Κάθε δυνατό τρόπο μηχανεύονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες προκειμένου να «αποδράσουν» από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ επιτήδειοι αναλαμβάνουν συχνά να τους συνδράμουν, φυσικά με το αζημίωτο.
Σκαρφαλώνοντας σε κάβους πλοίων, γαντζωμένοι κάτω από φορτηγά ή στις καρότσες, μέσα σε φορτία κάθε είδους, κρυμμένοι στα πορτμπαγκάζ ΙΧ αυτοκινήτων, ακόμα και κουλουριασμένοι μέσα σε βαλίτσες, απελπισμένοι άνθρωποι, που έχουν παγιδευτεί επί μήνες στα νησιά βάσει της Συμφωνίας ΕΕ ? Τουρκίας, επιχειρούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως δεν έχει τύχη η αίτηση που έχουν καταθέσει για την παροχή ασύλου αφού δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, και δοκιμάζουν τρόπους «απόδρασης» προκειμένου να αποφύγουν την επιστροφή τους στην Τουρκία. Οσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα πληρώνουν για την αγορά πλαστών εγγράφων και επιχειρούν να ταξιδέψουν νομιμοφανώς ως Ευρωπαίοι πολίτες με το πλοίο της γραμμής ή και αεροπορικώς, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις αυτών που επιστρέφουν κολυμπώντας προς τις τουρκικές ακτές, ώστε να μπορούν από εκεί να αναζητήσουν άλλους δρόμους προς την Κεντρική Ευρώπη.
Την περασμένη Κυριακή, άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών και του Γραφείου Ασφαλείας του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης «ξετρύπωσαν» δύο 24χρονους Πακιστανούς από το πορτμπαγκάζ του ΙΧ 52χρονου, ο οποίος τους έκρυψε εκεί και επιβιβάστηκε με το όχημά του σε πλοίο της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά. Σύμφωνα με το Λιμενικό, ο 52χρονος, που είναι κάτοικος Αθηνών, είχε εισπράξει χρηματική αμοιβή για τη «διευκόλυνση», το ύψος της οποίας δεν διευκρινίστηκε, ενώ στο πλαίσιο της προανάκρισης ερευνάται αν είχε επαναλάβει το ίδιο και στο παρελθόν. Και οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν, ενώ κατασχέθηκε το όχημα του 52χρονου, καθώς και τέσσερα κινητά τηλέφωνα.
Σοκ
Τον περασμένο μήνα είχαν προκαλέσει σοκ οι εικόνες ενός 23χρονου Σύρου πρόσφυγα ο οποίος είχε κουλουριαστεί για να χωρέσει μέσα στη βαλίτσα της 41χρονης μητέρας του προκειμένου να επιβιβαστεί μαζί της στο πλοίο «Αριάδνη» από τη Μυτιλήνη με προορισμό τον Πειραιά. Η μητέρα είχε το δικαίωμα αναχώρησης από το νησί, όχι όμως και ο γιος της. Λίγες μέρες νωρίτερα, νεαρός Αιγύπτιος μετανάστης-«Σπάιντερμαν» είχε σκαρφαλώσει στον κάβο του ίδιου πλοίου, που ήταν δεμένο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, επιχειρώντας με κίνδυνο της ζωής του να φτάσει ως το κατάστρωμα.
Οπως αναφέρουν στο «Εθνος» λιμενικοί, είναι σχεδόν καθημερινά τα περιστατικά αποτροπής εισόδου προσφύγων και μεταναστών στα πλοία της γραμμής μετά τον Μάρτιο του 2016, όταν υπογράφηκε και τέθηκε σε εφαρμογή η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, με βάση την οποία οι εισερχόμενοι στα νησιά επιστρέφονται στην Τουρκία ή παραμένουν σε αυτά έως ότου εξεταστεί το αίτημα που καταθέτουν για παροχή ασύλου.
«Εχουμε βρει άνθρωπο χωμένο μέσα σε φορτίο χύμα αλατιού στην καρότσα νταλίκας. Αλλοι γαντζώνονται κάτω από φορτηγά με κίνδυνο για τη ζωή τους, πολλοί βρίσκουν τους πιο απίθανους τρόπους» ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματικός του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.
Τη Δευτέρα καταδικάστηκε σε 6μηνη φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 3.000 ευρώ ένας 22χρονος Σύρος που είχε αγοράσει έναντι 200 ευρώ ένα πλαστό τρίπτυχο αιτήσαντος ασύλου, με τα στοιχεία άλλου ομοεθνούς του που είχε τη δυνατότητα αναχώρησης από τη Λέσβο. Οπως είπε, ήθελε με κάθε τρόπο να φύγει από το νησί.
Παλιότερα καταγράφηκαν τουλάχιστον τρία περιστατικά προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να επιστρέψουν στην Τουρκία κολυμπώντας, φαινόμενο που ενδέχεται να επαναληφθεί και το επόμενο διάστημα με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Τέσσερις Μαροκινοί το επιχείρησαν από τη Χίο με σκοπό να φτάσουν κολυμπώντας στον Τσεσμέ, αλλά περισυνελέγησαν και επιστράφηκαν στο νησί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, γνωρίζοντας πως το αίτημα ασύλου θα απορριφθεί και θα απελαθούν, επέλεξαν να επιστρέψουν μόνοι τους, ώστε να μην παραδοθούν στις τουρκικές Αρχές, αλλά να έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν άλλους τρόπους συνέχισης του μεταναστευτικού τους ταξιδιού.