30 χρόνια γευστικός πολιτισμός
Με ένα λαμπρό gala dinner τίμησε ο ξενοδοχειακός όμιλος Atlantica Hotels & Resorts την ανάδειξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2019. Η επιτυχής διεκδίκηση αυτού του θεσμού και η διοργάνωση σειράς γαστρονομικών εκδηλώσεων από πλευράς της Περιφέρειας ανέδειξαν τόσο την πλούσια γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου όσο επίσης τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και την υψηλή ποιότητα των αγροτικών προϊόντων από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα των γαστρονομικών εκδηλώσεων που διοργανώνει φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχουν τα δείπνα σε πέντε κορυφαία ξενοδοχεία της Ρόδου, στο πλαίσιο των οποίων η παραδοσιακή μαγειρική του Αιγαίου επαναπροσεγγίζεται με τρόπο πιο σύγχρονο και δημιουργικό. Το πιο πρόσφατο από αυτά τα δείπνα συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια, το περιοδικό Αθηνόραμα και ο Όμιλος Atlantica στο fine dining εστιατόριο «Blue Bay» του Atlantica Imperial Resort & Spa στα Κολύμπια Ρόδου.
Στους προσκεκλημένους προσφέρθηκε ένα μενού γευσιγνωσίας που επιμελήθηκε ο κ. Ηλίας Κακούρης, Executive Chef του ξενοδοχείου. Μέσα από τα έξι πιάτα του μενού παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικές γεύσεις του Αιγαίου μέσα από την ανατρεπτική ματιά του σεφ. Στο δείπνο παραβρέθηκε ως προσκεκλημένος ο πολυβραβευμένος Ιταλοκερκυραίος Chef ο Έκτορας Μποτρίνι.
Με ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο σερβιρίστηκε η παραδοσιακή ελληνική σαλάτα, η οποία αντανακλώντας τις επιρροές από τα χρόνια της Ιταλοκρατίας στη Ρόδο εμπλουτίστηκε με κάππαρη και ρόκα. Ακολούθησε μια μοντέρνα εκδοχή της κακαβιάς, στην οποία συνδυάστηκε το σοτέ κοκκινόψαρο με συμιακό γαριδάκι και κρέμα ταραμά. Εξίσου πρωτότυπη ήταν η τσιπούρα πλακί, την οποία πλαισίωσαν διαφορετικές παρασκευές κρεμμυδιού και σάλτσα γλυκιάς τομάτας, ενώ με κατεξοχήν παραδοσιακό τρόπο μαγειρεύτηκε το αρνί με τη ρεβυθάδα στη γάστρα.
Ξεχωριστή θέση στο μενού είχε η ποικιλία εξαίρετων νησιωτικών τυριών από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα εκπροσωπώντας επάξια μια παράδοση πολλών αιώνων στην τυροκόμηση υψηλού επιπέδου. Ο συνδυασμός αυτών των τυριών διεθνούς κλάσης με τρεις διαφορετικές γεύσεις μελιού αποδείχτηκε ιδιαίτερα επιτυχημένος.
Το δείπνο ολοκληρώθηκε με ένα εντυπωσιακό γλυκό αποτελούμενο από πάστα αμυγδάλου, ζελέ ροδόνερου και παγωτό βανίλια. Νότες οξύτητας προσέθεσε το coulis εσπεριδοειδών, τη
δε τραγανή υφή του εισέφερε το παστέλι αμυγδάλου. Τα πιάτα του μενού συνόδευσε μια επιλογή λευκών, ερυθρών και γλυκών κρασιών του Νοτίου Αιγαίου.
«Για την ομάδα μας αλλά και για εμένα προσωπικά ήταν μεγάλη τιμή αλλά και ευθύνη να εκπροσωπήσουμε την αιγαιοπελαγίτικη γαστρονομία σε μια διεθνή διοργάνωση και να ετοιμάσουμε ένα μενού βασισμένο στην κουζίνα του τόπου μας με το δικό μας δημιουργικό τρόπο», τόνισε ο κ. Κακούρης με την ολοκλήρωση του δείπνου. «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κορυφαίο συνάδελφο Έκτορα Μποτρίνι που συμμετείχε σε αυτή μας την προσπάθεια. Προσεγγίσαμε με πολύ σεβασμό τόσο τα προϊόντα των νησιών μας όσο και τις παραδοσιακές συνταγές βάζοντας μια πιο μοντέρνα σφραγίδα σε αυτά τα εξαίρετα πιάτα. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να αποδείξουμε ότι η ελληνική τοπική και ιδίως η ξενοδοχειακή κουζίνα μπορεί να σταθεί επάξια στη διεθνή γαστρονομική σκηνή.»
Την οργάνωση του gala dinner από πλευράς της Atlantica ανέλαβε ο κ. Χρήστος Γεωργανάς, Γενικός Διευθυντής του Atlantica Imperial Resort & Spa, και την προετοιμασία και το συντονισμό η Resident Manager κα. Βαλεντία Πατιστέα και ο Operation Manager ο κ. Περικλής Κωνσταντινίδης.
Ο Όμιλος της Atlantica Hotels & Resorts ιδρύθηκε το 1981 με το άνοιγμα του πρώτου ξενοδοχείου Atlantica Limassol στην Κύπρο από την οικογένεια Νικολαΐδη. Μέλος πλέον του ξενοδοχειακού δικτύου της TUI, η Atlantica αναπτύχθηκε με ταχύ ρυθμό αριθμώντας σήμερα πάνω από 50 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Πηγή:www.dimokratiki.gr