Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου
Η κυρία Ντίνα Σβύνου είναι πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Κω και πρόσφατα εκλέχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, εκπροσωπώντας επάξια τα Δωδεκάνησα μαζί με άλλους επιχειρηματίες του κλάδου.
Στην συνέντευξή της στην «δ» μιλάει για την σεζόν που έκλεισε για το νησί της Κω, για το πλήγμα από τον καταστροφικό σεισμό, για τα πρώτα μηνύματα μετά την έκθεση του Λονδίνου και τα early bookings, για τις προτεραιότητες της ΠΟΞ αλλά και για τον φόρο διανυκτέρευσης. Όσον αφορά την κατάργησή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η κυρία Σβύνου την χαρακτηρίζει «εγκληματική – ξεπουλάμε ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο, που άλλοι προορισμοί το διατηρούν…» όπως δηλώνει.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Σβύνου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την σεζόν που έκλεισε και να ζητήσω από εσάς ένα σχόλιο. Είστε ικανοποιημένη με δεδομένο ότι η Κως υπέστη ξαφνικό πλήγμα με τον καταστροφικό σεισμό;
Η Κως έπιασε το στόχο φτάνοντας και ξεπερνώντας ελαφρώς τον αριθμό αφίξεων του 2015, παρά το ό,τι δέχτηκε το μεγάλο χτύπημα του σεισμού. Απεδείχθη πως είναι ένας προορισμός με αντοχές, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά απρόβλεπτων και δυσμενών για τον τουρισμό γεγονότων. Είμαι ευτυχής που το νησί μας άντεξε, που βρήκαμε το δρόμο της συνέργειας, της συνεργασίας και της συνεννόησης, τουλάχιστον τις δύσκολες μέρες που το νησί αντιμετώπισε πρόβλημα και που καταφέραμε να επανέλθουμε στην τουριστική μας καθημερινότητα με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες. Οφείλω να τονίσω πως το νησί εξακολουθεί να είναι πληγωμένο ως προς βασικές του υποδομές, όπως είναι το λιμάνι και απευθύνω αγωνιώδη έκκληση προς τους υπεύθυνος για την άμεση επιδιόρθωσή του. Δεν μπορούμε στον 3ο τουριστικό προορισμό να αφήσουμε άλλη μια χρονιά να μας θυμίζει τα τραγικά περιστατικά του σεισμού, την προσάραξη των πλοίων να είναι επισφαλής και τον κόσμο να περπατάει ανάμεσα σε συντρίμμια. Θα ήθελα να δω τις επιδιορθώσεις να γίνονται με τον ίδιο ζήλο που έδειξαν όλοι στις πρώτες κρίσιμες ώρες, αλλά δυστυχώς βλέπω επανάπαυση…
Τέλος να τονίσω αυτό που πάντα αναφέρω, έχει μεγάλη σημασία να φύγουμε από τις ποσοτικές μετρήσεις και να μεταβούμε σε μετρήσεις που αποδίδουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τελικά τι είναι αυτό που μένει στις επιχειρήσεις, τι είναι αυτό που μένει στην κοινωνία… και βεβαίως η στόχευσή μας πρέπει να είναι στην αύξηση της μέσης τουριστικής δαπάνης, στην αύξηση των διανυκτερεύσεων, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
• Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα μετά την έκθεση του Λονδίνου και πώς διαμορφώνεται η εικόνα με τα early bookings μέχρι τώρα;
Αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό και βεβαίως αν δεν έχουμε απρόοπτα (γιατί από αυτά εμείς τουλάχιστον έχουμε αρκετά) τότε από πλευράς αφίξεων θα είναι μια από τις καλύτερες χρονιές.
Όμως, πρέπει να λάβουμε υπ’ οψιν πως ναι μεν οι προκρατήσεις είναι θεμιτές και δείχνουν την τάση για μια πολύ καλή τουριστική περίοδο, αυτές όμως είναι εκπτωτικές εως και 20% που συνεπάγεται χαμηλότερη μέση τιμή δωματίου.
Διαφαίνεται πως η Ελλάδα έχει μεγάλη ζήτηση και πρέπει να αποτελεί στοίχημα για όλους το πως θα ξεφύγουμε από επιλογή συγκυριών και θα γίνουμε επιλογή συνειδητή, θέτοντας τον τόπο μας στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ανταγωνιστικών περιοχών.
Και βεβαίως οφείλουμε να στοχεύσουμε στο να αποτελεί ο κάθε επισκέπτης την κινητή μας διαφήμιση και όχι το αντίθετο. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, από άποψη υποδομών, υπηρεσιών, εμφάνισης της πόλης, πολιτιστικών δράσεων και όλων αυτών των πραγμάτων που καθιστούν ένα προορισμό ποιοτικό και ανταγωνιστικό.
• Πρόσφατα εκλεγήκατε στο δ.σ. της ΠΟΞ. Μιλήστε μας για τις προτεραιότητες του κλάδου.
