να λέει η Ε.Ε., το λέει στα μέλη της, ενώ το Συμβούλιο συζητά με την Τουρκία που είναι μέλος του και σ’ αυτό το πλαίσιο θα εξελιχθούν από ‘δω και πέρα βήματα.
Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός, θέλοντας να αναδείξει την απίστευτη έξαρση του φαινομένου, θύμισε ότι το 2008 πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου για τα επεισόδια στη Λέρο και επρόκειτο για 80 άτομα-πρόσφυγες που είχαν πάει εκεί, ωστόσο είχε δημιουργηθεί μία αναστάτωση στη μικρή κοινωνία και είχε ενώ σήμερα είναι κάμποσες χιλιάδες. Μάλιστα, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2015 η Λέρος δέχθηκε περίπου 15 χιλιάδες, ενώ το βόρειο συγκρότημα, από τη Νίσυρο και πάνω, 170 χιλιάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Έτσι, τώρα άρχισε ν’ ανησυχεί η δυτική Ευρώπη.
Επειδή, λοιπόν, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη και η συνάντηση που θα γίνει στο Παρίσι και έχει διεθνή χαρακτήρα, γίνεται…χωρίς τους ξενοδόχους, πρότεινε και καταρχήν έγινε αποδεκτή προς συζήτηση, την επανάληψη των συναντήσεων που ελάμβαναν χώρα στη Ρόδο και αναφέρονταν στους Κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της νοτιοανατολικής Ευρώπης (σ.σ. Μάλτα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανος, Τουρκία και Κύπρος). Εδώ, σε μία ιστορική τοποθεσία για τα θέματα της Μέσης Ανατολής, όπως σημείωσε, προτείνει να επαναληφθεί μία παρόμοια συνάντηση η οποία θα αντιμετωπίσει το μέγα ζήτημα με πλευρά καθαρώς ευρωπαϊκή και μη, με τη συμμετοχή δηλαδή χωρών της Μεσογείου και εκτός Ε.Ε., για να μην είναι εκτός αυτοί που έχουν το πρόβλημα της εμπόλεμης κατάστασης.
Την ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας των όσων ανακοίνωσε ο κ. Παυλίδης, σημείωσε, στη συνέχεια, ο κ. Χατζηευθυμίου και είπε ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει εμπειρία, ο οποίος σε συνεννόηση πάντα με τον Δήμο της Κω, μπόρεσε να φέρει εις πέρας ένα θέμα το οποίο, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να κινήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Παυλίδης είπε ότι ο Δήμαρχος Κω, μετά από συνεννόηση μαζί του, απέστειλε επιστολή που ενίσχυε το δικό του διάβημα για το οποίο χρησιμοποίησε την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου αλλά και του Προέδρου του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος που έχει στενή συνεργασία με τις ΜΚΟ που έχουν εμφανιστεί στα νησιά και που, χωρίς καμία ιδιαίτερη υποχρέωση, συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Και τόνισε: «Η Ευρώπη έχει ηθική υποχρέωση να προστατεύει τους πρόσφυγες, τους μετανάστες. Αλλά έχει παράλληλα και καθήκον να προστατεύει τους ευρωπαίους πολίτες».
Η φιλανθρωπία-συνέχισε-είναι εξαιρετική πράξη αλλά και η ανησυχία δεν είναι κάτι το αμελητέο αφού οι περιοχές που δέχθηκαν και φιλοξένησαν τα κύματα των χιλιάδων αυτών ανθρώπων υπέστησαν και οικονομική ζημιά, παρ’ όλο που δεν την υπογράμμισε αλλά και κινδύνους που έχουν σχέση με την υγεία του τοπικού πληθυσμού.
Ο Δήμαρχος
Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδιάκος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλίδη, επεσήμανε ότι πέρα από την Ε.Ε., το Συμβούλιο μπορεί και να δεσμεύσει τα κράτη-μέλη του και να υπάρξει, έτσι, δεσμευτική απόφασή του και για τη γείτονα χώρα.
Μάλιστα, για να καταδείξει την ένταση των μεταναστευτικών ροών, ο Δήμαρχος ανέφερε ενδεικτικά ότι το Αγαθονήσι τον Σεπτέμβριο δέχθηκε 7000 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, η Ρόδος από τις 17 Αυγούστου μετεπιβιβαζόμενους και απευθείας εισερχόμενους περί τις 4000 και μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μόνο με ίδιες δυνάμεις γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ότι έρχεται αυτή η αντιπροσωπεία των Κοινοβουλευτικών στην Κω. Επίσης, ανέφερε ότι θα είναι πολύ σημαντικό να γίνει στη Ρόδο η Συνδιάσκεψη των Μεσογειακών χωρών αφού θεωρεί ότι θα δώσει μία άλλη διάσταση όταν γίνει στον τόπο που εξελίσσονται τα γεγονότα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι, χθες, έπειτα από αρκετό καιρό ο χώρος των σφαγείων ήταν άδειος αφού αναχώρησαν όλοι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνταν, ενώ δεν είχαμε νεοαφιχθέντες από τα μικρότερα νησιά.
rodiaki