Προσφεύγουν στην Ε.Ε. για τον ΦΠΑ τα 5 νησιά

Ιούνιος 10, 2018
Αντίστροφη μέτρηση για τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι καταργούνται από την 1η Ιουλίου στα τελευταία πέντε νησιά –Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο– που είχαν λάβει εξαμηνιαία παράταση λόγω προσφυγικού. Σε 21 ημέρες ο ΦΠΑ θα σκαρφαλώσει από το 17% στο 24%.
Δεδομένου ότι με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λέσβο στις αρχές του περασμένου Μαΐου για το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο δεν ανακοινώθηκε νέα παράταση, παρά την τεράστια κινητοποίηση των νησιωτών εκείνες τις ημέρες, οι δήμαρχοι των πέντε νησιών παίζουν και το τελευταίο τους χαρτί απευθύνοντας καταγγελία προς την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για μη τήρηση του κοινοτικού δικαίου.
«Η περίπτωση της Ελλάδας και δη των νησιών του Αιγαίου, που αποτελούν το φυσικό σύνορο της Ε.Ε., μπορεί να μην έχει συμπεριληφθεί στο άρθρο 349 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. ή σε κάποια άλλη αντίστοιχη διάταξη του πρωτογενούς δικαίου, εντούτοις οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου έχουν αναγνωριστεί σε λοιπά νομοθετήματα του παράγωγου δικαίου», αναφέρουν οι Σπύρος Γαληνός (Λέσβος), Μανώλης Βουρνούς (Χίος), Μιχάλης Αγγελόπουλος (Σάμος), Γιώργος Κυρίτσης (Κως), Μιχάλης Κόλιας (Λέρος), Φώτης Χατζηδιάκος (δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου). Στους εν λόγω κανονισμούς και οδηγίες, γίνεται σαφής και ρητή μνεία στις δυσχέρειες οι οποίες προκαλούνται από τον νησιωτικό χαρακτήρα, τη μικρή έκταση και την απόσταση από τις αγορές των μικρών νησιών του Αιγαίου, με εξαίρεση την Κρήτη και την Εύβοια. Ειδικότερα, αναφορικά με την Οδηγία 2006/112/ΕΕ, στο άρθρο 120 αυτής ορίζεται ότι «η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόζει στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και στα νησιά Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη και Σκύρος χαμηλότερους συντελεστές έως 30% από τους αντίστοιχους που εφαρμόζονται στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Οι δήμαρχοι διαπιστώνουν αδράνεια της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την εξασφάλιση εκ νέου του ειδικού αυτού καθεστώτος για τα νησιά του Αιγαίου. Στον αντίποδα, θέτουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία –αν και είναι και αυτή χώρα που έχει υπαχθεί σε μνημονιακές δεσμεύσεις– διατηρεί τη δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, όπως της είχε χορηγηθεί και στο παρελθόν.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι το τουριστικό προϊόν αναμένεται να γίνει πιο ακριβό, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του τζίρου των τουριστικών επιχειρήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται (π.χ. αύξηση ανεργίας): «Με αυτόν τον τρόπο, ευνοούνται εμμέσως οι ανταγωνίστριες, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, χώρες τόσο της Ε.Ε. (Ισπανία, Ιταλία κ.ά.) όσο και της Λεκάνης της Μεσογείου (Τουρκία, Μαρόκο κ.ά.). Παρατηρείται, με άλλα λόγια, μια “νόθευση του ανταγωνισμού” με την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, τα οποία τίθενται σε υποδεέστερη θέση, σε σχέση με άλλους προορισμούς, και τα οποία καλούνται να σεβαστούν τους κανόνες του ανταγωνισμού και της ελεύθερης οικονομίας, χωρίς, όμως, να έχουν διαφυλαχθεί γι’ αυτά κανόνες ίσων όρων».
Τέλος, στηλιτεύουν την απουσία μελέτης από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για τις σχετικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολίτη.
kathimerini.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot