7η Μαρτίου 1947: Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η δικαίωση των αγωνιστών της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου είναι εν μέρει ‘’ανεκπλήρωτο’’ πολιτικό καθήκον

Μάρτιος 07, 2015

1. Η επέτειος της απελευθέρωσης του τόπου μας και της ένωσης των νησιών μας με την Ελληνική πολιτεία γιορτάζεται μέσα σε δύσκολες οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά περίοδο.

Ξέρουμε ότι η Εθνική και η Λαϊκή κυριαρχία τελούν υπό τον περιορισμό του βάρους του τεράστιου κρατικού χρέους μέσα σε ένα πολύ δύσκολο έως απογοητευτικό διεθνές περιβάλλον. Παρ όλα αυτά υπάρχουν πάντα περιθώρια για αλλαγές που αφορούν την πολιτική σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και το ερώτημα της μέρας είναι: ποιες πολιτικές σήμερα, στις δεδομένες συνθήκες περιβάλλοντος, υπηρετούν το Εθνικό και Λαϊκό συμφέρον;

2. Από το σπουδαίο βιβλίο ‘’Οι Ανυπότακτοι της Σύμης’’ του Κυριάκου Κακογιάννη (10 χρόνια φέτος από την έκδοση του) αντιγράφουμε:
Στις 8 Μαΐου 1946 υπογράφεται η παράδοση των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στους Συμμάχους και αρχίζει η Βρετανική περίοδος κατοχής.
Στις 8 Μαΐου 1946 στον ετήσιο γιορτασμό της επετείου παρουσία Άγγλων, Γάλλων, Αμερικανών και Ελλήνων οι Λευτέρης Διακογιάννης και Φανούρης Χατζηστρατης μέλη του Εθνικού Μετώπου Πανδωδεκανησιακης Απελευθέρωσης ΕΜΠΑ κατεβάζουν την Βρετανική και Αμερικανική σημαία μέσα στον μητροπολιτικό ναό και στην θέση τους υψώνουν Ελληνικές σημαίες!

Στην διάσκεψη του Παρισιού 10-2-1947 αποφασίζεται η παραχώρηση της Δωδεκανήσου στη Ελλάδα με παρέμβαση της ΕΣΣΔ και την φράση του Μολότωφ: ‘’και η Ελλάδα είναι νικήτρια του πολέμου’’.

Στις 31 Μαρτίου 1947 οι Βρετανός ταξίαρχος S.A.Parker παραδίδει την κυριαρχία στην Ελληνική Στρατιωτική Αρχή, υποστέλλεται η βρετανική σημαία στο Διοικητήριο της Ρόδου και γίνεται η έπαρση της Ελληνικής μπροστά σε μια μεγαλειώδη Λαϊκή συγκέντρωση που δονειται από την ψαλμωδία του Εθνικού Ύμνου.
Τον Γενάρχη του 1948 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νομός ‘’ περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα από 28 Οκτωβρίου 1947.
Στις 7 Μαρτίου 1947 μέσα στην καρδιά του Εμφυλίου πολέμου οι τότε Βασιλείς Παύλος και Φρειδερίκη φθάνουν στην Ρόδο. Είναι η εποχή που η Ελλάδα περνά από την Βρετανική στην Αμερικανική επιρροή. Το εμφυλιοπολεμικο κράτος εκμεταλλεύεται το γεγονός της βασιλικής επίσκεψης και παραχαράσσοντας την τοπική ιστορία καθιερώνει ως επίσημο εορτασμό της Ένωσης την 7Η Μαρτίου και όχι την 31-Μαρτιου 1947, ημέρα που υποσταλεί η βρετανική σημαία στην Ρόδο. Την ίδια χρονιά, αλλά και τα μετέπειτα χρόνια οι πρωταγωνιστές του ΕΜΠΑ σαπίζουν στις φυλακές και τις εξορίες.

3. Η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η δικαίωση των αγωνιστών της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου είναι ‘’ανεκπλήρωτο’’ πολιτικό καθήκον, εν μέρει, που δεν εμποδίζεται πια από τους εξωγενείς και εξωγενείς παράγοντες που την επέβαλαν και πρέπει να γίνει.

Νίκος Μυλωνάς
xaxaxa

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot