Την επιστροφή χιλιάδων μεταναστών από τη Γερμανία με αντάλλαγμα τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου συμφώνησε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο εγκαινιάζοντας το σύστημα των διμερών συμφωνιών στο προσφυγικό ζήτημα της Ευρώπης.
Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής η κυρία Μέρκελ είχε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ κατά την οποία συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία θα επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Αντίστοιχα η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών.
Ως «αντάλλαγμα» για την επιστροφή των μεταναστών η κυρία Μέρκελ, ως «αρχή» που υπερβαίνει τρόικες και Eurogroup, δέχθηκε το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Σάμος, Χίος, Λέσβος, Κως και Λέρος) που δέχονται προσφυγικές ροές, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το πάγωμα του ΦΠΑ θα ισχύσει για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός».
Ο ίδιος τόνισε ότι μετά από παρέμβαση της Ελλάδας τονίστηκε η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε./Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία (που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες). Υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα (την οποία είχε αναστείλει) και τη συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε./Τουρκίας.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspots στην Ελλάδα.
Για το Σκοπιανό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η Ε.Ε. ανακτά το ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή. Επίσης σημείωσε ότι τα ίδια μηνύματα έλαβε και στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους όσο και στην ενημέρωση στη Σύνοδο τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της αναθεώρηση».
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, στο κείμενο των διακρατικών συμφωνιών αναφέρεται ότι «η Ελλάδα και η Ισπανία είναι έτοιμες να επαναδεχτούν τους αιτούντες άσυλο που θα εντοπιστούν στο μέλλον στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία από τις γερμανικές αρχές και η είσοδός τους έχει καταγραφεί από το σύστημα Eurodac (ευρωπαϊκό σύστημα παραβολής των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο) στις προαναφερόμενες χώρες», ενώ «η Γερμανία θα δεχτεί σταδιακά και θα ολοκληρώσει την επανένωση των οικογενειών από την Ελλάδα και την Ισπανία, στοχεύοντας να διασφαλίσει την ενότητα των οικογενειών.
Οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες των ανωτέρω αναφερομένων ενεργειών θα συμφωνηθούν εντός των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων και θα επανεξετάζονται τακτικά. Η συνεργασία θα ξεκινήσει αμέσως μόλις επιτευχθεί αυτή η συμφωνία».
Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της χαιρέτισε την αναστολή της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι «αποδείχθηκε περίτρανα πως όταν η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Ν.Δ. αντί να την… αντιπολιτεύεται, μπορούν να προκύψουν και θετικά αποτελέσματα για τη χώρα».
Στην ίδια ανακοίνωση η Ν.Δ. κάλεσε τον κ. Τσίπρα «αντί να κατασκευάζει εχθρούς ή να αναζητά συνενόχους για το Σκοπιανό, να συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Ζάεφ απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων».