Την έντονη αντίδραση των εκδοτών πανεπιστημιακών βιβλίων έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου,για ανάρτηση των συγγραμμάτων στο διαδίκτυο ώστε να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του υπουργείου Παιδείας σε αυτόν τον τομέα.
Ο κ. Λιάκος έχει προτείνει τα συγγράμματα να γίνουν ηλεκτρονικοί φάκελοι διαθέσιμοι στους φοιτητές. «Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης είναι απείρως οικονομικότερη από την εκτύπωση εκατοντάδων χιλιάδων τόμων», είχε πει σε συνέντευξή του.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι εκδότες θέτουν το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων και επιπλέον κάνουν λόγο και για τα ξένα συγγράμματα, για τα οποία υπάρχουν συμβάσεις, οι οποίες δεν μεταβιβάζονται. Αυτά, υποστηρίζουν, θα πρέπει να αποκλειστούν εντελώς από τη βιβλιογραφία.
Επιπλέον, επισημαίνουν το πρόβλημα των ανύπαρκτων υποδομών σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, που δυσκολεύει τη μελέτη των φοιτητών.
Οι εκδότες, αν και κρατούν στάση αναμονής, διαρρέουν ότι σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο θα ακολουθήσουν τη δικαστική οδό και συμπληρώνουν ότι κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στη Νορβηγία, όπου καταστρατηγήθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα οι εκδοτικοί οίκοι να αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα έπειτα από τη δικαστική απόφαση.