Ντίνα Σβύνου: "Το νησί πάει καλά, αλλά πάει μόνο του..."
Ιούλιος 01, 2023
«… με τους επιχειρηματίες να βάζουν πλάτη… και δεν μας παίρνει άλλο»
«Θα πρέπει πια, να εδραιωθούμε στις πρώτες θέσεις ζήτησης. Να γίνουμε προορισμός επιλογής από τον επισκέπτη μας και όχι τυχαία επιλογή. Αυτό όμως, προϋποθέτει ότι θα έχουμε ένα σωστό στρατηγικό σχέδιο, όπου θα εντοπίσουμε και θα αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται αποσπασματικά, χωρίς να υπάρχει μια συγκρότηση.
«Δεν μπορεί κανείς να πει ότι το νησί είναι προετοιμασμένο και δυστυχώς δεν μου έχει προκύψει καμία χρονιά όπου να πούμε ότι το νησί είναι εγκαίρως προετοιμασμένο»
«Το νησί θέλει σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές… Είναι πάρα πολλά τα θέματα στα οποία χρειάζεται οργάνωση, όμως, κάθε χρονιά βλέπουμε τα ίδια μπροστά μας και ψάχνουμε πάλι να σχολιάζουμε τα ίδια πράγματα»
«Ακόμα κι αν δημιουργηθεί η «ομάδα κρούσης», θα πρέπει να στελεχωθεί με ανθρώπους τεχνοκράτες οι οποίοι θα μπορούν να δουλέψουν ουσιαστικά το κομμάτι του τουρισμού και να το αναπτύξουν περαιτέρω»
«Είδαμε πρόσφατα τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν το πρώτο 4μηνο του 2023 όπου δείχνουν ότι και οι εισπράξεις και οι αφίξεις είναι κατά πολύ πιο πάνω σε σχέση με το 2022. Όμως, η μέση τουριστική δαπάνη δεν είναι πιο πάνω και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας δείξει πολλά πράγματα»
«Σε ξενοδοχειακό επίπεδο οι επενδύσεις που γίνονται είναι τέτοιες ώστε να προσελκύσουν κόσμο υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου. Ωστόσο, η Κως χαρακτηρίζεται από πληθώρα ξενοδοχειακών μονάδων με πολλές κλίνες η κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι πάντα θα έχει το κομμάτι του μαζικού τουρισμού. Είναι στο χέρι μας να το αξιοποιήσουμε και να το αναβαθμίσουμε»
«Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή θα κάτσουμε και θα συγκροτήσουμε το προϊόν μας να λειτουργεί από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου σε αυτό το εγχείρημα γιατί δεν θα έχει κανένα νόημα»
Αφορμή για τη νέα συζήτησή μας με την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Κωνσταντίνα Σβύνου, αποτέλεσε το κάλεσμα του δημάρχου Κω Θεοδόση Νικηταρά στους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων και των τουριστικών παραγόντων σε συνάντηση εργασίας για την μέχρι τώρα πορεία και εξέλιξη του τουρισμού, αλλά και την προοπτική επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, μετά και την ανακοίνωση της Fraport Greece για εφαρμογή μειωμένων χρεώσεων στους αερομεταφορείς, από τον Οκτώβριο του 2023 και για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Μάρτιο και Απρίλιο, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, 27/6/2023.
Η κυρία Σβύνου μας μιλά για την συνάντηση, για την μέχρι τώρα πορεία του τουρισμού, για την πρωτοβουλία της Φράπορτ και κατά πόσο είναι εφικτή για το νησί μας η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και για το διαχρονικό πλέον ερώτημα, πού ή προς τα πού πάει το νησί μας.
