Θέμα τουρκικής μειονότητας σε Ρόδο και Κω θέτει επισήμως η Άγκυρα!

Σεπτέμβριος 12, 2014
Με αφορμή την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου
 
Ικανοποίηση για τη υιοθέτηση του αντιρατσιστικού νόμου από τη Βουλή εξέφρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, θέτοντας, όμως, ταυτόχρονα θέμα «τουρκικής μειονότητας», καθώς και «κοινότητας ατόμων τουρκικής καταγωγής σε Κω και Ρόδο».
 
Πέραν τούτου, χαρακτήρισε τα ψηφίσματα της ελληνικής Βουλής για τις γενοκτονίες αβάσιμα.
 
Η Άγκυρα χαιρέτισε την ψήφιση του αντιρατσιστικού με το σκεπτικό ότι «ανοίγει τον δρόμο για την τιμωρία πράξεων και δηλώσεων με σκοπό τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση», επισημαίνοντας ότι αυτές τις συμπεριφορές τις «έχουν υποστεί η τουρκική μειονότητα στη Δυτ. Θράκη και η κοινότητα των τουρκικής καταγωγής ατόμων που ζουν στην Κω και τη Ρόδο».
 
Η τελευταία αυτή αναφορά, που δεν γίνεται συχνά σε τουρκικά επίσημα έγγραφα, προκάλεσε προβληματισμό στο ΥΠΕΞ για το αν θα έπρεπε να εκδοθεί απάντηση. Οι διμερείς σχέσεις, πάντως, διέρχονται φάση ψυχρότητας και η Αγκυρα δεν καταβάλλει καμία προσπάθεια για καλύτερο κλίμα: χθες σημειώθηκαν στο Αιγαίο πάλι 27 παραβιάσεις.
Η Τουρκία παρακολούθησε στενά την προετοιμασία του αντιρατσιστικού, εστιάζοντας κυρίως στις διατάξεις για τις γενοκτονίες, που ανησυχούσε ότι θα στρέφονταν εναντίον της. Μάλιστα, Τούρκοι αξιωματούχοι σε όλες τις βαθμίδες είχαν ζητήσει από τις ελληνικές αρχές να χειριστούν προσεκτικά το θέμα. Δεν είναι τυχαίο, ότι το αντιρατσιστικό ετέθη από τον κ. Ερντογάν και στη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά.
 
Οι Τούρκοι βασίζουν την ικανοποίησή τους στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, που έκανε στη Βουλή στις 5 Σεπτεμβρίου, λέγοντας ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δεν αποτελεί πράξη εξωτερικής πολιτικής και δεν στρέφεται κατά καμιάς χώρας, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε απαντήσει, άλλωστε, και ο κ. Σαμαράς στον κ. Ερντογάν που εξέφρασε την ανησυχία ότι το αντιρατσιστικό θα δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Σαμαράς είχε απαντήσει ότι πρόκειται για πράξη εναρμόνισης με το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και δεν αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με τη σύγχρονη Τουρκία.
 
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του νόμου, που «αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε αβάσιμα ψηφίσματα της ελληνικής Βουλής στο παρελθόν, κάτι που όπως επισημαίνει «ενέχει τον κίνδυνο του περιορισμού της ελευθερίας του λόγου».
Πηγή: kathimerini.gr
 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot