Οι διοικήσεις των νοσοκομείων -που είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία - προσώρας αποτελούν αγκάθι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας
Τη δημιουργία νοσοκομείων - «πιλότων» μέσα στο ΕΣΥ σχεδιάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία καθώς και νοσηλευτικά ιδρύματα με «ειδικό βάρος» μέσα στο σύστημα υγείας, είτε λόγω δυναμικότητας, είτε λόγω ιατρικού προσωπικού, έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο προς όφελος των ασθενών, όσο και του ΕΣΥ.
Η λειτουργία τους εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, η οποία αποτελεί βασική προτεραιότητα της Αριστοτέλους. «Θέλουμε τα νοσοκομεία ανοιχτά, να παρέχουν περίθαλψη σε όλους τους πολίτες. Με στοχευμένες παρεμβάσεις θα επιχειρήσουμε να καλύψουμε σε πρώτη φάση τα κρίσιμα κενά στις κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων» λέει στο protothema.gr ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Ξανθός προωθεί νομοθετική ρύθμιση για τη επιτάχυνση της διαδικασίας τοποθέτησης επικουρικών γιατρών και για την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ μέχρι και το τέλος του 2015.
Παράλληλα, ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει και τη δυνατότητα που έχει για μετακινήσεις προσωπικού εντός των ορίων κάθε νομού προκειμένου να καλύψει κρίσιμες κενές θέσεις, ιδίως σε νοσοκομεία της περιφέρειας. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός θεωρεί πως το δυνατό του «χαρτί» είναι η επίκληση του φιλότιμου που έχουν οι εργαζόμενοι και όχι οι στεγνές διοικητικές αποφάσεις.
«Πρωτίστως απευθύνω έκκληση σε όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία να βάλουν πλάτη, να στηρίξουν το σύστημα, να στηρίξουν τον ασθενή. Πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε να κρατήσουμε όρθια τα νοσοκομεία. Μπορεί οι εργαζόμενοι να χρειαστεί να στηρίξουν μια γειτονική κλινική, ένα κοντινό Κέντρο Υγείας, ας μην αρνηθεί κανείς αυτή τη δύσκολη ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του» λέει ο κ. Ξανθός.
Το φιλότιμο και η αυταπάρνηση των εργαζομένων καθώς και ο διάλογος μαζί τους εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός ότι μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για κομβικές αλλαγές στο ΕΣΥ, όπως η διεύρυνση του ωραρίου πχ σε κλινικές και εργαστήρια που έχουν πολλή κίνηση ή στα χειρουργεία.
Αλλάζει το μοντέλο διοίκησης στο ΕΣΥ
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων -που είχαν τοποθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία - προσώρας αποτελούν αγκάθι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας. Στην Αριστοτέλους δεν κρύβουν την ενόχλησή τους που οι διοικητές δεν παραιτούνται, ενώ παραδέχονται πως στα νοσοκομεία - «πιλότους» του συστήματος υγείας πρέπει να τοποθετηθούν «δικά μας στελέχη». Το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αναφέρεται συχνά πυκνά στις συσκέψεις που γίνονται με την επισήμανση «δεν μπορεί ένα νοσοκομείο που έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό από το υπουργείο Υγείας να μην διοικείται από πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης μας».
Σε ό,τι αφορά στις νέες διοικήσεις αυτές θα προκύψουν από αξιολόγηση, με προτίμηση σε επιστήμονες δημόσιας διοίκησης. Η έμφαση στα οικονομικά της υγείας και τη διοίκηση των μονάδων υγείας που δινόταν από την προηγούμενη ηγεσία αποτελεί παρελθόν.
protothema.gr