Μην αντιστέκεσαι! Συνταγή για καλτσόνε με πραλίνα φουντουκιού από τον Άκη Πετρετζίκη

Σεπτέμβριος 29, 2015

Σε μία τέτοια γλυκιά πρόταση… κανείς δεν λέει όχι! Ο Άκης Πετρετζίκης σε κολάζει με τη λαχταριστή του συνταγή για καλτσόνε με πραλίνα φουντουκιού. Θα της κάνεις τον «δύσκολο»;

Υλικά:
Για το προζύμι:
1 φακελάκι μαγιά
250 γραμμ. νερό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
140 γραμμ. αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Για τη ζύμη:
300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
85 γραμμ. σοκολάτα
2 κουταλιές της σούπας λάδι
Σιμιγδάλι για το άνοιγμα

Για τη γέμιση:
Μασκαρπόνε
Πραλίνα φουντουκιού
Σπασμένα φουντούκια προαιρετικά
Μπισκότα
2 ώριμες μπανάνες

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε στον κάδο ενός μίξερ, το νερό, τη μαγιά, 1 κουταλάκι ζάχαρη και 140 γραμμ. αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Το αφήνουμε για 30 λεπτά στην άκρη μέχρι να αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και βάζουμε στα μικροκύματα για 1,5 λεπτό στα 800 watt μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ρίχνουμε στο προζύμι το υπόλοιπο αλεύρι και 1 πρέζα αλάτι αμέσως πριν το χτύπημα.
Χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο το ζυμάρι μας και ρίχνουμε μέσα και τη σοκολάτα με το ελαιόλαδο. Στην αρχή ανακατεύουμε σιγά σιγά και στη συνέχεια δυνατά για 5-6 λεπτά. Βγάζουμε το ζυμάρι από τον κάδο του μίξερ και αν κολλάει βάζουμε αλεύρι στα χέρια για να το ξεφορμάρουμε. Βάζουμε σε ένα μπολ λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας.
Καλύπτουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί για όση ώρα πάρει, περίπου 1 ώρα. Ρίχνουμε σιμιγδάλι ψιλό στον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε το ζυμάρι από πάνω. Το κάνουμε ρολό και το χωρίζουμε σε 6 μέρη με ένα μαχαίρι.
Ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι με έναν πλάστη και αν κολλάει βάζουμε κι άλλο σιμιγδάλι. Κόβουμε τις μπανάνες κάθετα σε μικρά κομμάτια. Παίρνουμε 1 κουταλιά πραλίνα και την απλώνουμε στο ζυμάρι σε διάφορα σημεία.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ρίχνουμε και 1 κουταλιά μασκαρπόνε. Δε βάζουμε περισσότερη ποσότητα από όσο βάλαμε πραλίνα γιατί θα καλύψει τη γεύση. Από πάνω βάζουμε λίγο μπισκότο, τα φουντούκια και 2-4 φέτες μπανάνα.
Με ένα πινέλο που το βουτάμε σε νερό απλώνουμε γύρω γύρω στο ζυμάρι και το διπλώνουμε στη μέση. Ενώνουμε τις άκρες. Τυλίγουμε, γυρνάμε και πιέζουμε κάνοντας ένα στεφανάκι γύρω από κάθε καλτσόνε. Επαναλαμβάνουμε για όλα. Σε κάθε ταψί βάζουμε 3 καλτσόνε. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά με τη σχάρα σε ψηλή θέση μέσα στο φούρνο.

koolnews.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot