Τέσσερα ελληνικά τάνκερ στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ -Για συναλλαγές με Βενεζουέλα

Ιούνιος 03, 2020

Ενα από τα εγκυρότερα ναυτιλιακά περιοδικά παγκοσμίως τo νορβηγικό Tradewinds, αποκαλύπτει ότι τέσσερα τάνκερ Ελληνων εφοπλιστών είναι στη μαύρη λίστα των αμερικανικών αρχών για συναλλαγές με την Βενεζουέλα. «Οι εν λόγω εταιρείες μεταφέρουν πετρέλαιο που ουσιαστικά έχει κλαπεί από τον λαό της Βενεζουέλας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα τάνκερ Ελληνων εφοπλιστών (υπό ξένη σημαία) μπήκαν στην «μαύρη λίστα» SDN των ΗΠΑ καθώς φέρεται να έκαναν συναλλαγές με την Βενεζουέλα. Γεγονός που επιφέρει κυρώσεις, μετά τα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τάνκερ ανήκουν σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα των Ελλήνων εφοπλιστών. Πρόκειται για τις εταιρείες Afranav Maritime Ltd με έδρα τα Νησιά Μάρσαλ, Adamant Maritime Ltd και Sanibel Shiptrade Ltd, καθώς και την Seacomber Ltd με έδρα την Ελλάδα, δεξαμενόπλοια των οποίων μετέφεραν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον έχει επιβάλλει κυρώσεις κατά της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela από τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι αμερικανικές Αρχές φέρονται να είχαν προειδοποιήσει τους Έλληνες εφοπλιστές
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του TradeWinds, το γεγονός πως τα τέσσερα τάνκερ μπήκαν στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών, δηλώνει την αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ στον ναυτιλιακό τομέα προκειμένου να επιβληθούν πιο αποτελεσματικά οι κυρώσεις προς τη Βενεζουέλα. Στις 18 Μαΐου, το υπουργείου εξέδωσε αναλυτικό οδηγό 35 σελίδων που περιλαμβάνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι ναυτιλιακές προκειμένου να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Την τελευταία εβδομάδα οι αμερικανικές Αρχές φέρονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα να προειδοποιούν του Έλληνες ιδιοκτήτες με κυρώσεις σε περίπτωση που συνεχίσουν τις συναλλαγές με τη Βενεζουέλα. Στα τέλη Απριλίου, ελληνικό τάνκερ φαίνεται να βοήθησε τον μεγιστάνα της Βενεζουέλας, Γουίλμερ Ρουπέρτι να εισάγει 150.000 βαρέλια πετρελαίου προκειμένου να συμβάλει στο αποθεματικό της χώρας.

Η κίνηση των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που πέντε επιπλέον ιρανικά τάνκερ έφθασαν στη Βενεζουέλα προκειμένου να παρέχουν προμήθειες στην καταρρέουσα οικονομία, έπειτα από συμφωνίες ανταλλαγής πετρελαίου με χρυσό.

Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών για τα ελληνικά τάνκερ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τέσσερις εταιρείες μπήκαν στη μαύρη λίστα επειδή διατηρούσαν εμπορικές συναλλαγές με τη Βενεζουέλα και ειδικότερα στον πετρελαϊκό τομέα της οικονομίας της λατινοαμερικανικής χώρας. Επιπλέον, το υπουργείο των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως «αποκλεισμένο περιουσιακό στοιχείο» τα τέσσερα τάνκερ των εν λόγω εταιρειών, ελληνικών συμφερόντων.

Οι ΗΠΑ επαναλαμβάνουν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πως η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου της Βενεζουέλας προς το συμφέρον του μη αναγνωρισμένου καθεστώτος του προέδρου Νικολάς Μαδούρο είναι ανεπίτρεπτη και όσοι την διευκολύνουν ρισκάρουν να χάσουν την πρόσβαση στο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.
Τι δήλωσε ο Στίβεν Μνούτσιν για τα ελληνικά τάνκερ
«Το καθεστώς Μαδούρο ενέταξε τη βοήθεια ναυτιλιακών εταιριών και των τάνκερ τους στην εξακολούθηση της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Βενεζουέλας προς όφελος του» σημείωσε ο υπ. Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Στίβεν Μνούτσιν. «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στοχεύουν όσους υποστηρίζουν αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς και συμβάλουν στα βασανιστήρια του λαού της Βενεζουέλας» συνέχισε.

Τρεις από τις ναυτιλιακές εταιρίες με έδρα τις νήσους Μάρσαλ, η Afranav Maritime LTD, Adamant Maritime LTD και η Sanibel Shiptade LTD, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους τα Athens Voyager, Seahero και Voyager I αντίστοιχα, αμφότερα ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με το Trade Winds.

Στη λίστα εντάσσεται και η εταιρία Seacomber LTD, με έδρα τη Γλυφάδα, στην ιδιοκτησία της οποία εντάσσεται το Chios Ι με σημαία Μάλτας. Όλα τους, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές συνέχισαν να μεταφέρουν πετρέλαιο από λιμάνια της Βενεζουέλας τουλάχιστον ως και τις 20 Φεβρουαρίου 2020.

Ως αποτέλεσμα, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα συμφέροντα των εταιρειών αυτών εντός της αμερικανικής επικράτειας ή υπό των έλεγχο Αμερικανών πολιτών μπλοκάρονται και θα πρέπει να αναφερθούν στο υπουργείο.
Τι είναι η λίστα SDN στην οποία εντάχθηκαν τα ελληνικά τάνκερ
Οι κυρώσεις αυτές έχουν ως στόχο, όπως αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο την θετική αλλαγή συμπεριφοράς. Η άρση τους είναι δυνατή εφόσον οι ιθύνοντες πάρουν συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατικής τάξης, αρνηθούν να συμμετέχουν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλήσουν ανοιχτά ενάντια στις παρανομίες του καθεστώτος Μαδούρο και αποποιηθούν κάθε εμπλοκής με το πετρέλαιο, τον χρυσό, την οικονομία ή την άμυνα και την ασφάλεια της Βενεζουέλας.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δημοσιεύει μια λίστα ατόμων και εταιρειών που ανήκουν ή ελέγχονται ή δρουν για λογαριασμό χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο της χώρας. Πρόκειται για τη μαύρη λίστα SDN, στην οποία επίσης εντάσσονται ιδιώτες, ομάδες και οντότητες, όπως τρομοκράτες και διακινητές ναρκωτικών που δεν σχετίζονται απαραίτητα με συγκεκριμένη χώρα. Τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των εταιρειών και ατόμων στις ΗΠΑ μπλοκάρονται και γενικά απαγορεύεται σε Αμερικανούς πολίτες να έχουν συναλλαγές μαζί τους.
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/tradewinds-tessera-ellinika-tanker-mayri-lista-ipa

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot