H ιδανική γλυκιά συνταγή για την Μεγάλη Εβδομάδα!
Δεν διανοούμαι Πάσχα χωρίς σκαλτσούνια. Δεν ξέρω ίσως μου έχει μείνει από την γιαγιά μου όπου κάθε χρόνο Μ.Δευτέρα έφτιαχνε αυτό το θεσπέσιο γλυκό. Τι πιο παραδοσιακό, νηστίσιμο και νόστιμο; Το ιδανικό γλυκό για την περίοδο της Νηστείας. Γλυκός πειρασμός χωρίς τύψεις!
Υλικά:
1 κg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ζάχαρη άχνη (για το πασπάλισμα)
2 ποτήρια σπορέλαιο
1 ποτήρι ρετσίνα ή μπύρα
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
400 γρ. πορτοκάλι γλυκό ή μαρμελάδα
Εκτέλεση:
Χτυπάς στο μίξερ το σπορέλαιο, και προσθέτεις ρετσίνα ή μπύρα(ανάλογα με το τι θέλεις). Έπειτα προσθέτεις το αλεύρι (κοσκινισμένο) και το μπεικιν πάουντερ.
Βάζεις την ζύμη στο ψυγείο για περίπου 1/2 ώρα.
Eτοιμάζεις τη ζύμη: Ανακατεύεις το καρύδι με το πορτοκάλι ή την μαρμελάδα.
Παίρνεις κομμάτια από τη ζύμη και τα πλάθεις, βάζοντας σε κάθε κομμάτι μέσα ένα κουτάλι γέμιση. Έπειτα κλείνεις την ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρο.
Ψήνεις τα σκαλτσούνια για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Βγάζεις από το φούρνο τα σκαλτσούνια, τα ραντίζεις με λίγο ανθόνερο (προαιρετικά) και πασπαλίζεις με ζάχαρη άχνη.
followme.gr