Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο: 10΄, Αναμονή: 2½ ώρες
Υλικά (για 20 - 25 κομμάτια)
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. κουβερτούρα
1 κουτ. γλυκού σπορέλαιο
Διαδικασία
Τεμαχίζουμε το βούτυρο και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Χτυπάμε με το φτερό, σε μεσαία ταχύτητα, για 5 λεπτά. Προσθέτουμε την άχνη και την υγρή βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα για ακόμη 1 λεπτό. Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και το αλάτι.
Χτυπάμε για ακόμη 1 λεπτό μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Απλώνουμε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα.
Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Τη σκεπάζουμε με άλλη μία λαδόκολλα. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε μεγάλο φύλλο. Κόβουμε μπισκότα με μικρό κουπάτ σε σχήμα της αρεσκείας μας.
Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά. Δεν χρειάζεται να πάρουν πολύ χρώμα.
Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν για περίπου 1 ώρα. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το σπορέλαιο σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Βουτάμε ένα-ένα τα κρύα μπισκότα στην κουβερτούρα έτσι ώστε να καλυφθούν μέχρι τη μέση. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα
Μυστικά
Χρησιμοποιούμε όποια κουβερτούρα θέλουμε, μπίτερ, γάλακτος ή λευκή.
Οσο περισσότερη ζέστη κάνει, τόσο πιο αργά θα στεγνώσει η κουβερτούρα.
Αν θέλουμε, τα αφήνουμε σκέτα, χωρίς επικάλυψη.
Δεν βάζουμε τα μπισκότα στο ψυγείο να στεγνώσουν, διότι θα υγρανθεί και θα θαμπώσει η επικάλυψη.
kathimerini.gr