Το πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού εφαρμόζεται σήμερα στα σχολεία της χώρας αλλά αντί για δεκάδες δωρεάν λύσεις κάποιοι επιλέγουν να χρεώνουν παιδιά και γονείς στην...δωρεάν παιδεία.
Η μέρα σχολικού αθλητισμού που έχει καθιερωθεί από το υπουργείο Παιδείας είναι σήμερα μετά την αναβολή που είχε πάρει όταν πέρασε από την Ελλάδα ο κυκλώνας «Ζορμπάς».
Στην σχετική εγκύκλιο του υπουργείου περιγράφεται ο σκοπός της μέρας αυτής κατά την οποία τα παιδιά χάνουν (άλλη) μία μέρα μαθήματος. Πρόκειται, όπως αναγράφει και η σχετική εγκύκλιος γιά την «δραστηριοποίηση των σχολικών μονάδων ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενεργοποίηση των μαθητών/τριών για συμμετοχή τους σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις εντός του σχολείου. Ο συνδυασμός ψυχαγωγίας και άσκησης θα οδηγήσει στην απόκτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης των μαθητών/τριών, αποβάλλοντας την αδράνεια και την υποκινητικότητα, που αποτελούν τις κύριες αιτίες αύξησης της παχυσαρκίας στους νέους σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».
Προσέξτε: “Εντός του σχολείου» λέει η εγκύκλιος. Πέραν της προχειρότητας του σχετικού...προγράμματος καθώς τα παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δεν θα ενεργοποιηθούν στον αθλητισμό επειδή θα κάνουν κάτι μόνο σε μία μέρα τον χρόνο , αρκετά σχολεία σκέφτηκαν να χρεώσουν και 7,5 ευρώ το κεφάλι γιά να τα πάνε σε ιδιωτικά αθλητικά κέντρα.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του dikaiologitika.gr σε σχολείο της Αττικής έδωσαν αυτό το χαρτί ως «κοστούμι» γιά τη μέρα αθλητισμού κάτι που σημαίνει οτι και για γονείς με δύο παιδιά το κόστος φτάνει στα 15 ευρώ.
Οι επιλογές που υπάρχουν είναι δεκάδες και σίγουρα δωρεάν αφού μία απλή συνεργασία με τον Δήμο αλλά και τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους θα έφτανε γιά να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Τα ερωτήματα λοιπόν προς το υπουργείο Παιδείας είναι «καυτά» :
Ποιός αποφασίζει αν οι μαθητές θα πάνες σε ιδιώτες; Γιατί το υπουργείο Παιδείας της «δωρεάν» παιδείας το επιτρέπει;
Ποιός ελέγχει την ορθή εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος;
Ποιός ελέγχει τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δράσης ακόμα και στην ουσία και την αποτελεσματικότητάς της;
Γιατί η εγκύκλιος είναι επιμελώς απροσδιόριστη γιά την επιλογή εφαρμογής της δράσης και δεν αποκλείει την μετακύλιση του κόστους στους μαθητές και τους γονείς τους;
Ποιός αναλαμβάνει την ευθύνη γιά το δημόσιο πρόγραμμα που το πληρώνουν οι γονείς γιά να «βγάλουν μποναμά» οι ιδιώτες;
Θα περιμένουμε απάντηση.
Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