Παρά την προσπάθεια να θολώσει τα νερά, ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος και συνολικά η Περιφερειακή αρχή τάσσονται – χωρίς αναστολές - υπέρ του βάρβαρου σχεδιασμού της κυβέρνησης, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Αυτό προκύπτει και από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Του σχεδιασμού δηλαδή που προσπαθεί «με φωτιά και σίδερο» να επιβάλει τη μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε κλειστά κέντρα - φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι η ίδια πολιτική που είδαμε να ξεδιπλώνεται τις προηγούμενες μέρες στη Λέσβο και τη Χίο, όπου τα ΜΑΤ έκαναν στην κυριολεξία «πολεμική απόβαση».
Ο Περιφερειάρχης δήλωσε στα ΜΜΕ ότι «Η εικόνα στην περιοχή μας είναι απείρως καλύτερη από αυτή που επικράτησε στο Βόρειο Αιγαίο». Ωστόσο, το ότι για την ώρα η κατάσταση συγκριτικά είναι καλύτερη, δεν έχει να κάνει με το πώς έχει διαχειριστεί η Περιφερειακή Αρχή το ζήτημα, αλλά κυρίως με τον όγκο των ροών ως τώρα. Και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι αυτό δεν θα αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα, το αντίθετο από τη στιγμή που οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
Πως θα λυθεί σε μια τέτοια περίπτωση το ζήτημα; Φτιάχνοντας κι άλλες φυλακές σαν αυτές που σχεδιάζουν στην Κω και τη Λέρο;
Βεβαίως, η κυβερνητική επίδειξη πυγμής στη Λέσβο και τη Χίο, συνάντησε την καθολική αντίδραση του λαού των νησιών. Ο λαός των νησιών έδειξε ότι όταν είναι αποφασισμένος η ωμή βία, δεν μπορεί να τον σταματήσει. Έτσι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να αποσύρει κακήν κακώς τις δυνάμεις καταστολής και τα μηχανήματα του στρατού που έστειλε. Να είναι σίγουρος ο Περιφερειάρχης ότι και στα νησιά της Δωδεκανήσου αν ο κόσμος το αποφασίσει, το ίδιο θα γίνει!
Συνεπώς οι υποκριτικές φραστικές καταδίκες και τα ευχολόγια ενάντια στα επεισόδια, χωρίς μάλιστα να ξεκαθαρίζει ο Περιφερειάρχης και ποια πλευρά καταδικάζει, δεν έχουν καμιά αξία για το λαό της περιοχής μας. Εξυπηρετούν την τακτική της Περιφερειακής Αρχής, για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, ενώ εφαρμόζει την ίδια πολιτική.
Ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τόνισε:
«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση σε τίποτα δεν πρόκειται να βελτιώσουν την ανυπόφορη κατάσταση. Καμιά εκτόνωση δεν πρόκειται να υπάρξει, παρά τις διαβεβαιώσεις, όπως δεν υπήρξε και επί ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέτρα που πήρε ως κυβέρνηση, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας... Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία τέτοιου είδους μέτρα αυξάνουν μόνο τους θανάτους στα σύνορα και τις «ταρίφες» των διακινητών...
Στο τέλος της ημέρας θα έχει γεμίσει η χώρα φυλακές, ανθρώπους χωρίς χαρτιά και δικαιώματα... Μπορεί να υπερθεμάτισαν οι επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων για την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά ουσιαστική αποσυμφόρηση μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ Τουρκίας δεν γίνεται».
Εντωμεταξύ διαιωνίζεται η τρισάθλια κατάσταση στο κτήριο των παλιών Σφαγείων στη Ρόδο! Εκεί «φιλοξενούνται» όσοι από τους κατατρεγμένους βρίσκονται στο νησί. Ενώ η περιφερειακή αρχή περηφανεύεται για τον «ανθρωπισμό» που έχει επιδείξει στο θέμα των προσφύγων, συγχρόνως κρύβει κάτω από το χαλί το πρόβλημα στα παλιά Σφαγεία.
Το θέμα αυτό συζήτησε ο Γιάννης Ντουνιαδάκης κατά την επίσκεψή του στο χώρο των Σφαγείων με τον εθελοντή Ντίνο Μαντικό, στον οποίο «πέταξαν» την ευθύνη της διαχείρισης από το 2015 οι τοπικοί άρχοντες, χωρίς καμιά άλλη οργανωμένη στήριξη. Ο Ροδιακός λαός με την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του όλο αυτό το διάστημα συνεχίζει να συνδράμει στη σίτιση, την ιατρική περίθαλψη, τα φάρμακα, τη στοιχειώδη λειτουργία των κτιρίων των παλιών Σφαγείων ως «υποδομής» υποτίθεται... για τη «φιλοξενία» προσφύγων και μεταναστών.
Τόσο η ακαταλληλότητα του κτηρίου όσο και οι απαράδεκτες άθλιες συνθήκες εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, την ασφάλεια, αλλά ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα όσων μένουν στα Σφαγεία. Είναι ένα ζήτημα πόσο θα αντέξει ένα κτήριο, που διαπιστωμένα είναι ακατάλληλο ή τι θα γίνει για παράδειγμα σε περίπτωση σεισμού.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι σε μια Περιφέρεια και σε ένα νησί που διαθέτει εκατοντάδες ξενοδοχεία και χιλιάδες τουριστικά καταλύματα για τη φιλοξενία τουριστών, δεν διατίθεται με ευθύνη κυβέρνησης και τοπικής διοίκησης ένας ανθρώπινος χώρος προσωρινής φιλοξενίας για τους ξεριζωμένους από τις σφαίρες και τη φτώχεια.
Αλλά βέβαια δεν θα περίμενε κανείς περισσότερα από αυτούς που διαχειρίζονται μια πολιτική, που και τους ντόπιους τους έχει αποκλεισμένους από την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, τη στέγαση που για μεγάλη μερίδα λαϊκών οικογενειών των νησιών είναι μαρτύριο. Τι να περιμένει κανείς σε ένα νησί που ο τζίρος του τουρισμού αγγίζει το 1,5 δις κάθε χρόνο, αλλά όλοι αυτοί που τον παράγουν τη βγάζουν όλο το χειμώνα με επίδομα ανεργίας της ντροπής.
Η πείρα στα νησιά που έχουν δεχτεί τις μεγαλύτερες ροές δείχνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε κλειστή ούτε ανοιχτή δομή, που στην ουσία οδηγεί στον εγκλωβισμό. Η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση είναι να κλείσουν όλα τα hot spots και να μη δημιουργηθούν άλλα ούτε ανοιχτά ούτε κλειστά σε κανένα νησί.
Είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για αξιοπρεπείς συνθήκες βραχείας διαμονής και ταχύτατες διαδικασίες ώστε οι πρόσφυγες να συνεχίζουν προς τον τελικό προορισμό τους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είναι η Ελλάδα.
Ορισμένοι προσπαθούν να παρουσιάσουν αυτές τις θέσεις ως ανεφάρμοστες. Ωστόσο ζούμε από πρώτο χέρι τις αδιέξοδες λύσεις που προτείνουν και εφαρμόζουν οι ίδιοι.
Με τους αγώνες τους οι νησιώτες μπορούν να ακυρώσουν τις αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης. Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών με αποχώρηση από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και τον Κανονισμό του Δουβλίνου.
28/02/2020