Φοροφυγάδες, οφειλέτες του δημοσίου που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, κακοπληρωτές των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που προτιμούν να αλλάζουν παρόχους από το να πληρώνουν τους λογαριασμούς, ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων που αποφεύγουν να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους πριν την αντιπυρική περίοδο θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρες γειτονιές, μπαίνουν στο στόχαστρο.
Η πολιτική αυστηροποίησης των πλαισίων, εντοπισμού τέτοιων περιπτώσεων με τη χρήση της τεχνολογίας, αλλά και αυστηρής εφαρμογής του νόμου, σχεδιάζεται να εφαρμοστεί οριζόντια στα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι πλέον απαιτείται λιγότερη κοινωνική αναλγησία και λιγότερη ανοχή στην παραβατικότητα. Μόλις χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης προανήγγειλε ότι το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί πολύ αυστηρότερο πλαίσιο ποινών για τον μη καθαρισμό των οικοπέδων ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς.
Τα πρόστιμα, όπως ανέφερε, θα είναι αντίστοιχα με αυτά που επιβάλλονται πλέον για τις κακοποιήσεις ζώων, ήτοι θα φτάνουν ακόμη και στις 30.000 ευρώ. Το νέο πλαίσιο, θα προβλέπει κυρώσεις και για τις δημοτικές αρχές που δεν θα επιβάλλουν τον νέο νόμο.
Αυτό είναι μια από τις περιπτώσεις που εξετάζονται και οι οποίες εμπίπτουν στην νέα "κουλτούρα" που προβλέπει περισσότερη ευθύνη και από την πλευρά των πολιτών. Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ετοιμάζεται "χτύπημα" στον λεγόμενο "ενεργειακό τουρισμό". Επί χρόνια συνεχίζεται το φαινόμενο οι καταναλωτές να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς στον έναν πάροχο και να πηγαίνουν στον επόμενο.
Αναζητείται τρόπος ώστε -μέσα από τη διασταύρωση στοιχείων- να εντοπίζονται αυτοί που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν λογαριασμούς και δεν το κάνουν και ουσιαστικά να εγγράφονται σε μια λίστα κακοπληρωτών στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι εταιρείες. Τα "φέσια" στις εταιρείες ενέργειας, καταλήγουν να τα πληρώνουν οι συνεπείς καθώς στην τιμολόγηση του ρεύματος, λαμβάνεται και αυτό το στοιχείο υπόψη.
Για τους οφειλέτες του δημοσίου, ήδη εστάλη το μήνυμα με την μη παράταση της προθεσμίας για την ένταξη στις 72-120 δόσεις και την Παρασκευή προγραμματίζεται να αναρτηθεί ο κατάλογος με όσους έχουν συσσωρεύσει οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Το ίδιο θα γίνει και για τις οφειλές στην εφορία και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η συνέχεια προβλέπει παρεμβάσεις που θα εμποδίσουν τους οφειλέτες να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται με ευκολία αφήνοντας τα χρέη τους να συσσωρεύονται.
Το βάρος θα το σηκώσει η ΑΑΔΕ ώστε να εντοπίσει τις "οδούς" μέσω των οποίων οι οφειλέτες εξακολουθούν να εισπράττουν έσοδα αποφεύγοντας τις κατασχέσεις της εφορίας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η προωθούμενη συνεργασία με εταιρείες πληρωμών που εδρεύουν στο εξωτερικό. Έχει εντοπιστεί μεγάλο "παράθυρο" διακίνησης χρημάτων μέσω των συγκεκριμένων εταιρειών κάτι που αφορά όχι μόνο τους οφειλέτες αλλά και τους φοροφυγάδες.
Για τους τελευταίους, οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα στηρίζεται πολύ περισσότερο στην αυστηροποίηση του πλαισίου, στην επιβολή βαρύτερων ποινών και λιγότερο στην παροχή κινήτρων προς τους νομοταγείς για να ζητούν αποδείξεις και παραστατικά.
https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/pollapla-telesigrafa-se-ofeiletes-parabates/