Σχέδιο πλήρους λειτουργίας των δικαστηρίων από 1 Ιουνίου (με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών) , παράταση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα , επαναλειτουργία των ασφαλιστικών μέτρων από 15 Μαΐου και των υποθηκοφυλακείων από τις 27 Απριλίου, επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το τελευταίο μάλιστα και πιο άμεσο (υποθηκοφυλακεία) θεωρείται από ένα πρώτο βήμα στη λειτουργία της οικονομίας. Για να γίνει αυτό όμως προϋπόθεση είναι να εργαστούν συγκεκριμένες υπηρεσίες του ειρηνοδικείου και των πρωτοδικείων, γεγονός που σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση των μέτρων για δικαστικές διαδικασίες.
«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα. Δεν είμαι βέβαιος αν μπορεί να γίνει αυτό αλλά εργαζόμαστε πολύ σκληρά. Αν με ρωτάτε, θα ήθελα να λειτουργήσουν στις 27 Απριλίου με τη λήψη, βεβαίως, όλων των αναγκαίων μέτρων», περιέγραψε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ Fm 106,5.
Πρώτα τα ασφαλιστικά μέτρα
Ουσιαστικά το επόμενο βήμα θα είναι σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο η λειτουργία των δικαστηρίων για τα ασφαλιστικά μέτρα (επείγουσες ρυθμίσεις), με την πιθανότερη ημερομηνία να τοποθετείται στις 15 Μαΐου. Εάν όλα πάνε καλά και το επιτρέπει οι επιδημιολογικές εξελίξεις, ο τελικός ορίζοντας οριστικής εξόδου από την καραντίνα για τα δικαστήρια θεωρείται ο Ιούνιος και μάλιστα η αρχική ημερομηνία είναι η 1 Ιουνίου.
Πάντως το «ευχάριστο» της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων είναι η δημοσίευση χιλιάδων δικαστικών αποφάσεων από τους δικαστές και το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων τους αυτό το διάστημα : «Υπάρχουν χιλιάδες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί. Εκτιμώ ότι οι δικαστές συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο σε αυτό το γενικότερο πρόβλημα που υπήρχε. Το τέλος αυτής της περιόδου θα μας αφήσει εκτιμώ χωρίς τις εκκρεμότητες του παρελθόντος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάρας.
Η απόφαση για 1 μήνα παράταση
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως ο κύβος ερρίφθη για την παράταση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα, παρά τις αρχικές αντιδράσεις δικαστικών ενώσεων (οι δικαστές του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου το δέχτηκαν ήδη πάντως). Κι αυτό γιατί αφενός θεωρείται ο μοναδικός τρόπος να κερδηθεί το χαμένο έδαφος στην εκδίκαση υποθέσεων και αφετέρου για να αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος από το χαμένο εισόδημα των δικηγόρων. Μέτρο άλλωστε που εντάσσεται στο «δίκαιο της ανάγκης» εξαιτίας της πανδημίας.
Ως γνωστόν οι δικαστικές διακοπές διαρκούν από την 1η Ιουλίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Η πρόταση που – πιθανότατα- προκρίνεται είναι αυτή της παράτασης πλήρους λειτουργίας έως τις 15 Ιουλίου και επαναλειτουργίας από την 1η Σεπτεμβρίου.
Αλλωστε ο κ.Τσιάρας αναφερόμενος στο ζήτημα της παράτασης του δικαστικού έτους επισήμανε: «Πιστεύουμε ότι η Δικαιοσύνη θα συμβάλλει με τον τρόπο της και σε αυτό. Η επιστροφή στη κανονικότητα θα έρθει μόνο μέσα από μια γενναία προσπάθεια όσων εμπλέκονται στη λειτουργία της ελληνικής πολιτείας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά όταν όλα αλλάζουν θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε και δίνουμε το παράδειγμα…».
. πηγή dikastiko.gr