Τα σχολεία και η επιστροφή των μαθητών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.
Κορονοϊός: Τα σχολικά τμήματα που θα έχουν κρούσμα δεν θα κλείνουν - 1 στα 4 παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί
"Η πανδημία εξακολουθεί να καλπάζει. Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα μέτρα και να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υγειονομικούς που έδωσαν και δίνουν τη μάχη", είπε η Μίνα Γκάγκα η οποία έδωσε για πρώτη φορά το "παρών" στην ενημέρωση.
Παπαευαγγέλου: "Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά"
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: "Διακρίνεται μία ύφεση τις τελευταίες 15 ημέρες από τα κρούσματα και τον αριθμό των εισαγωγών. Τα self test συνεχίζουν να συνεισφέρουν στην πανδημία, καθώς το 30% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται από θετικό self test. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται σε Αργολίδα, Αρκαδία, Ευρυτανία, Ροδόπη και Γιάννενα και περιοχές στο Βόρειο Αιγαίο.
Αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων που είναι στα 66 έτη σήμερα. Η πλειοψηφία είναι πολίτες που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν".
"Η σκέψη μας είναι στα σχολεία", τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, εκφράζοντας την ελπίδα κατά τη φετινή σχολική χρονιά η διά ζώσης εκπαίδευση να κυλήσει κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.
Σήμερα, όπως εξήγησε, η φιλοσοφία άλλαξε σημαντικά. Η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη προσφέρει ικανοποιητική προστασία τους ευάλωτους ενηλίκους και δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών.
Επίσης τα self test δείχνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασπορας. Έτσι το πρωτόκολλο προβλέπει συστηματικό τεστινγκ των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών. Η επιδημιολογική επιτήρηση θα είναι συνεχής στο σχολικό περιβάλλον.
"Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά, λόγω του ελέγχου που θα διενεργήσουμε σε ασυμπτωματικά παιδιά. Μετά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων, εφόσον τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας", είπε στη συνέχεια.
Είναι θετικό όπως τόνισε το γεγονός ότι 1 στα 4 παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου. Στόχος στα σχολεία είναι να γίνει η παρακολούθηση των μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν έχουν εμβολιαστεί με 2 τεστ κάθε εβδομάδα. Τα τμήματα που θα έχουν κρούσμα δεν θα κλείνουν, αλλά θα ελέγχονται οι συμμαθητές τους και θα απομονώνονται.
Μαγιορκίνης: Δεν θα ξεφύγει η πανδημία
Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε: "Αύξηση 20-30% του αριθμού των νεκρών σημειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 6% η αύξηση των διασωληνωμένων. Η επιδημία βρίσκεται σε μία φάση συρρίκνωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες".
Ωστόσο τόνισε το εξής: "Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψουμε πως θα κινηθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες". Όπως δήλωσε, κατά τις αρχές Οκτωβριού θα δούμε μια αύξηση στη μεταδοτικότητα, αλλά κατά τη γνώμη του η πανδημία δεν θα ξεφύγει. "Είμαστε σε καλό επίπεδο, ωστόσο δεν εφησυχαζόμαστε", πρόσθεσε.
Παράλληλα, όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης πρέπει να τηρηθούν δύο πυλώνες προστασίας για να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας.
Ο πρώτος όπως είπε, αφορά στον εμβολιασμό: "Ο εμβολιασμός έχει εξαιρετικά υψηλή ασφάλεια, κανεις δεν περισσεύει, σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας σε αυτή την εθνική προσπάθεια" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, η αυτοδιάγνωση αποτελεί τον 2ο πυλώνα προστασίας, με τον καθηγητή να εξηγεί ότι όποιος έχει έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα, ή εχει οποιοδήποτε σύμπτωμα που σχετίζεται με τη νόσο, να προχωρά σε διενέργεια τεστ.