Χριστόδουλος Τσαμπουνιάρης, υπάλληλος Δασονομείου Κω:
«Δυστυχώς, η Δασική Υπηρεσία έχει αφεθεί στο έλεος του θεού»
«Να αναλογιστεί η κάθε Υπηρεσία, Δήμος ή Περιφέρεια, το κομμάτι που τους ανήκει»
Η υπόθεση της Ζιάς και γενικότερα του δάσους που ξεκινάει από την παναγιά Τσουκαλαριά μέχρι τον Δίκαιο, δυστυχώς θα συνεχίσει να μας απασχολεί επί μακρόν, μιας και οι όποιες παρεμβάσεις δεν έλυσαν το πρόβλημα το οποίο αφορά στην προστασία της περιοχής από πυρκαγιά και βέβαια, την προστασία του δάσους.
Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας, δόθηκαν περίπου 1,5 εκ. ευρώ από το υπ. Περιβάλλοντος απευθείας στο ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να γίνουν αντιπυρικά έργα σε Ρόδο, Κω και Σύμη.
Στην Κω, το σχέδιο – μελέτη προέβλεπε μια στεγασμένη ζώνη, δηλαδή, καθαρισμό σε βάθος 20 μέτρων και στις δύο πλευρές του δρόμου της Ζιάς, μια ζώνη διαφυγής και αραίωση της καύσιμης ύλης στο δάσος.
Ο εργολάβος, στον οποίο είχε ανατεθεί το έργο για την Κω προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, το ολοκλήρωσε σε περίπου 15 ημέρες.
Όσο για τον καθαρισμό του δάσους, αίτημα πολλών χρόνων λόγω της επικινδυνότητάς του, τον ξεχνάμε. Δεν υπάρχει φράγκο!!!
Να σημειώσουμε ότι, αντίστοιχο έργο για την Κάρπαθο με προϋπολογισμό 1 εκ ευρώ μπήκε σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, ενώ η Κως περιμένει ακόμα στο… ακουστικό της όχι για το έργο, αλλά για μελέτη. Δηλαδή, ακόμα χειρότερη η κατάσταση.
Η παρέμβαση στη Ζιά
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπάλληλο του Δασονομείου Κω Χριστόδουλο Τσαμπουνιάρη, στην περσινή συνάντηση με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος στη Ζιά, δεν κλήθηκε η Δασική Υπηρεσία, στην οποία όμως αποδόθηκαν ευθύνες, όπως δήλωσε στον «Σ».
Στην επισήμανσή μας ότι, η Δασική Υπηρεσία ουδέποτε συνέταξε μελέτη για την προστασία του δάσους λόγω κόστους, ο κ. Τσαμπουνιάρης συμφώνησε.
«Δυστυχώς έτσι είναι» σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα πως, σε συνεργασία με την Αικατερίνη Μπαλατσούκα, Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο, Διευθύντρια Δασών Δωδεκανήσου «κάναμε την αρχή με την μελέτη των 100.000 ευρώ που εύχομαι να συνεχιστεί».
Οι εργασίες του εργολάβου
Η μελέτη για την παρέμβαση στην περιοχή συντάχθηκε πέρσι και υλοποιήθηκε φέτος, από τέλη Φλεβάρη μέχρι αρχές του Μάρτη, δηλαδή, δεκαπέντε ημέρες.
Οι εργασίες ξεκίνησαν από το παρκινγκ έξω από τον οικισμό (εκεί που σταθμεύουν τα λεωφορεία) προς την πλευρά του Ασκληπιείου. Σε αυτό το τμήμα, καθαρίστηκαν 20μ δεξιά και 20μ δεξιά του δρόμου τα ξερόχορτα, περίπου 2.000 μ. αφήνοντας μόνο αρωματικά φυτά, ενώ κόπηκαν κλωνάρια δέντρων (ύψους 3-4μ) τα οποία εμπόδιζαν τη διέλευση των μεγάλων οχημάτων. Επίσης, καθαρίστηκε άλλο ένα τμήμα δρόμου περί τα 700μ. από την πίσω πλευρά του πάρκου προς τον Δίκαιο.
«Σε όλο αυτό το έργο του καθαρισμού, κόπηκαν περί τα 35 δέντρα που θεωρήσαμε ότι ήταν αναγκαίο για την εύκολη διέλευση δύο βαρέων οχημάτων, όπως της Πυροσβεστικής. Δεν το κάναμε με ευχαρίστηση διότι δεν είναι εύκολο να κόβεις ένα δέντρο» τόνισε ο κ. Τσαμπουνιάρης. «Μακάρι και οι άλλες υπηρεσίες, όπως είναι ο δήμος και το επαρχείο, να πάρουν το κομμάτι που τους αναλογεί και να κάνουν κι αυτοί έστω και το ελάχιστο» σημείωσε.
