Αν ψάχνεις αυτό το διαφορετικό για να ενθουσιάσεις τους καλεσμένους σου στο Κυριακάτικο τραπέζι… το βρήκες. Επέλεξε την ασφαλή λύση του χοιρινού και δώσε περισσότερη γεύση με μέλι και κρασί. Η επιτυχία είναι στο τσεπάκι! Το υπογράφει και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος.
Υλικά:
1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους
½ κιλό κάστανα
2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
4 μήλα κόκκινα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
Χυμό από 1 λεμόνι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
3 κουταλιές σούπας μέλι
2 δαφνόφυλλα
1 ξυλάκι κανέλας
Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε επίπεδο σκεπαστό σκεύος, διαλύουμε το λευκό κρασί με μια γεμάτη κουταλιά μέλι. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το χοιρινό. Το αφήνουμε να μαριναριστεί για μια νύχτα. Την επόμενη μέρα βάζουμε το κρέας σε ένα σουρωτήρι, που από κάτω θα έχουμε τοποθετήσει μια λεκανίτσα, για να στραγγίξει από τη μαρινάδα του.
Ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια. Όταν πάρει χρώμα, ρίχνουμε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, το σκεπάζουμε και το μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. Στο μεταξύ χαράζουμε τα κάστανα, τα ψήνουμε στη σχάρα, κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε.
Βάζουμε πάνω από το κρέας τα φρούτα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και τα περιχύνουμε με το χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Μόλις η σάλτσα του δέσει, κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρουμε.