Η Κως φιλοξενεί το 4ο «World Food Gift Challenge 2023» που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα έχει την ευκαιρία, να προβάλει τις μεγάλες δυνατότητες γαστρονομίας, πολιτισμού, τεχνών, βιώσιμου τουρισμού και των άλλων πόρων που διαθέτει.
«Ο φακός της γαστρονομίας διεθνώς είναι στραμμένος στην Κω, προσφέροντας στο νησί την ευκαιρία να προβάλει τις δυνατότητες γαστρονομίας, πολιτισμού, τεχνών, βιώσιμου τουρισμού και των άλλων τοπικών πόρων που διαθέτει”, όπως δήλωσε στον Real Voice 99.5 η κ. Βάσια Παπαηλία, υπεύθυνη επικοινωνίας και project manager για τη Γαστρονομία στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Όπως τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή» και στους δημοσιογράφους Γιάννη Μηνατσή και Δέσποινα Κουλούμπρη, “ξεκίνησε και επίσημα στο Λαογραφικό Μουσείο Χάνι, ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας “4th World Food Gift Challenge”, μια διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019 σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού IGCAT
Προϊόντα γαστρονομίας από βραβευμένες Παγκόσμιες Περιφέρειες Γαστρονομίας συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες στην Κω, όπου θα αξιολογηθούν από μία διεθνή κριτική επιτροπή και θα βραβευθούν σε μία τελετή που θα γίνει στο «Ktima Akrani» της οικογένειας Τρινταφυλλοπούλου.
Ο διαγωνισμός συγκεντρώνει φέτος 29 δώρα τροφίμων ή χειροτεχνίες σχετικές με τη γαστρονομία από διεθνείς και ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς, όπως της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Σλοβενίας, της Πορτογαλίας αλλά και της Σαουδικής Αραβίας”
Τα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας, τα οποία θα εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Διαγωνισμό είναι τα ακόλουθα:
Τετράδα σοκολάτες ΚΕΑ (Τετράπολις) με άνυδρα αμύγδαλα Κέας, λιαστά σύκα και πορτοκάλι.
Σοκολάτα υγείας με αμύγδαλα – Σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα – Σοκολάτα υγείας με λιαστά σύκα – Σοκολάτα υγείας με πορτοκάλι.
Και οι 4 συσκευασίες αναφέρονται στο αρχαίο νόμισμα της Τετράπολις της Κέας που σήμερα είναι και το λογότυπο του νησιού και σχηματίζεται όταν ενώσουμε και τις 4 συκευασίες. Κατά τα Αρχαϊκά χρόνια η Κέα ήταν γνωστή ως Τετράπολις, γιατί ιδρύθηκαν στο νησί τέσσερις πόλεις-κράτη: η Ιουλίδα, η Κορησός, η Καρθαία και η Ποιήεσσα, με χωριστή διοικητική οργάνωση, αλλά με ενωτική συνήθως παρουσία στην εξωτερική τους πολιτική.
Στον Αρισταίο με παραδοσιακές συνταγές και βιωματικές δραστηριότητες μοιραζόμαστε με τους επισκέπτες μας, την φιλοσοφία ζωής και την αγροτική κουλτούρα του νησιού μας.
Σχετικά με το Φυσικό σαπούνι ελαιόλαδου & Μαρμάρινο ψάρι |
Σαπούνι ελαιόλαδου με άρωμα λουκούμι τριαντάφυλλο με αμύγδαλο.
Το λουκούμι είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Σύρου, άρρηκτα συνδεδεμένο με την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού, που συνοδεύει τους κατοίκους του σε κάθε κοινωνική εκδήλωση, στις χαρές και στις λύπες. Για την παρασκευή του σαπουνιού χρησιμοποιείται το ίδιο κυκλαδίτικο άρωμα που χρησιμοποιείται και στην παρασκευή του γλυκίσματος αυτού. Η συσκευασία κοσμείται με τμήματα από τις πιο γνωστές οροφογραφίες που μπορεί να δει κανείς στα αρχοντικά σπίτια της Σύρου, από την εποχή 1852-1872. Το μαρμάρινο ψάρι που συνοδεύει τα προϊόντα αποτελεί χειροποίητη κατασκευή Τήνιου καλλιτέχνη που ζει στη Σύρο και είναι σμιλεμένο από κυκλαδίτικο μάρμαρο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως βάση σαπουνιού.