Στην επισήμανσή μας πως, για να γίνει η οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτείται άδεια από τη Δασική Υπηρεσία, ο κ. Τσαμπουνιάρης συμφώνησε, επισημαίνοντας όμως κάποια σημεία τα οποία δυσκολεύουν τη διέλευση οχημάτων, όπως είναι στροφές στενές με γεφυράκια ή κάποιοι μικροί χωματόδρομοι, στα οποία μπορεί να παρέμβει ο δήμος και όπως είπε, έχει ενημερώσει τη δημοτική αρχή.
Μας ανέφερε πως, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κω Γρηγόρης Μαυρίδη, διαπιστώνοντας την επικινδυνότητα του δρόμου από την Ευαγγελίστρια προς το παρκινγκ της Ζιάς λόγω υψηλών δέντρων, περί τα 10-15 που βρίσκονται στην άκρη του δρόμου, του πρότεινε την αφαίρεσή τους.
Έχει ήδη γίνει το αίτημα από την Π.Υ. και αφού συνταχθεί η σχετική αναφορά από το Δασαρχείο, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την έγκριση της απαιτούμενης άδειας. «Δεν είναι καλό να κόβουμε δέντρα. Όμως, κόβοντας 10 – 15, μπορούμε να σώσουμε χιλιάδες άλλα» σημείωσε, προσθέτοντας πως, «στο δάσος της Ζιάς υπάρχει η ιδιαιτερότητα της γεννητικότητας άλλων δενδρυλλίων κατά χιλιάδες που σε άλλα δάση στο νησί μας δεν τη βλέπουμε, όπως για παράδειγμα, σε κάποια σημεία πάνω από τη Τσουκαλαριά προς το ραντάρ το δάσος αραιώνει».
Στο ερώτημά μας, τι γίνεται με τον καθαρισμό του εν λόγω δάσους το οποίο σε περίπτωση πυρκαγιάς θα καταστραφεί πλήρως, ο κ. Τσαμπουνιάρης απάντησε: «Και όχι μόνο αυτό, το οποίο είναι το βασικό. Όμως ας μην περιμένουμε τις μελέτες και να βρεθεί κάποιο κονδύλι. Θα μπορούσαμε κάθε χρόνο, με μια καλή συνεργασία με τη δημοτική αρχή, τους μήνες που είναι λάσκα τα πράγματα, όπως ο Οκτώβρης και ο Νοέμβρης, να συμφωνήσουμε σε κάποιες παρεμβάσεις στους ασφαλτόδρομους, όπως ο δρόμος από το Ασκληπιείο προς τη Ζιά. Εάν κάθε χρόνο καθαρίζαμε τα δέντρα στα 4μ. και τα φρύγανα δεξιά κι αριστερά του δρόμου, διότι το κακό από εκεί θα ξεκινήσει, η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη. Εάν μας κάνουν αίτημα, αμέσως θα ανταποκριθούμε. Αυτό άλλωστε κάνουμε με τη ΔΕΗ».
Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι, «καλό είναι να γνωρίζουμε πώς να κλαδεύουμε τα δέντρα, διότι έχουμε φτάσει στο άλλο σημείο να κάνουμε κουτσούρεμα των δέντρων».
Ανέφερε επίσης πως σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο δήμαρχος, του ζητήθηκε να παρέμβει για το κόψιμο κλαδιών δέντρων «τα οποία έχουν χαμηλώσει πολύ» και εμποδίζουν τους κτηνοτρόφους στο έργο τους. Του απάντησε λέγοντάς του να κάνει αίτηση στην Υπηρεσία σε ποιες περιοχές υπάρχει το πρόβλημα, έτσι ώστε να γίνει η σχετική αναφορά, διαβεβαιώνοντάς τον πως «δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγκριθεί το αίτημα των κτηνοτρόφων».
