Αλλαγή της νομοθεσίας για τους παραγωγούς και τους ελαιοτριβείς
Άνοιξαν την Κυριακή τα ελαιοτριβεία και στην Κω, με την ζήτηση να καταγράφεται ιδιαίτερα αυξημένη, αφού όλα δείχνουν πως η φετινή συγκομιδή θα είναι μεγαλύτερη από πέρυσι. Η αμοιβή των ελαιοτριβείων από τους παραγωγούς σε είδος, με το λεγόμενο εκθλιπτικό δικαίωμα (ποσοστό επί του παραχθέντος ελαιολάδου), είναι ο τρόπος πληρωμής που έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό φαίνεται ότι αλλάζει από φέτος με την εφαρμογή της νομοθεσίας του 4308/ 2014 και με την τιμολόγηση να γίνεταα με το myData. Το πρόβλημα έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα, αφού βάσει νομοθεσίας, δεν θα μπορούν να πληρώνουν σε είδος (Ελαιόλαδο) όπως γινόταν μέχρι τώρα, για αυτό και πρέπει να συμβουλεύονται τους λογιστές τους πριν πάνε στα Ελαιοτριβεία!
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία, δείχνουν πως θα επηρεάσουν την ποιότητα του καρπού, ενώ αναφορικά με την τιμή πώλησης, φαίνεται να είναι αυξημένη εξαιτίας του γενικού κύματος ανατιμήσεων που υπάρχει, αλλά και λόγω της μεγάλης ζήτησης του ελληνικού ελαιολάδου, αφού η χώρα μας παρουσιάζει αύξηση παραγωγής στο 30%-40%, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Πορτογαλία κτλ.) να έχουν μεγάλη μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου.
Όλα δείχνουν πως η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στις χώρες παραγωγής της ΕΕ θα επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών το 2022/2023. Μόνη εξαίρεση φαίνεται θα είναι η Ελλάδα που προβλέπεται αύξηση της παραγωγής.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις της Κομισιόν, η συνολική παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ θα υπολείπεται 1.500 χιλιάδων τόνων, που αντιπροσωπεύει πτώση άνω του 35% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο εμπορίας 2021/2022). Ανάλογη πτωτική τάση προβλέπεται και για τις επιτραπέζιες ελιές (σε ποσοστό -30%).