Ήταν μια ιδιαίτερη τιμή να βρεθώ στη δεύτερη θέση και βεβαίως μου προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη ώστε να αγωνιστώ για τον κλάδο. Η Δωδεκάνησος έχει τις δυο αντιπροεδρίες και μαζί με το νέο πρόεδρο ο οποίος έχει ήδη σηκώσει τα μανίκια αλλά και με όλα τα μέλη του ΔΣ είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας. Στόχο αποτελεί η προάσπιση των επιχειρήσεων, ο αγώνας κατά του φορολογικού παραλογισμού, η στήριξη των τοπικών ενώσεων ξενοδόχων με έμφαση στις ιδιαιτερότητες του κάθε προορισμού, η περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τους συνεργάτες μας, τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Οι προκλήσεις είναι πολλές, λειτουργούμε σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον με πολλές ανισότητες, με τη γραφειοκρατία να συνεχίζει να υφίσταται και σε ένα κλίμα όπου ο παράνομος δυστυχώς «προστατεύεται» και βρίσκεται σε θέση ισχύος…
• Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της επιβολής του φόρου διανυκτέρευσης, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει είναι πως ο φόρος διανυκτέρευσης θα επιβληθεί. Λεπτομέρειες περιμένουμε άμεσα καθώς δεν υπάρχει και μεγάλο χρονικό περιθώριο… Ακόμα φαίνεται χαώδες το πώς θα γίνεται η είσπραξη καθώς δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνεται με επαγγελματικά ταξίδια ημεδαπών, πώς θα γίνεται ο έλεγχος, και άλλα πολλά. Το βέβαιο είναι πως ο φόρος αυτός θα λειτουργήσει αρνητικά, γεγονός που αποδεικνύεται και με μελέτες, κατά της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος και σε ένα γενικότερο περιβάλλον όπου οι ανταγωστικοί μας προορισμοί φαίνεται να επανέρχονται.
Λυπάμαι που κανένας δεν μπήκε στη διαδικασία να ακούσει τους επαγγελματίες του τουρισμού, τους φορείς στο σύνολό τους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τη μη επιβολή του εν λόγω φόρου.
• Γνωρίζετε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2018, έρχεται νέα… ‘φοροκαταιγίδα’ στα νησιά. Κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ, αύξηση στα προϊόντα, φόρος διανυκτέρευσης. Πώς θα επηρεάσει αυτό τον τουρισμό μας;
Ας δούμε αρχικά πώς θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις, οι οποίες έχοντας στην πλειοψηφία τους απορροφήσει τις συνεχείς φορολογικές αυξήσεις, στενάζουν οικονομικά. Αυτό έχει ευρύτερο αντίκτυπο καθώς δεν αφήνουν περιθώρια για αυξήσεις στη μισθοδοσία, για επανεπενδύσεις και γενικότερα για επέκταση των οικονομικών δραστηριοτήτων στις επιχειρήσεις. Πέραν τούτου μεγαλώνει ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, καθώς οι πρώτες δεν μπορούν να επιτύχουν οικονομία κλίμακας, τα έξοδά τους ποσοστιαία αυξάνονται με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται ο κύκλος εργασιών τους και να εκτοπίζονται της αγοράς
Όσο για το ΦΠΑ, η κατάργησή των μειωμένων συντελεστών είναι εγκληματική… Ξεπουλάμε ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο, που άλλοι προορισμοί το διατηρούν. Ένα παραπάνω στα νησιά που σήκωσαν και σηκώνουν το δυσανάλογο βάρος του μεταναστευτικού. Αλλά και στα άλλα νησιά, εκεί που οι κάτοικοι κρατούν τις «Θερμοπύλες»… Αφήστε με να πιστεύω πως έστω και την τελευταία στιγμή θα υπερισχύσει η λογική…
Στα τελευταία χρόνια οι φόροι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όχι μόνο οι άμεσοι αλλά και οι έμμεσοι. Εννοείται πως από κάποιο σημείο και έπειτα θα πρέπει να μπουν πάνω στην τιμή του προϊόντος και τότε είναι δεδομένο πως θα βγούμε εκτός ανταγωνισμού.
Το βέβαιο είναι πως με τη φορολογική πολιτική που ακολουθείται, δεδομένου πως ουδεμία ανταπόδοση στον πολίτη υπάρχει, δεδομένου πως αυτός που λειτουργεί νόμιμα όχι απλά είναι καταδικασμένος να παλεύει για επιβίωση αλλά γίνεται και ένας δακτυλοδεικτούμενος «ρομαντικός» έναντι των υπολοίπων, καλλιεργείται ένα αρνητικό κλίμα μεταξύ κράτους και επιχειρηματία, μεταξύ κράτους και πολίτη.
Σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύει η χώρα μας, ο τουρισμός ως ο μόνος τομέας που μπορεί να λειτουργήσει με αξιόλογες αποδόσεις, αντιμετωπίζεται ως ένα πείραμα, ως ένα στοίχημα, ως κάτι το ευτελές που δοκιμάζουμε τις αντοχές του… Στροφή χρειάζεται… Στροφή υπερ του φορολογούμενου, στροφή υπέρ του επιχειρηματία, στροφή υπερ του εργαζόμενου, υπερ της οικονομίας… Μόνο έτσι θα κερδηθεί ξανά η εμπιστοσύνη κράτους – επιχειρηματία – πολίτη.
Πηγή:www.dimokratiki.gr