49.800 παράνομοι μετανάστες μπήκαν στην χώρα μας μέχρι τον Ιούλιο
Σεπτέμβριος 19, 2019
Αυτά τα στοιχεία έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Συνολικά 49.800 υπήκοοι τρίτων χωρών εισήλθαν παράνομα στην χώρα μας από την αρχή του έτους έως τον περασμένο Ιούλιο. Τον ανησυχητικό αυτό αριθμό, που αποτυπώνει την έξαρση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Οπως αναφέρει ο κ. Χρυσοχοϊδης, «ο αριθμός των διαμενόντων στην Ελλάδα πολιτών τρίτων χωρών,ανεξαρτήτως καθεστώτος, δεν μπορεί παρά να είναι ένας δυναμικός αριθμός, που μεταβάλλεται σε καθημερινή βάση, αναλόγως της κινητικότητας των πληθυσμών από και προς τη χώρα μας».
Σύμφωνα λοιπόν με τα στατιστικά στοιχεία, που τηρούνται από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, «το 7μηνο Ιανουαρίου –Ιουλίου του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών,που εντοπίσθηκαν κατά την παράνομη είσοδο ή/και παραμονή τους στη χώρα μας, ανέρχεται στους 49.800».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και ο συγκεντρωτικός αριθμός των ατόμων, που φιλοξενούνται σε όλες τις δομές της χώρας. Οπως σημειώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, «το σύνολο των υπηκόων τρίτων χωρών, που διαμένουν σε κλειστές και ανοιχτές δομές ανά την επικράτεια, την 3η Σεπτεμβρίου τ.ε., ανερχόταν σε 66.641 άτομα, εκ των οποίων 25.630 κατανεμήθηκαν στις περιφερειακές Υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης».
Ενδεικτική της ασφυκτικής αν όχι απελπιστικής κατάστασης, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, είναι η καταγραφή του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Βάσει των στοιχείων αυτών, τα κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες τους αφού φιλοξενούν έως και 8 φορές περισσότερα άτομα από την χωρητικότητά τους.
Στη Μόρια της Λέσβου καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός φιλοξενούμενων με τους διαμένοντες σε αυτή να ανέρχονται σε 10.978 άτομα όταν η χωρητικότητά του κέντρου είναι μόνο 3.000. Επιπλέον, στο κέντρο του Καρά Τεπέ φιλοξενούνται 1.309 άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων, που βρίσκονται στο νησί(συμπεριλαμβανομένων και των δομών, που λειτουργούν υπό την εποπτεία ΜΚΟ) φτάνει τους 13.181.
Εφιαλτική είναι η εικόνα στο hotspot της Σάμου καθώς αν και η χωρητικότητα του είναι μόλις 648 άτομα φιλοξενούνται σε αυτό 5.162! Στο κέντρο της Χίου διαμένουν 3.230 υπήκοοι τρίτων χωρών με την χωρητικότητα του να είναι 1.014 άτομα ενώ συνολικά στο νησί βρίσκονται 3.530 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη δομή της Κω διαβιούν 2.921 μετανάστες και πρόσφυγες(3.435 συνολικά στο νησί) όταν η δυνατότητα του κέντρου είναι 816 άτομα. Οσον αφορά στην Λέρο, στο κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης βρίσκονται 1.318 με δυνατότητα φιλοξενίας 860.
Στο μεταξύ, από τα στοιχεία της υπηρεσίας Ασύλου προκύπτει ότι το 7μηνο Ιανουάριος-Ιούλιος 2019 κατατέθηκαν στην Ελλάδα 36.194 αιτήσεις ασύλου. Στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών προέλευσης των αιτούντων για το 2019 βρίσκεται το Αφγανιστάν με 8.559 αιτήματα, ακολουθεί το Πακιστάν με 4.057, το Ιράκ με 3.647, η Συρία με 3.642 ενώ 2.263 Τούρκοι συμπλήρωσαν τη σχετική αίτηση ζητώντας άσυλο στην χώρα μας.