«Δημιουργούμε αυτή τη στιγμή ένα πρωτοβάθμιο σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο βρίσκεται στους δήμους, σε όλη την Ελλάδα, κάνουμε 250 κέντρα -οι μικρότερο δήμοι συνδέονται σε ορισμένα μεγαλύτερα- και θα προχωρήσουμε και στα μικρότερα σε δεύτερη φάση.
Σήμερα λειτουργούν 80 κέντρα κοινότητας και ελπίζω ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν όλα. Είναι η βάση της πυραμίδας του νέου συστήματος της κοινωνικής πρόνοιας». Αυτό δήλωσε, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Θ. Φωτίου, με συνέντευξη της, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm».
Σε ότι αφορά την στελέχωση των Κέντρων Κοινότητας, με υπαλλήλους, η κ. Φωτίου σημείωσε: «Σε κάθε Κέντρο Κοινότητας, δύο υπάλληλοι, που έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ και έχουν πολύ υψηλά προσόντα – έως τέσσερις ανάλογα με το εύρος του δήμου- θα πληροφορούν τους πολίτες και θα τους βοηθούν επιτόπου να κάνουν τις σχετικές αιτήσεις».
Τα Κέντρα Κοινότητας, όπως εξήγησε, ή ίδια είναι διασυνδεδεμένα με τρία ηλεκτρονικά μητρώα.
Το πρώτο μητρώο, με τη συμπλήρωση του ΑΦΜ και μόνο, έχοντας πρόσβαση σε όλες τις κρατικές βάσεις δεδομένων, υπολογίζει ποιων κοινωνικών παροχών είναι δικαιούχος ο πολίτης.
Το δεύτερο μητρώο υποδεικνύει τις δομές του κοινωνικού κράτους που είναι κοντά στον δημότη και στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί εφόσον είναι δικαιούχος (π.χ. ΟΑΕΔ, γηροκομεία),
Το τρίτο μητρώο καταγράφονται όλα τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή του δικαιούχου.