Λαβράκι ψητό στο φούρνο

Μάιος 10, 2016

Σήμερα πιάσαμε λαβράκι.... και θα το φάμε!

Υλικά:
λαβράκια: 2 μεγάλα, γύρω στα 700 γρ. το καθένα
φινόκιο (ο βολβός): 1, καθαρισμένο
λεμόνια: 2
ελαιόλαδο: ½ φλιτζάνι
κρεμμύδι: 1 ψιλοκομμένο
σκόρδο: 3 σκελίδες, με τη φλούδα τους
πατάτες: 600 γρ., μικρές στρογγυλές
λευκό κρασί: 120 ml
αλάτι όσο θέλετε
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190 °C. Ψιλοκόβετε το φινόκιο, κόβετε το ένα λεμόνι σε φέτες και στύβετε το δεύτερο. Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και μαραίνετε το φινόκιο με το κρεμμύδι. Τα αφήνετε στην άκρη.
Καθαρίζετε τα ψάρια από τα λέπια, τα εντόσθια και τα βράγχια (ή το ζητάτε απ' τον ψαροπώλη) και τα πλένετε καλά. Τα στεγνώνετε, τα χαράσσετε -αν θέλετε- διαγώνια και βάζετε στις σχισμές λίγο αλάτι.
Αλείφετε με λίγο λάδι ένα ταψί και βάζετε μέσα τα λαβράκια. Γεμίζετε την κοιλιά τους με φέτες λεμονιού και από πάνω ρίχνετε το σοταρισμένο μείγμα με το φινόκιο και το κρεμμύδι. Γύρω από τα λαβράκια σκορπίζετε τις πατάτες (καθαρισμένες και χοντροκομμένες) και τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες.
Ανακατεύετε το υπόλοιπο λάδι με το κρασί, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε τα ψάρια. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 35’. Τα τελευταία 10’ του ψησίματος βγάζετε το αλουμινόχαρτο, για να ροδίσει η πέτσα των ψαριών. Σερβίρετε αφού αφαιρέσετε το σκόρδο.

Mix & Match:
Με τούτο το πιάτο πιάσαμε λαβράκι. Μοσχοβολιστό και γεμάτο γεύσεις το ψαράκι αυτό, έτσι όπως μας το προτείνει η Κωνσταντίνα, χρειάζεται ως συνοδό ένα λευκό περίπλοκο, λεμονάτο κρασί, με ζωηρό αρωματικό χαρακτήρα. Έτσι προτείνω είτε μια ολόφρεσκη Μαντινεία είτε ένα μυρωδάτο, ελληνικής υπηκοότητας Sauvignon.

icokgreek.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot