Είναι γνωστό ότι τα μωρά κλαίνε πολύ, αλλά ο λόγος πίσω από την γκρίνια τους δεν είναι πάντα τόσο σαφής.
Τώρα, μια νέα εφαρμογή για “έξυπνα” κινητά τηλέφωνα (smartphones), που ονομάζεται “Infant Cries Translator” και η οποία αναπτύχθηκε από ερευνητές στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Yunlin της Ταϊβάν, μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να “μεταφράζουν” το κλάμα του μωρού και να καταλαβαίνουν τι θέλει!
Ο επικεφαλής της σχετικής έρευνας, δρ Chang Chuan-yu, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Η εφαρμογή αυτή μπορεί να διακρίνει τέσσερις διαφορετικές αιτίες του κλάματος ενός μωρού, όπως η πείνα, η λερωμένη πάνα, η υπνηλία και ο πόνος. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αξιολόγηση από τους χρήστες, η ακρίβεια της εφαρμογής μπορεί να φτάσει το 92% για τα βρέφη κάτω των δύο εβδομάδων. Όσο για τα βρέφη μέχρι ενός ή δύο μηνών, η ακρίβεια της εφαρμογής μπορεί να φτάσει μέχρι και 85%. Ακόμη και για τα μωρά τεσσάρων μηνών, η ακρίβεια μπορεί να φτάσει το 77%”.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν σχεδόν 200.000 διαφορετικούς ήχους από το κλάμα πάνω από 100 νεογέννητων μωρών. Ανέβασαν τους ήχους σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων και ανέλυσαν τη συχνότητά τους.
Συνολικά, η εφαρμογή έχει βοηθήσει τους γονείς να καθορίσουν πότε το μωρό τους πεινάει, νυστάζει, πονάει, ή έχει λερώσει την πάνα του. Για μωρά ηλικίας άνω των έξι μηνών, ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή γίνεται ολοένα και λιγότερο αποτελεσματική, αφού το μωρό εξοικειώνεται με το περιβάλλον του και προσαρμόζει τους ήχους του ανάλογα.
Η εφαρμογή “Infant Cries Translator” είναι διαθέσιμη για smartphones σε iOS και Android, αλλά και από το Google Play, από τις αρχές του 2015.