Ψηλά στις προτιμήσεις το Airbnb το φετινό καλοκαίρι σε Κω, Ρόδο, Αστυπάλαια και Σύμη

Ιούλιος 02, 2021

Εντονο ενδιαφέρον καταγράφεται για τα καταλύματα που ενοικιάζονται μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων. Στο 70% υπολογίζεται η πληρότητα, παρότι απουσιάζουν οι Βρετανοί τουρίστες. Ποιοι προορισμοί ξεχωρίζουν.

Υψηλή ζήτηση καταγράφεται για καταλύματα που μισθώνονται μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, με την πληρότητα να προσεγγίζει το 80% για το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Ισχυρό ενδιαφέρον σημειώνεται και για τον Ιούλιο, κατά τη διάρκεια του οποίου η πληρότητα -παρά τη μεγάλη απουσία της βρετανικής αγοράς- φτάνει το 70%, ενώ κινητικότητα υπάρχει και για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ειδικά αν οι Βρετανοί δώσουν τελικά φέτος το παρών στην Ελλάδα, οι εισπράξεις θα κυμανθούν σε επίπεδα καλύτερα ακόμη κι από εκείνα που καταγράφηκαν το 2019, με δεδομένο ότι λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, πολλοί ταξιδιώτες επιλέγουν για τις διακοπές τους μικρά καταλύματα.

«Ηδη η ζήτηση για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κινείται πολύ καλά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι προσεγγίζει τα επίπεδα του 2019. Συνεπώς, θεωρούμε ότι αν η κίνηση συνεχιστεί στα ίδια επίπεδα, πόσο μάλλον εάν “ανοίξει” η βρετανική αγορά, μπορούμε να καταγράψουμε αύξηση τζίρου κατά 5%-10% σε σχέση με το 2019», επισημαίνουν χαρακτηριστικά. «Εάν η βρετανική αγορά ήταν “ανοιχτή”, τότε θα είχαμε πληρότητα ακόμη και 90% για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο», προσθέτουν.

Η εικόνα του Ιουλίου
Εντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται για τον Ιούλιο, με την πληρότητα να αντιστοιχεί στο 65% περίπου των μεγεθών του 2019 και τους Γερμανούς, τους Ιταλούς, τους Ρώσους, τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς να καλύπτουν ένα μεγάλο ποσοστό της ζήτησης. Μεγάλη ζήτηση σημειώνεται για την Αθήνα και τα νησιά του Αργοσαρωνικού, ενώ ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών παραμένουν παραδοσιακοί προορισμοί, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Κως, η Ρόδος, η Κρήτη και η Πελοπόννησος.

Υψηλή πληρότητα καταγράφεται και στα καταλύματα της Χαλκιδικής, όπου δίνουν το παρών οι επισκέπτες από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με αιχμή τη Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία. «Η φετινή χρονιά ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολη για τα ξενοδοχεία, καθώς μέχρι στιγμής καταγράφουν χαμηλότερη πληρότητα σε σχέση με τα καταλύματα που μισθώνονται μέσω διαδικτύου. Τα καταλύματα που ενοικιάζονται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης φαίνεται ότι κερδίζουν ένα μεγαλύτερο κομμάτι της τουριστικής πίτας», τονίζουν παράγοντες του κλάδου.

Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος
Εκτός από τους παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών αναρριχώνται νησιά που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στους ξένους τουρίστες. Από τις Κυκλάδες ξεχωρίζουν η Σέριφος και η Τήνος, ενώ στον χάρτη των Δωδεκανήσων μπαίνουν με μεγαλύτερη δυναμική φέτος νησιά μικρότερα σε έκταση σε σχέση με την Κω και τη Ρόδο, όπως η Αστυπάλαια και η Σύμη.

Εδραιώνεται η Αττική
Εδαφος στις προτιμήσεις των τουριστών κερδίζει σταδιακά και η Αθήνα, με τους Ισραηλινούς και τους Αμερικανούς ως επί το πλείστον να παραμένουν ακόμη και 4 ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα, πριν ταξιδέψουν σε κάποιο νησί του Αργοσαρωνικού. «Η Αθήνα και εν γένει η Αττική κερδίζουν το ενδιαφέρον των τουριστών. Ενώ παλαιότερα παρέμεναν για 2 ημέρες πριν αναχωρήσουν για κάποιον άλλο προορισμό, φέτος βλέπουμε ότι οι κρατήσεις έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, 3-4 ημέρες κατά μέσο όρο», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Υποτονικότητα για τα Επτάνησα

Υποτονικά κινείται προς το παρόν η ζήτηση για τα νησιά του Ιονίου, τα οποία εξαρτώνται σε ένα μεγάλο ποσοστό από τους Βρετανούς τουρίστες. «Για την ώρα, τα Επτάνησα καταγράφουν μείωση της ζήτησης σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται περίπου στο 30% σε σχέση με το 2019», εξηγούν πηγές της αγοράς.

Πηγή euro2day.gr
Εύα Δ. Οικονομάκη




ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot