Όταν η σοκολατόπιτα συνάντησε τη γλυκιά γεύση του κάστανου, τότε το γλυκό έγινε η αποθέωση του χειμώνα. Νόστιμο, αφράτο και απολαυστικό για εσένα που λατρεύεις τη σοκολάτα.
Υλικά:
2 φλιτζάνια γάλα
2,5 φλιτζάνια ψημένα, καθαρισμένα κάστανα, ολόκληρα
1 φλιτζάνια ξασπρισμένα, καβουρδισμένα και τριμμένα αμύγδαλα
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
140 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
9 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
5 αυγά χωρισμένα (κρόκος και ασπράδι)
Γλάσο σοκολάτα και πεκάν ψιλοκομμένα για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Βάλε το γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Λίγο πριν βράσει ρίξε τα κάστανα και βγάλε από τη φωτιά.
Κάλυψε την κατσαρόλα και άφησέ τα να μαλακώσουν για 30' λεπτά. Στράγγιξε τα κάστανα και πέτα το γάλα. Κόψε τα κάστανα σε μικρότερα κομμάτια και βάλε σε μπολ με τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα. Ανακάτεψε απαλά να ενωθούν.
Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτύρωσε ένα στρογγυλό ταψάκι 28 εκατοστών με κάτι λιγότερο από μία κουταλιά από το βούτυρο. Βάλε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και βουτύρωσε και το χαρτί.
Χτύπα τις υπόλοιπες 8 κουταλιές βούτυρο με το 1/4 φλιτζ. ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτυτα. Ρίξε έναν έναν τους κρόκους χτυπώντας καλά στα ενδιάμεσα. Πρόσθεσε το μίγμα με τα κάστανα και χτύπα να ανακατευτούν καλά.
Σε άλλο καθαρό μπολ χτύπα τα ασπράδια σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αφρίσουν. Ρίξε λίγη λίγη την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστούν άσπρες κορυφές από τα χτυπημένα ασπράδια.
Ρίξε τα ασπράδια στο μίγμα με τους κρόκους ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις για να μη χάσει τον όγκο του το μίγμα.
Βάλε το μίγμα στο ταψί και ψήσε περίπου μία ώρα. Βάλε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού για να δεις αν είναι ψημένο (θα πρέπει να βγαίνει στεγνή και καθαρή).
Άφησε να κρυώσει. Ξεφορμάρισε και κάλυψε με το γλάσο και τα πεκάν.
tlife.gr