Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,
Αγαπητοί γονείς,
Αγαπητοί καθηγητές,
Αγαπητές κυρίες και κύριοι,
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά παρευρίσκομαι στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και της εορτής της Σημαίας, της κορυφαίας αυτής εκδήλωσης του Έθνους Μας. Για εμάς τους Δωδεκανήσιους η σημερινή ημερομηνία συμπίπτει με την επίσημη προσάρτηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Ο Νόμος 518, στην πρώτη παράγραφο του μοναδικού άρθρου αναφέρει: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Ρόδος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Αστυπάλαια, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Κως, Λέρος και Καστελόριζο, ως και αι παρακείμεναι νησίδες είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28ης Οκτωβρίου 1947».
Η συγκίνηση μου κορυφώνεται, γιατί μετά από αίτημα της οικογένειας μου (Νικολάου Στ. Μανούση), το συμβούλιο των Καθηγητών του 1ου Γενικού Λυκείου ΚΩ του Ιστορικού Ιπποκρατείου αποφάσισε να καθιερώσει από το σχολικό έτος 2015 – 2016 το ετήσιο μαθητικό Βραβείο «Σταμάτης Μανούσης», ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη και τη μεγάλη προσφορά του, στους συμπατριώτες του και την λατρεμένη του ΚΩ.
Το Βραβείο απονέμεται στο μαθητή ή τη μαθήτρια, δια την εξαίρετο επίδοση, συμπεριφορά και ήθος, κατά το σχολικό έτος φοίτησης του/της στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Από τη σημερινή βράβευση το εν λόγω βραβείο θα καθιερωθεί ως θεσμός και θα δίδεται στο σχολικό εορτασμό της Σημαίας και της 28ης Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, πραγματοποιείται και η βράβευση των αριστευσάντων του προηγούμενου σχολικού έτους.
Η καθιέρωση του βραβείου «Σταμάτης Κ. Μανούσης» έχει σαν σκοπό να αποτελεί κίνητρο για την ευγενή άμιλλα άλλα και συντελεστή προώθησης της μόρφωσης για την κατάκτηση της γνώσης σαν κορυφαία αξία της πνευματικής ζωής αλλά και σαν ύψιστη τιμή στον ταπεινό Κώο Σταμάτη Μανούση, που μέσα από τις ιδιαίτερα δύσκολες προσωπικές συνθήκες, διέθεσε τον εαυτό του στους πατριώτες και στην πατρίδα του, που τόσο ιδιαίτερα λάτρεψε.
Ποιος ήταν ο Σταμάτης Μανούσης;
• Ο Κώος, που αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του, για το νησί του Ιπποκράτη, προσφέροντας βοήθεια και συμπαράσταση στους συμπατριώτες του συστηματικά.
• Ο Δωδεκανήσιος, με σημαντικές δράσεις για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου.
• Ο Ιατρός - Οφθαλμίατρος, που χειρούργησε και γιάτρεψε τα μάτια συμπατριωτών του και όχι μόνο, αφιλοκερδώς.
• Ο Ιπποκρατιστής.
• Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.
• Ο Πολιτευτής, που εκπλήρωσε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ενδεικτικά να αναφερθώ στην συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δημιουργία προβλήτας στο λιμάνι, από τη θεμελίωση του οικισμού «Λαϊκά» Σοφοκλή Βενιζέλου για τη στέγαση 62 οικογενειών, από την αναδιάρθρωση του νοσοκομείου που υπολειτουργούσε κά.
Για εμάς, την οικογένεια Νικολάου Στ. Μανούση, ο Σταμάτης Μανούσης (1905 -1981) υπήρξε ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ, με την αμέριστη και άδολη αγάπη για την Κω, με τα τεράστια ψυχικά αποθέματα και με μοναδικό στόχο ζωής τη διαρκή προσφορά του και την παροχή βοήθειας με κάθε τρόπο στους συμπατριώτες και συνανθρώπους του.
Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία του Ιπποκρατείου Λυκείου θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, κάποια ιστορικά στοιχεία, που αφορούν στην οικογένεια Μανούση :
• Ο ίδιος ο Σταμάτης Μανούσης φοίτησε το 1918, στην 8η τάξη της Αστικής σχολής Αρρένων, στο μονοτάξιο Γυμνάσιο, το οποίο λειτούργησε μόνο για ένα χρόνο, με καθηγητή τον Μιχαήλ Σκαρδάση. Συνεχίζοντας το Γυμνάσιο στο Νικηφόρειο Καλύμνου
• Ο Αναστάσιος Μανούσης, αδελφός του, στα γενεολογικά του αφηγήματα αναφέρει ότι συμμετείχε στην εφορία του σχολείου το 1926, με Πρόεδρο τον αείμνηστο Αρχιμανδρίτη Φιλήμονα Φωτόπουλο και μέλη τον Κωνσταντίνο Παντελίδη, τον ιατρό Ιωάννη Ζερβάνο, τον Γεώργιο Λουκίδη και τον Ιωάννη Τριπολίτη. Επίσης, αναφέρει δε πως υπήρξε από τους πρωτεργάτες για την ίδρυση του Ιπποκρατείου Γυμνασίου.
• Ο Νίκος Μανούσης, πέραν της γνωστής Εθνικής του προσφοράς και δράσης φρόντιζε για την αποστολή εμβασμάτων από την Νέα Υόρκη για την λειτουργία του Γυμνασίου. Σύμφωνα δε με τον αείμνηστο Γυμνασιάρχη Παπαθεοφάνους διετέλεσε 2 χρόνια Πρόεδρος της εφορίας του Ιπποκρατείου Γυμνασίου.
• Τέλος, η μικρότερη αδελφή τους Ανθή Μανούση προσέφερε τις υπηρεσίες της, ως διδασκάλισσα για 2 χρόνια στο νηπιαγωγείο της Κω.
Το συμβούλιο καθηγητών μετά από τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου Κω αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Σταμάτη Κ. Μανούση για το σχολικό έτος 2015-2016, σύμφωνα με τα κριτήρια της επίδοσης της διαγωγής και του ήθους, στην απόφοιτο του 1ου Γενικού Λυκείου Κω και νυν φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κιαπόκα Ελένη του Σταματίου. Τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια.
Αγαπητή Ελένη Κιαπόκα,
Με μεγάλη συγκίνηση σου παραδίδω το πρώτο βραβείο Σταματίου Κ Μανούση, το οποίο συνοδεύεται από ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Πιστεύω ότι έχοντας την επιβράβευση από ένα λάτρη της ιδιαίτερης πατρίδας του και την πνευματική κληρονομιά από τον παππού σου, Μανώλη Κιαπόκα, φιλόλογο Λυκειάρχη, έχεις όλα εκείνα τα απαραίτητα ψυχικά εφόδια για την υλοποίηση των προσδοκιών σου και για τη συνέχιση της επιτυχούς πορείας σου στο μέλλον.
Θα ήθελα, ακόμα, να συγχαρώ και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές της σημερινής μας εκδήλωσης, που δεν είναι άλλοι από εσάς τους αποφοίτους, τους αριστούχους και όλους τους υπόλοιπους μαθητές του Λυκείου, που αποτελείτε το μέλλον του τόπου μας και δίνετε τη δύσκολη προσωπική σας μάχη διεκδικώντας τους στόχους και τα όνειρα σας.
Είστε η ελπίδα αυτού του τόπου γιατί μας δίνετε τη δυνατότητα, μέσα από τις προσπάθειες σας και το νεαρό της ηλικίας σας, τη ζωντάνια και την πνοή για να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Η επιτυχία αυτή χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη των εκπαιδευτικών και των οικογενειών σας δεν θα ήταν εφικτή. Η επιτυχία εδράζεται στις έννοιες της συλλογικότητας και της συστηματικότητας. Κι είναι η δική σας επιβράβευση, η πιο ουσιαστική αναγνώριση των προσπαθειών των δασκάλων και των γονέων σας, οι οποίοι είναι οι αφανείς αγωνιστές και συμπαραστάτες των ονείρων σας.
Παραμένω βαθιά αισιόδοξος, σε πείσμα των καιρών, ότι οφείλουμε ως κοινωνία να αναδείξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά τις διαχρονικές αξίες και τα εφόδια που εμπεριέχει η έννοια της Παιδείας και του ελληνικού Πολιτισμού, αρχές που έχουν βαθιές ρίζες μέσα στο χρόνο: την ελευθερία της σκέψης, την ευγενή άμιλλα, τη βελτίωση της προσωπικότητας, τη δημιουργική φιλοδοξία, τον ανθρωπισμό, το ήθος, την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία.
Κλείνοντας την σύντομη μου παρέμβαση θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια το Διευθυντή του Σχολείου κο Χρήστο Χαραμαρά τους συναδέλφους καθηγητές και το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, για την καθημερινή και αέναη προσπάθεια που καταβάλλουν για την επίτευξη των δικών σας στόχων και ονείρων, στη δημιουργία των καταλλήλων προοπτικών για την εκπαίδευσή σας και να θέσουν τα θεμέλια από κοινού για ένα πιο δημιουργικό και ελπιδοφόρο αύριο, για όλους μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.