Εκτέλεση:
Για βάση τάρτας: Βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη σε ένα μίξερ με σύρμα και τα χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, δηλαδή το βούτυρο να φουσκώσει και να πάρει ένα λευκό χρώμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αβγά σιγά-σιγά μέχρι να γίνουν ένα με το υπόλοιπο μίγμα. Τέλος, κατεβάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το κακάο, ανακατεύοντας πολύ απαλά με το χέρι μέχρι να δέσει το μίγμα σε ένα απαλό ζυμάρι. Πριν το ανοίξουμε στη φόρμα ψησίματος το αφήνουμε 20 λεπτά στο ψυγείο να «ξεκουραστεί». Απλώνουμε το ζυμάρι σε μία ταρτιέρα και τρυπάμε τη βάση με ένα πιρούνι (για να μην μας σηκωθεί στο ψήσιμο). Ψήνουμε στους 180ºC για περίπου 20 λεπτά.
Για γέμιση τάρτας: Σε μία μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε την κουβερτούρα και τα σύκα αφού τα έχουμε ψιλοκόψει με μαχαίρι. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά. Σε μία λεκάνη βάζουμε τα αβγά με τη ζάχαρη, τα τοποθετούμε σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε με ένα σύρμα έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Μόλις βράσει η κρέμα γάλακτος τη ρίχνουμε μέσα στη λεκάνη με την κουβερτούρα και τα σύκα και ανακατεύουμε ελαφρά με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Προθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα ρευστό μίγμα. Τέλος, το προσθέτουμε στην τάρτα μέχρι επάνω και ψήνουμε στους 150ºC για 20 με 30 λεπτά. Για γαρνίρισμα μπορείτε να καραμελώσετε σύκα.
Υλικά για 8 άτομα:
Για βάση τάρτας:
300 γρ. βούτυρο φρέσκο 82%
170 γρ. ζάχαρη άχνη
2 αβγά
50 γρ. κακάο
400 γρ. αλεύρι μαλακό
Για γέμιση τάρτας:
350 γρ. κρέμα γάλακτος ζωική 35%
2 αβγά
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα Nestle Dessert
150 γρ. σύκα αποξηραμένα
Πηγή: ab.gr