Συστατικά
12 κρόκους αυγών
2 βανίλιες σε σκόνη
12 ασπράδια αυγών
360 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
120 γρ. κακάο, κοσκινισμένο
120 γρ. αλεύρι από αμύγδαλο
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη
φέτες πορτοκάλι
μαρμελάδα πορτοκάλι
Για το σιρόπι
8 κ.σ. σιρόπι από τη μαρμελάδα
2 κ.σ. λικέρ μαστίχα ή κονιάκ
Κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι. Για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη είναι η καταλληλότερη επιλογή.
Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα τα ασπράδια και προσθέτουμε σιγά σιγά, λίγο λίγο τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να πάρουμε μια ελαφριά μαρέγκα. Σταματάμε να ελέγξουμε. Η μαρέγκα πρέπει να στέκεται στο μπολ αν το αναπογυρίσουμε και να μη νιώθουμε τη ζάχαρη.
Αδειάζουμε τη μαρέγκα σε ένα μπολ.
Στο ίδιο μπολ που χτυπήσαμε τα ασπράδια, χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και αρχίζουμε να ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα σιγά σιγά για να μη χάσουν τον όγκο τους.
Ρίχνουμε 2 βανίλιες σε σκόνη.
Κοσκινίζουμε το κακάο μέσα στο μείγμα.
Ρίχνουμε μέσα και την πούδρα αμυγδάλου κι ανακατεύουμε απαλά.
Απλώνουμε σε ένα ταψί φούρνου 30 x 40 εκ. μια λαδόκολλα και αλείφουμε με βούτυρο. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και σεμιζάρουμε με κακάο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά.
Για το σιρόπι
Ανακατεύουμε καλά τη μαρμελάδα και τη μαστίχα σε ένα μπολάκι με ένα κουτάλι.
Περιχύνουμε στο κέικ από πάνω αφήνοντας άλλα 10-15 λεπτά να ρουφήξει λίγο το σιρόπι μας.
Τέλος, με ένα κουτάλι, περιχύνουμε τη σοκολάτα, δημιουργώντας γραμμές αφήνοντας και τη σοκολάτα να κρυώσει καλά.
Κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε με φέτες προτοκάλι.
akispetretzikis.com