Στην παρατήρησή μας πως, σε μεγάλο μέρος του δάσους υπάρχουν δυο και τρεις σειρές συρματοπλεγμάτων (αναφορά σε παλαιότερο ρεπορτάζ του «Σ» με πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο είχε αποσταλεί και στη Δ/νση Δασών Δωδ/σου) τα οποία εμποδίζουν τόσο τα πυροσβεστικά οχήματα όσο και τους ίδιους τους πυροσβέστες να παρέμβουν σε περίπτωση πυρκαγιάς, ο κ. Τσαμπουνιάρης το χαρακτήρισε «ό,τι χειρότερο υπάρχει» συμπληρώνοντας πως, αυτές τις ημέρες έχει μια παρόμοια υπόθεση «αλλά πρέπει να έρθει συνεργείο από τη Ρόδο για αυτοψία, να μετρηθούν όλα αυτά δορυφορικά και όταν έχουμε μια συνολική εικόνα, όλα αυτά θα πρέπει να βγουν, αλλά από την άλλη πλευρά θα δημιουργηθούν άλλα προβλήματα, γιατί τα σύρματα αυτά τα βάζουν κάποιοι κτηνοτρόφοι και έχουμε ανεξέλεγκτη κατάσταση πλέον σε όλο το ορεινό κομμάτι της Κω».
Όσον αφορά στον ορισμό βοσκοτόπων, έτσι ώστε και οι κτηνοτρόφοι να κάνουν τη δουλειά τους και το δάσος να μην κινδυνεύει, εξέφρασε την άποψη πως, «όλοι οι χώροι του Δημοσίου είναι βοσκότοποι και ποτέ δεν είπε κανένας μην πας να βοσκήσεις. Αλλά δυστυχώς, οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας, με τη βοήθεια ενός παλαιότερου νόμου πληρώνουν κάποια βοσκοτόπια ανάλογα με τα ζώα που έχουν. Νομίζουν ότι κάποια κομμάτια στο βουνό τους ανήκουν».
Σημείωσε πως, ο έλεγχος των εν λόγω εκτάσεων έχει διαφορετικούς «ιδιοκτήτες», όπως λ.χ. το δήμο, την κτηματική υπηρεσία, κ.λ.π., δυσκολεύοντας την κατάσταση παρέμβασης.
Στην παρατήρησή μας πως, το δάσος είναι αρμοδιότητα της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία οφείλει να ελέγχει τις παρεμβάσεις όλων ημών, απάντησε:
«Εάν δω μια περίφραξη, δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία να του πω να την χαλάσει, γιατί δεν γνωρίζω εάν αυτό το κομμάτι είναι σε χώρο του δημοσίου. Πρέπει να γίνουν μετρήσεις. Ήδη έχω κάνει τις αναφορές μου και θα κάνω κι άλλες. Άρα, πρέπει να μου στείλουν ανθρώπους από τη Ρόδο για να κάνουμε τις μετρήσεις μας. Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει προσωπικό».
Σημείωσε τέλος πως, οι κυνηγετικοί σύλλογοι Κω και Κεφάλου, είναι θετικοί στο να είναι όλα ανοιχτά «γι αυτό υπάρχει μια φοβερή σύγκρουση των συλλόγων των αιγοπροβάτων με τους συγκεκριμένους συλλόγους».
Η υποστελέχωση
Στο Δασονομείο Κω υπηρετούν δύο υπάλληλοι οι οποίοι επιβλέπουν ολόκληρο το νησί (!!!) και μόλις πριν λίγες ημέρες ήρθε με μετάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος μια διοικητική υπάλληλος.
«Με τη νέα υπάλληλο το γραφείο παραμένει ανοιχτό διότι, όταν συμβαίνει κάτι και αναγκαζόμαστε να βγούμε έξω, είναι κλειστό» επισημαίνει ο κ. Τσαμπουνιάρης.
Να σημειώσουμε πως, στο Δασονομείο έχει προστεθεί και η αρμοδιότητα των αγροζημιών δίχως επιπλέον στελέχωση, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο τους.
«Ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να μην προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό, αλλά τουλάχιστον ας μας βάζανε κάποιους συμβασιούχους τα καλοκαίρια για να κάνουμε δουλειά. Όμως, έχουμε παρατηθεί χρόνια, δεν γίνεται τίποτα» μας δήλωσε ο κ. Τσαμπουνιάρης. Για να καταδείξει δε την αδιαφορία του κράτους, ανέφερε πως, έχει βάλει παγίδες σε τρία σημεία (Τσουκαλαριά, Ζιά και Πυλί) προκειμένου να συλλέξει έντομα και σκαθάρια για να εντοπιστεί η προέλευση της ασθένειας των δέντρων κυρίως των πεύκων «διότι το πεύκο πεθαίνει στο νησί μας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. «Αυτή τη δουλειά την κάνω χρόνια. Ό,τι συλλέξουμε από τις παγίδες, ακόμα και δείγματα από ξερά δέντρα, τα στέλνουμε κάθε μήνα όλο το καλοκαίρι στη Ρόδο και από εκεί προς τα πάνω. Όμως, τόσα χρόνια δεν έχω δει να γίνεται κάποια παρέμβαση. Έχω απογοητευτεί. Δυστυχώς, η Δασική Υπηρεσία έχει αφεθεί στο έλεος του θεού» καταλήγει.
Η κοροϊδία συνεχίζεται…
Σε «ομηρεία» χιλιάδες ιδιοκτήτες ελέω δασικών χαρτών
Ακόμα δεν έχουν οριστεί οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες!!!!
Πάνω από 8.000 υποθέσεις στα Δωδεκάνησα – Περί τις 800 υποθέσεις στην Κω
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Σ», οι περιβόητες Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων για την δική μας τουλάχιστον περιοχή, ακόμα δεν έχουν οριστεί, αν και έχουν περάσει οκτώ ολόκληροι μήνες από τη λήξη της κατάθεσης αντιρρήσεων και πρόδηλων σφαλμάτων στις κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών.
Να υπενθυμίσουμε ότι, η ανάρτηση των δασικών χαρτών υλοποιήθηκε το 2021 και η τελευταία προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων την 31η Ιουλίου 2022.
Από τότε μέχρι και σήμερα, ουδέν..
Περί Επιτροπών…
Διαβάζουμε ότι, «αλλαγές στις συνθέσεις, τη λειτουργία και τις αμοιβές των μελών των επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων ετοιμάζει με νέα νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ, για να επισπευτεί το έργο εξέτασης των 331.874 αντιρρήσεων, οι οποίες δημιουργούν «τρύπα» για εκτάσεις 2.552.218 στρεμμάτων στους δασικούς χάρτες και ταυτοχρόνως μπλοκάρουν μεταβιβάσεις αγοραπωλησίες και οικοδομικές άδειες για τις ιδιοκτησίες στις οποίες αφορούν.
Μέχρι σήμερα πολλές επιτροπές ανά περιοχές της χώρας υπολειτουργούν, άλλες συστάθηκαν αλλά διαλύθηκαν από παραιτήσεις του προέδρου η μελών τους ή δεν έχουν καν συγκροτηθεί για να λειτουργήσουν, όπως στα Δωδεκάνησα. Με τα σημερινά δεδομένα η εξέταση των εκκρεμών αντιρρήσεων καθυστερεί και υπολογίζεται ότι με τους ακολουθούμενους ρυθμούς θα χρειαστούν πάνω από 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί το συνολικό έργο εξέτασης τους και να περάσουν στους δασικούς χάρτες».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Σ», όντως οι παραπάνω πληροφορίες ευσταθούν. Οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων ακόμα δεν έχουν συγκροτηθεί. Το σχετικό ΦΕΚ, για το ποιοί θα μπουν και υπό ποιες προϋποθέσεις και εν τέλει, το πότε οι Επιτροπές θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση…
Εκτιμάται ότι, εάν αυτή τη φορά όλα πάνε καλά, η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα, δηλαδή, λίγο πριν από τις εκλογές…
Στα Δωδεκάνησα οι υποθέσεις που εκκρεμούν είναι περί τις 8.000 αντιρρήσεις και πρόδηλα σφάλματα. Ειδικότερα για την Κω, τα πρόδηλα σφάλματα είναι 298 και 500 αντιρρήσεις. Ήτοι, 798 υποθέσεις.
Το απογοητευτικό είναι ότι μειώνονται οι Επιτροπές λόγω έλλειψης προσωπικού.
Για παράδειγμα, η δε Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου συνεχίζει να αποδεκατίζεται. Από τους ελάχιστους υπαλλήλους που υπηρετούσαν, δύο Δασολόγοι αποχώρησαν με μετάταξη. Αυτό σημαίνει πως οι Επιτροπές που είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα συσταθούν, μέσα στις οποίες προβλέπεται και η συμμετοχή Δασολόγου, δηλαδή, για την Ρόδο 2, για την Κάρπαθο 1 και 1 για το Βόρειο συγκρότημα, δεν ισχύει. Τη νύφη θα πληρώσει το Βόρειο Συγκρότημα Δωδεκανήσου.
Πηγή: Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