Συστατικά
100 γρ. πανσέτα καπνιστή κομμένη σε κύβους 0,5 εκ.
1 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
1 στικ σέλερι κομμένο σε κυβάκια 0,5 εκ.
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
μοσχοκάρυδο, τριμμένο
2 φύλλα δάφνης
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
200 γρ. χοιρινό κιμά
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
200 ml λευκό κρασί
αλάτι
πιπέρι
2 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
200 ml γάλα 3,5% λιπαρά
500 γρ. ριγκατόνι βρασμένα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή
300 ml νερό
Για τη μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα 3,5% λιπαρά
100 γρ. αλεύρι
100 γρ. βούτυρο
150 γρ. blue cheese (ροκφορ)
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μια πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και χωρίς λιπαρή ουσία, σοτάρουμε την πανσέτα μέχρι να γίνει τραγανή και να έχει βγάλει το λίπος της.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και ρίχνουμε τα λαχανικά μας, το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι.
Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, το φύλλο δάφνης και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για ένα λεπτό.
Προσθέτουμε τους κιμάδες, και σοτάρουμε για τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Ρίχνουμε μέσα και το ζωμό κοτόπουλο, σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Αλατιπιπερώνουμε ελαφρά.
Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μία ώρα ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και αν δούμε ότι έχει εξατμιστεί το υγρό βάζουμε μερικές κ.σ. νερό αλλά να μην ξεχνάμε ότι θα βάλουμε και το γάλα μετά.
Τέλος, μετά τη 1 ώρα προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε σε μπόλικο νερό με αλάτι τα ζυμαρικά σύμφωνα με τον χρόνο που ορίζει ο κατασκευαστής. Στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ μας.
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το ροκφόρ (κρατώντας λίγο από το τυρί για να το ρίξουμε από πάνω στο τέλος) και 1 μεγάλη κουταλιά από τη μπεσαμέλ, ώστε να βοηθήσουμε το τυρί να σπάσει. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε όλο πίσω στην κατσαρόλα, με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Σε ένα πυρέξ βουτυρώνουμε λίγο τον πάτο και τα τοιχώματά του.
Ρίχνουμε τα ριγκατόνι και το 1/5 από τη μπεσαμέλ. Στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το ραγού και το πιέζουμε καλά.
Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ από πάνω.
Τέλος από πάνω σκορπίζουμε μερικά μικρά κομματάκια βούτυρο και το υπόλοιπο τυρί που κρατήσαμε.
Ψήνουμε για 40 λεπτά μέχρι να πάρει καλό χρώμα.
Αφήνουμε εκτός φούρνου για 20 λεπτά πριν σερβίρουμε.
akispetretzikis.com