Η ΣΥΝΕΤΕΥΞΗ
Ερ: Κυρία Σβύνου, κατ’ αρχάς, πώς σχολιάζετε το κάλεσμα του δημάρχου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο;
Κ.Σ.: Γενικά, είναι πάντα εποικοδομητικές οι συναντήσεις που γίνονται, ειδικά όταν αφορούν εργασίες στον χώρο του τουρισμού. Βέβαια, καλό θα ήταν αυτές οι συναντήσεις να γίνονται προγραμματισμένα και σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αυτή τη στιγμή συζητούμε ένα θέμα που αφορά στην επιμήκυνση, όμως ο τουρισμός μας αφορά όλο το χρόνο και ειδικά τους μήνες μη αιχμής προκειμένου να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε σωστά και να οργανώσουμε το νησί και τον προορισμό έτσι ώστε να υποδεχτεί τους επισκέπτες του.
Ερ: Αυτά είναι ζητήματα που βάζετε χρόνια και όχι μόνο εσείς… Βρισκόμαστε λίγο πριν τον Ιούλιο και ρωτώ για πολλοστή φορά. Είναι προετοιμασμένο το νησί; «Γραφική» η ερώτηση, αλλά την κάνω…
Κ.Σ.: Δεν μπορεί κανείς να πει ότι το νησί είναι προετοιμασμένο και δυστυχώς δεν μου έχει προκύψει καμία χρονιά όπου να πούμε ότι το νησί είναι προετοιμασμένο. Το νησί θέλει σοβαρές επενδύσεις σε υποδομές, θέλει μια πάρα πολύ σωστή, σοβαρή και υπεύθυνη οργάνωση όσον αφορά τα απορρίμματα, την καθαριότητα, γενικότερα θέματα του οδικού δικτύου, συγκοινωνίες, προσβασιμότητα, διαχείριση νερού και ενέργειας… Είναι πάρα πολλά τα θέματα στα οποία το νησί χρειάζεται οργάνωση, όμως κάθε χρονιά βλέπουμε τα ίδια μπροστά μας και ψάχνουμε πάλι να σχολιάζουμε τα ίδια πράγματα.
Ερ: Με κυρίαρχο βέβαια, το θέμα της υγείας…
Κ.Σ.: Μιλάω για κάποια πράγματα που περνάνε από το χέρι μας και κάποια άλλα που περνάνε από τα χέρια άλλων. Το θέμα της υγείας είναι πρώτο στη λίστα όχι για τον τουρισμό, αλλά για τον ίδιο τον κάτοικο του νησιού, για εμάς.
Ερ: Κυρία Σβύνου, πώς πάει η φετινή τουριστική περίοδος;
Κ.Σ.: Οι προβλέψεις μας, οι οποίες είναι πάντα επισφαλείς, ήταν ότι το νησί ίσως και να αγγίξει ένα νέο ρεκόρ στις αφίξεις σε σχέση πάντα με την χρονιά ορόσημο που για την Κω είναι το 2022. Βέβαια, αυτό δεν συνεπάγεται ότι και οι άλλοι οικονομικοί αριθμοί θα ακολουθήσουν αυτό το νούμερο, γεγονός το οποίο διαπιστώνουμε τώρα ευρύτερα από την αγορά. Δηλαδή, υπάρχουν παράπονα από τους επιχειρηματίες του τουρισμού ότι, οι εισπράξεις τους είναι χαμηλότερες. Είδαμε βέβαια πρόσφατα τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν το πρώτο 4μηνο του 2023 όπου δείχνουν ότι και οι εισπράξεις και οι αφίξεις είναι κατά πολύ πιο πάνω σε σχέση με το 2022. Όμως, η μέση τουριστική δαπάνη δεν είναι πιο πάνω και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας δείξει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, ότι στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων υπάρχει πολύ μεγάλη διαρροή προς καταλύματα τα οποία είναι αμφιλεγόμενο κατά πόσο λειτουργούν νόμιμα ή όχι. Κι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζητούμενο για το οποίο εδώ και πολλά χρόνια καλούμε την Πολιτεία να το κοιτάξει γιατί πλήττει όχι μόνο τις επιχειρήσεις αλλά ευρύτερα όλο το κομμάτι του τουρισμού αλλά και την οικονομία της χώρας. Από εκεί και πέρα, θα περιμένουμε να δούμε πώς κινείται η περίοδος. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να έχουν υψηλότερη δαπάνη σε σχέση με τους προηγούμενους. Πάντα όμως κρατάμε τις επιφυλάξεις μας καθώς το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων εξακολουθεί να είναι αυξημένο.
Ερ: Για την αυξητική τάση των αφίξεων που είπατε, διαβάζουμε ότι, προσφιλείς τουριστικοί προορισμοί παρουσιάζουν μεγάλη μείωση. Αυτό πώς το εξηγείτε;
Κ.Σ.: Η μείωση που προκύπτει σε κάποιους προορισμούς μας προβληματίζει. Όμως, για τους προορισμούς αυτούς θα πρέπει κάποιος να δει τι αύξηση είχαν τα προηγούμενα χρόνια, γιατί, διαδοχικές αφίξεις διψήφιων αριθμών δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν να υπάρχουν. Κάποια στιγμή αυτό το νούμερο θα ισορροπήσει. Αυτή είναι η μία παράμετρος. Υπάρχουν κι άλλες, όπως, γεγονότα ή αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία ενός προορισμού. Όμως καλό θα είναι να κάνουμε τον απολογισμό μας στο τέλος της τουριστικής περιόδου. Οι μήνες Ιουλίου και Αυγούστου αναμένονται με εξαιρετικά αυξημένες πληρότητες σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς
Ερ: Επανέρχομαι στις υποδομές. Σε συνέντευξή του στον «Σ» ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ ΚΩ Γιώργος Σεγραίδος, είπε μεταξύ άλλων ότι, «δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να στοχεύουμε σε μαζικό τουρισμό χαμηλής ποιότητας κοιτώντας μόνο τα νούμερα» προσθέτοντας: «Εάν μέχρι τον Δεκέμβριο δεν έχουμε κάνει ριζικές αλλαγές, θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα του χρόνου. Θα έχουμε τα ίδια προβλήματα και θα συζητάμε τα ίδια πράγματα». Επίσης, αναφέρθηκε και στην έλλειψη «ομάδας κρούσης», είτε λέγεται DMO, είτε λέγεται Ενιαίος Φορέας Τουρισμού, είτε όπως αλλιώς, που να μπορέσει να συνεννοηθεί για το πώς θα προχωρήσει το νησί από δω και πέρα. Πώς το σχολιάζετε;
Κ.Σ.: Θα έλεγα ότι, σε ξενοδοχειακό επίπεδο οι επενδύσεις που γίνονται είναι τέτοιες ώστε να προσελκύσουν κόσμο υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου. Ωστόσο, η Κως χαρακτηρίζεται από πληθώρα ξενοδοχειακών μονάδων με πολλές κλίνες η κάθε μία. Αυτό σημαίνει ότι πάντα θα έχει το κομμάτι του μαζικού τουρισμού. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, όλων των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τουρισμό, αλλά και της Τοπική Αυτοδιοίκησης, να επενδύσουμε σε αυτό το νησί. Το λέω πολλές φορές ότι, το νησί πάει στον αυτόματο και δεν μας παίρνει άλλο. Θα πρέπει πια, να βρούμε αυτή τη θέση μέσα στον ανταγωνισμό που θα μας καταστήσει προορισμό επιλογής από τον τουρίστα. Αυτό όμως, προϋποθέτει ότι θα έχουμε ένα σωστό στρατηγικό σχέδιο, όπου θα εντοπίσουμε και θα αξιοποιήσουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται αποσπασματικά, χωρίς να υπάρχει μια συγκρότηση.
Ερ: Αυτό το έχετε ξαναπεί και το επεσήμανε και ο κ. Σεγραίδος. Αναφέρομαι στην «ομάδα κρούσης».
Κ.Σ.: Με τον αδελφικό μου φίλο και πρόεδρο του ΣΕΠΕΚω κάνουμε διαρκώς αυτές τις συζητήσεις και μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς μας. Να επισημάνω ότι, ακόμα κι αν δημιουργηθεί αυτή η «ομάδα κρούσης», γιατί ας μην ξεχνάμε ότι κάτι πήγε να γίνει χωρίς όμως να ολοκληρωθεί, θα πρέπει να στελεχωθεί με ανθρώπους τεχνοκράτες οι οποίοι θα μπορούν να δουλέψουν ουσιαστικά το κομμάτι του τουρισμού και να το αναπτύξουν περαιτέρω.
Ερ: Κυρία Σβύνου ας κλείσουμε τη συνέντευξη με το μέγα θέμα, διαχρονικό θα έλεγα, της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Σε προηγούμενη συνέντευξη που είχατε παραχωρήσει στον «Σ» τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχατε δηλώσει μεταξύ άλλων πως, για να πετύχει αυτό το εγχείρημα, χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, μια ολιστική προσέγγιση. Δηλαδή, εκτός των ανοιχτών ξενοδοχείων θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά και καταστήματα εστίασης και εμπορικά καταστήματα και χώροι αναψυχής, να οργανωθούν δράσεις από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς να εξασφαλιστεί και το ανάλογο εργατικό δυναμικό. Ποια από όλα αυτά είναι εξασφαλισμένα έτσι ώστε να ξεκινήσει το εγχείρημα την φετινή περίοδο όπως αναφέρει η Φράπορτ;
Κ.Σ.: Είναι προς τη θετική κατεύθυνση η πρόθεση της Φράπορτ να βοηθήσει με ειδικές εκπτώσεις προκειμένου όλο το οικονομικό πακέτο να είναι πιο ανταγωνιστικό. Από εκεί και πέρα όμως, το θέμα της επιμήκυνσης για τουρισμό όλο το χρόνο είναι πολύ δύσκολο για τους νησιωτικούς προορισμούς. Μπορούμε όμως να πάμε λίγο πριν και λίγο μετά. Αυτό είναι που λέω πάντα. Ότι, φέτος κερδίσαμε κάποιες μέρες δουλεύοντας πιο πριν. Δηλαδή, ξεκινήσαμε την τουριστική μας περίοδο στις 27 Μαρτίου. Με αντίστοιχο τρόπο μπορούμε να κλείσουμε την περίοδο δέκα, δεκαπέντε ημέρες μετά κι αυτό προϋποθέτει μια εργασία από όλους, μία συμμετοχή όλων, συμπεριλαμβανομένης και της Φράπορτ. Δεν ξεκινάει αυτό το εγχείρημα από την Φράπορτ, αλλά είναι ένας βασικός κρίκος της αλυσίδας. Από εκεί και πέρα θα πρέπει κι εμείς να είμαστε έτοιμοι.
Να σας πω ότι παρατηρείται πάντα μια κόπωση τέλος Οκτώβρη από τους επιχειρηματίες του τουρισμού, όμως θα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη και να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, γιατί, αν πάρουμε από το παράδειγμα του Μαρτίου όπου οι επιχειρήσεις δεν ήταν ακόμα ανοιχτές, δεν θα έλεγα ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε και την καλύτερή μας εικόνα. Το θέμα είναι, ο επισκέπτης που θα μας τιμήσει στις αρχές και στο τέλος της τουριστικής περιόδου, να φύγει ευχαριστημένος και να είναι ο καλύτερος πρεσβευτής του τόπου μας.
Άρα, ή θα κάτσουμε και θα συγκροτήσουμε το προϊόν μας να λειτουργεί από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου σε αυτό το εγχείρημα γιατί δεν θα έχει κανένα νόημα.