Υλικά:
1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ντομάτα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. ξύδι
1 αβγό
1 κ.σ. ρίγανη
4 γεμάτες κ.σ. βρώμη ή 1 φλ. τρίμματα ψωμί μπαγιάτικο
1 πρέζα αποξηραμένο δυόσμο
150 γρ. κασέρι ή γραβιέρα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σπιτικό σπιτικό ζωμό ψυγείου κότας
1 λεμόνι
λίγο νερό
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τον χωριάτικο πουρέ:
πατάτες
ελαιόλαδο
αλάτι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά του κιμά. Αν χρειάζεται λίγο επιπλέον βρώμη ή ψίχουλα ώστε να πλάθεται προσθέστε κατά βούληση. Αφήνουμε σκεπασμένο στο ψυγείο το λιγότερο για 30'.
Παίρνουμε 100 γρ. κιμά σε μπάλα. Κάνουμε λακκούβα και γεμίζουμε με τυρί αρεσκείας μας. Κλείνουμε τις ενώσεις και πατάμε να γίνει πλακέ. Αφού τα πλάσουμε όλα σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα μπιφτέκια 2-3' από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση, το φρέσκο ζωμό, λίγο πιπέρι και χυμό λεμόνι. Βάζουμε καπάκι και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5' από κάθε πλευρά.
για τον χωριάτικο πουρέ
Βράζουμε πατάτες κομμένες στη μέση μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε το νερό. Τις βάζουμε σε μπολ. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατίζουμε και απλά τις λιώνουμε με πιρούνι. Αν θέλουμε πιο αραιή μορφή πουρέ κρατάμε λίγο από το νερό που έβρασαν και το προσθέτουμε.
argiro.gr