Σχετικά με το Μελεκούνι Π.Γ.Ε. |
Το Μελεκούνι, ήδη καταγεγραμμένο στοιχείο στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι το κατ’ εξοχήν παραδοσιακό κέρασμα του νησιού της Ρόδου σε κάθε γιορτή και χαρμόσυνο γεγονός (γάμους, βαπτίσεις, γεννήσεις κ.λπ. ) από τα παλιά χρόνια και όλα τα συστατικά του υπήρχαν σε αφθονία στο νησί. Παραδοσιακά πριν από κάθε τέτοιο γεγονός μαζεύονται οι γυναίκες του χωριού και σε κλίμα γιορτής και χαράς, με τη δική τους τεχνοτροπία κατά τόπους, ετοιμάζουν αυτό το τόσο μοναδικό έως σήμερα έδεσμα. Πλέον, το Μελεκούνι έχει αναγνωριστεί ως Π.Γ.Ε. και μπορεί κανείς να το βρει συσκευασμένο και τυποποιημένο στα καταστήματα σαν ένα σνακ υψηλής διατροφικής αξίας.
Σχετικά με το OrKos-εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο |
Το ελαιόλαδο πήρε το όνομα του από τον Ιπποκρατικό όρκο, όπου παντού γράφεται στα αρχαία ελληνικά. Η οικογένεια Δρόσου έχει ρίζες από τη Μικρά Ασία όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της Κω. Επί 3 γενιές τώρα χρησιμοποιούν παραδοσιακές καλλιέργειες, οι οποίες περνούν από γενιά σε γενιά.
Μια διοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019 σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού IGCAT
ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ
Άλλωστε όπως έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος: «Η Γαστρονομία υπήρξε βαριά επένδυση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα ένας από τους αποδοτικότερους στόχους που υπηρετήσαμε. Πιστεύουμε στην αξία και το έργο των μικροπαραγωγών μας και τους υποστηρίζουμε με πράξεις».
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η μόνη ελληνική Περιφέρεια που συμμετέχει στον διαγωνισμό, αφού νωρίτερα είχε διοργανώσει, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, την προκριματική διαδικασία που ανέδειξε τα προϊόντα που θα την εκπροσωπήσουν στον διεθνή διαγωνισμό.
Τόσο έντονο υπήρξε το ενδιαφέρον από τους νησιώτες παραγωγούς που σημείωσαν ρεκόρ συμμετοχής, σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο IGCAT, με 37 δώρα γαστρονομίας από 21 παραγωγούς από 11 νησιά του Νοτίου Αιγαίου μαρτυρώντας τον πλούτο της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων σε μοναδικά, αυθεντικά προϊόντα μικρής παραγωγής και ανεβάζοντας το βαθμό δυσκολίας της κριτικής επιτροπής για την επιλογή των 4 προϊόντων που θα το εκπροσωπήσουν.
Στο νησί της Κω βρίσκονται για να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις της διοργάνωσης, που έχουν κύρια θεματική «Χτίζοντας υπερηφάνεια για την τοπική Γαστρονομία», μεταξύ άλλων, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Πρέσβειρα της Κουζίνας του Αιγαίου, για να μιλήσει για το πλούσιο ιστορικό δράσεων που είχε αναλάβει η ίδια, παραγωγοί και ειδικοί γαστρονομίας από διάφορες χώρες και βραβευμένες Περιφέρειας Γαστρονομίας καθώς και τα μέλη της διεθνούς κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους:
Wendy Barrie, IGCAT Expert και διευθύντρια του Σκωτσέζικου Οδηγού Φαγητού και του Μονοπατιού τυριού της Σκωτίας (Director of the Scottish Food Guide & Scottish Cheese Trail), Kirsi Vartia, ειδικό Τουρισμού στον Συμβουλευτικό Οργανισμό Γυναικών Αγροτών της Φινλανδίας «ProAgria» , Francesco Grech, Διευθυντή Πολιτιστικής Διαχείρισης της Περιφέρειας του Γκόζο (Μάλτα), Andrea Iurato, ζαχαροπλάστη και master chocolatier από την Μόντικα της Σικελίας, Paula Frade, IGCAT Expert και ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Παραδοσιακών Λογοτεχνικών Σπουδών, Κληρονομιάς, Τεχνών και Πολιτισμού στο Νέο Πανεπιστήμιο της Λισαβώνας, Δημήτρης Κουλλιάς, executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, διδάσκων σε Σχολή Μαγειρικής Τέχνης και Νίκη Μηταρέα δημοσιογράφος γαστρονομίας και βραβευμένη συγγραφέας μαγειρικής.