Κοιμητήριο για τους άγνωστους νεκρούς του Αιγαίου

Ιανουάριος 14, 2016

Με διαδικασίες-εξπρές, μια δημοτική αγροτική έκταση στη Λέσβο μετατράπηκε σε χώρο ταφής για πρόσφυγες και μετανάστες που πνίγονται στο Αιγαίο ή χάνουν τη ζωή τους από άλλη αιτία στη διάρκεια του προσφυγικού τους ταξιδιού.

Μπροστά στον κίνδυνο «εμφράγματος» ο Δήμος Λέσβου δρομολόγησε τη διαμόρφωση κοιμητηρίου σε δημοτική έκταση-χωράφι 6 στρεμμάτων, που γειτονεύει με ελαιώνα, κοντά στο χωριό Κάτω Τρίτος

Δύο μήνες πριν, έπειτα από τα απανωτά ναυάγια ανοιχτά του νησιού, δεκάδες σοροί παρέμεναν άταφες, στοιβαγμένες σε ψυγείο-κοντέινερ στο νεκροτομείο Μυτιλήνης, αφού το κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα είχε κορεστεί και η προτεινόμενη διαδικασία επέκτασής του σε γειτονική έκταση θα ήταν πολύμηνη.

Μπροστά στον κίνδυνο «εμφράγματος» ο Δήμος Λέσβου δρομολόγησε τη διαμόρφωση κοιμητηρίου σε δημοτική έκταση-χωράφι 6 στρεμμάτων, που γειτονεύει με ελαιώνα, κοντά στο χωριό Κάτω Τρίτος.

Σε χρόνο-ρεκόρ εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες βεβαιώσεις από την αρχαιολογική, τη δασική και άλλες υπηρεσίες, ενώ έγινε η διαμόρφωση του χώρου με μηχανήματα του δήμου για να ξεκινήσουν οι πρώτες ταφές.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής και Περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου, Νίκο Καρασάββα, μέχρι σήμερα έχουν γίνει περίπου 50 ταφές, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία αδειοδότησης, καθώς εκκρεμεί η συνεδρίαση του τεχνικού συμβουλίου για να δοθεί η τελική έγκριση.
Κοιμητήριο για τους άγνωστους νεκρούς του Αιγαίου

Πλάκα
Πάνω στη μαρμάρινη πλάκα κάθε τάφου χαράσσονται το όνομα και η ηλικία του νεκρού, καθώς και η ημερομηνία θανάτου, ενώ σε όσους δεν έχουν ταυτοποιηθεί γιατί δεν αναγνωρίστηκαν από οικείους τους, γράφεται η λέξη «άγνωστος» και ένας αριθμός. Αυτός αντιστοιχεί στον κωδικό του δείγματος DNA που έχει ληφθεί στο νεκροτομείο, προκειμένου να γίνει αργότερα η ταυτοποίηση, αν χρειαστεί.

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Νούσιας και οι δύο νεκροτόμοι βίωσαν καταστάσεις που παραπέμπουν σε πόλεμο ή μαζική καταστροφή, έπειτα από τα απανωτά ναυάγια με δεκάδες νεκρούς που συνέβησαν στα ανοιχτά των ακτών της Λέσβου.

«Από τις 15 έως τις 28 Οκτωβρίου, είχαμε 85 νεκρούς. Σήμερα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί», είπε στο «Εθνος» ο κ. Νούσιας, που κατέχει θέση επικουρικού και δεν διαθέτει ούτε γραμματειακή υποστήριξη. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε φτάσει στο νεκροτομείο το ψυγείο-κοντέινερ που δώρισε μια Αγγλίδα δικαστικός, χωρίς το οποίο θα υπήρχε πραγματικό «έμφραγμα».

Για την ταφή των νεκρών εκείνης της περιόδου είχε υπάρξει αδιέξοδο, καθώς είχε φτάσει στα όρια κορεσμού το κοιμητήριο του Αγίου Παντελεήμονα, που είχε ήδη δεχτεί έως τότε σχεδόν 100 σορούς μεταναστών. Ως λύση είχε προταθεί η επέκταση του κοιμητηρίου σε γειτονική έκταση, που θα παραχωρούνταν έναντι ενοικίου, όμως η διαδικασία θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα. «Επρεπε να αλλάξουμε ακόμα και το ρυμοτομικό, αφού πρόκειται για έκταση εντός σχεδίου πόλεως», εξήγησε ο αντιδήμαρχος, Ν. Καρασάββας.

ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot