Yπέροχη, τραγανή, καραμελωμένη πανσέτα! Μια οικονομική και πεντανόστιμη συνταγή για όλα τα γιορτινά τραπέζια.
Υλικά Συνταγής
1 κομμάτι πανσέτα χωρίς κόκαλο γύρω στα 2½ με 3 κιλά
2-3 σκ. σκόρδο με τη φλούδα τους
λίγα φρέσκα βότανα
λίγο ελαιόλαδο
κρέμα βαλσαμικό για το γλασάρισμα
σπάγκο ψησίματος
Για τη γέμιση
λίγο ελαιόλαδο
4 κ.σ. βαλσαμικό ξίδι
αλάτι
πιπέρι
1 μήλο
1 πορτοκάλι
12 δαμάσκηνα αποξηραμένα
φρέσκα βότανα
Εκτέλεση
Για τη γεμιστή πανσέτα ρολό, ανοίγουμε το κρέας με κοφτερό μαχαίρι σαν βιβλίο για μεγαλώσει η επιφάνεια. Χαράζουμε την πλευρά του λίπους σε ρόμβους. Λαδώνουμε την πανσέτα. Αλατοπιπερώνουμε και αλείφουμε μέσα και έξω καλά.
Βάζουμε σε μπολ τα μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια, τα δαμάσκηνα και το πορτοκάλι σε φέτες. Αλατοπιπερώνουμε. περιχύνουμε με βαλσαμικό ξίδι και το λάδι. Τα ανακατεύουμε.
Απλώνουμε τα υλικά πάνω στην πανσέτα.