Τέσσερις συνταγές για το γιορτινό τραπέζι

Δεκέμβριος 25, 2014
Τι λέτε να μαγειρέψετε για το τραπέζι των Χριστουγέννων; Ένα βελουτέ και μια σαλάτα για πρώτα, ψαρονέφρι για κυρίως και μια σοκολατένια μους είναι ό,τι πρέπει!
 

Βελουτέ κάστανο

Υλικά

700-800 γρ. κάστανα
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
1 πράσο
1 καρότο
1 κρεμμύδι
Θυμάρι φρέσκο
2 κ.σ. βούτυρο
1 σφηνάκι κονιάκ
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Χαράζετε στα κάστανα ένα σταυρό και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για 30'. Τα βγάζετε από το νερό και τα αφήνετε να κρυώσουν. Μόλις τα κάστανα κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε. Καθαρίζετε και κόβετε τα λαχανικά. Σ' ένα τηγάνι σοτάρετε τα λαχανικά με το βούτυρο μέχρι να μαραθούν. Στο τέλος προσθέτετε τα κάστανα και ανακατεύετε για 1-2'. Ρίχνετε το κονιάκ. Σε μία κατσαρόλα βάζετε το ζωμό μαζί με τα κάστανα και τα λαχανικά. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και βράζετε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 1/2 ώρα. Πολτοποιείτε τη σούπα στο μπλέντερ.

*Για τον ζωμό

θα χρειαστείτε 3 λίτρα νερό, 1/2 κοτόπουλο, 1 πράσο, 2 καρότα, 2 κρεμμύδια, 3 φύλλα δάφνης, σέλινο, μαϊντανό, θυμάρι φρέσκο. Μπορείτε να προσθέσετε και ένα μικρό ποτήρι λευκό κρασί. Προετοιμάστε τον ζωμό και αποθηκεύστε τον στην κατάψυξη.

Πράσινη σαλάτα με ρόδι

Υλικά

5 φύλλα μαρούλι πράσινο
6 φύλλα μαρούλι κόκκινο
5 φύλλα μαρούλι σγουρό
Λίγη ρόκα
1 μάνγκο ώριμο κομμένο μικρά κυβάκια
1 ρόδι (σπόρια)
50 γραμμάρια φέτα θρυμματισμένη

Για τη σως
1 κουταλιά σούπας μέλι (όχι πολύ γεμάτη)
2 κοφτές κουταλιές της σούπας ξίδι βαλσάμικο
4-5 κουταλιές της σούπας παρμέζανα κομμένη πολύ λεπτά και μικρά κομμάτια
λίγο ελαιόλαδο 3 κουταλιές της σούπας
αλάτι
ελάχιστη ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πλένετε και κόβετε τα φύλλα από τα μαρούλια και τη ρόκα μέτρια (όχι πολύ ψιλοκομμένα) και τα απλώνετε σε μια πιατέλα.
Από πάνω απλώνετε το το μάνγκο, το ρόδι και τη φέτα θρυμματισμένη.

Τέλος χτυπάτε πάρα πολύ καλά όλα τα υλικά της σως σε ένα σέικερ και το ρίχνετε κυκλικά πάνω από τη σαλάτα να πάει παντού.

Ψαρονέφρι με δαμάσκηνα και πορτοκάλι

Υλικά

1 κιλό χοιρινό ψαρονέφρι κομμένο σε μέτρια κομμάτια

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

400 ml κόκκινο γλυκό κρασί

2 πορτοκάλια

10 δαμάσκηνα Sunsweet

100 ml πετιμέζι

2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο

αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση

Τσιγαρίζετε το σκόρδο σε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτετε το κρέας. Μόλις πάρει χρώμα γύρω γύρω σβήνετε με το κρασί, το πετιμέζι και το μπαλσάμικο. Στύβετε τα πορτοκάλια και προσθέτετε το χυμό τους. Αφήνετε να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά, ώστε να μαλακώσει το κρέας. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, προσθέτετε τα δαμάσκηνα Sunsweet και αλατοπίπερο και αφήνετε λίγο να μαλακώσουν.

Μους σοκολάτας με φράουλες

Υλικά

300 γρ. φράουλες + λίγες επιπλέον για το γαρνίρισμα
500 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ
με το σύρμα, μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)

Εκτέλεση

Τεμαχίζετε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια, τα οποία βάζετε σε ένα μπολ. Πολτοποιείτε τις φράουλες στο μούλτι ή στο μπλέντερ. Ρίχνετε τον πολτό φράουλας σε μια μικρή κατσαρόλα και τον βράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
Περιχύνετε με τον καυτό πολτό την κουβερτούρα και ανακατεύετε πολύ καλά με μια σπάτουλα, ώστε να λιώσει η σοκολάτα και να ενσωματωθούν τα υλικά. Στη συνέχεια προσθέτετε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα. Μοιράζετε τη μους σε 8 μικρά ποτήρια ή μπολάκια και την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει, για 2 - 3 ώρες. Γαρνίρετε με φράουλες.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot