Τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης στέφθηκαν με επιτυχία και ανέφερε: «Έχουμε όλοι ενιαία ανάγνωση την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν υπάρχει πλέον η λεγόμενη πέμπτη αξιολόγηση και ότι οι ελληνικές Αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση και την υλοποίηση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.
Είπε ακόμη ότι στη σύνοδο κορυφής επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο πως στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ότι από κοινού πρέπει να την αντιμετωπίσουμε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Οι υποχρεώσεις μας προς τους πολίτες της χώρας και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα εκπληρωθούν, ενώ και οι τραπεζικές καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν «αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα θα έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο δημοσιονομικό αποτέλεσμα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αντικαταστήσουν τα υφεσιακά μέτρα των προηγούμενων μέτρων της κυβέρνησης Σαμαρά», όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ στα φάρμακα, στον τουρισμό και οι μειώσεις των συντάξεων. Είπε, επίσης, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει θα είναι μέτρα που θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και «θα μας δώσουν τη δυνατότητα στο τέλος της χρονιάς να έχουμε θετικό πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2015, γύρω στο 1% με 1,5%». Ο πρωθυπουργός, ανέφερε, μάλιστα ότι αν δεν υπάρχει το κλίμα αβεβαιότητας θα έχουμε και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει να μεταφέρει το κόστος του λογαριασμού από τη μεσαία τάξη σε αυτούς που όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους. «Θα πάψουν επιτέλους στην Ελλάδα να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι», δήλωσε.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με αυτά τα συμφέροντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι από τη λίστα Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25 υποθέσεις. Είναι μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που έχουν θετικό πρόσημο, πρόσθεσε. Σημείωσε, δε, ότι στη χθεσινή συνάντηση, ζήτησε την υποστήριξη των εταίρων της Ελλάδας σε αυτό το ζήτημα.
Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι χθες νομοθετήθηκαν οι λεγόμενες «τριγωνικές συναλλαγές», προκειμένου, όπως είπε, «να σταματήσουν να μην πληρώνουν φόρους οι γνωστοί άγνωστοι».
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, οι τριγωνικές συναλλαγές χτυπούν μια συντεταγμένη διαδικασία φοροδιαφυγής εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, αποκρύπτοντας, ή αποφεύγοντας να φορολογηθούν.
Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μια σειρά από δράσεις για να εντοπίσει τη συστηματική φοροδιαφυγή από περιπτώσεις καταθετών που το ύψος των καταθέσεών τους δεν αντιστοιχεί με το πόθεν έσχες τους. Εκτιμάται ότι από την προσπάθεια γρήγορου εντοπισμού αυτών των περιπτώσεων μπορούν να εξοικονομηθούν για τα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 800 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Επιπροσθέτως ο Τσίπρας ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για μια «ουσιαστική ανταλλαγή ιδεών» που αφορά καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας που δεν έχουν φορολογηθεί.
Αναφερόμενος στις "Κασσάνδρες" που καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι. Δε θα υποκύψουμε στο κλίμα ανασφάλειας είπε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας μάλιστα όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι τα υφεσιακά μέτρα "τελείωσαν".
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα πάψουν να πληρώνουν το λογαριασμό οι συνήθεις ύποπτοι, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μεταφέρουν το κόστος σε αυτούς που τα χρόνια της μεγάλης κρίσης δεν είχαν πληρώσει το μερτικό τους. Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με τα μεγάλα συμφέροντα είπε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης να καταρτίσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και συνέχισε: Εκ του αποτελέσματος απεδείχθη ότι δεν ήταν μονομερής ενέργεια να νομοθετεί το ελληνικό κοινοβούλιο. Είμαστε μια κυβέρνηση που μέσα σε 55 ημέρες έχει προλάβει και να διαπραγματευθεί και να προωθήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις είπε ο κ. Τσίπρας. Υπογράμμισε ότι η πίεση της διαπραγμάτευσης δεν έχει χαλαρώσει τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά ούτε την ικανότητά μας να κυβερνήσουμε.
Επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό Οικονομικών στην προσπάθειά του. Συμπλήρωσε δε, ότι δεν θα δεχτούμε να επιστρέψουμε στο τροϊκανό καθεστώς και της επέλασης στα υπουργεία. Οι τεχνοκράτες με τους τεχνοκράτες και οι πολιτικοί με τους πολιτικούς είπε χαρακτηριστικά.
Για τη χθεσινοβραδινή «μίνι σύνοδο» ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό και ουσιαστικό» και ότι έθεσε στους εταίρους με ειλικρίνεια τα προβλήματα και τους στόχους σημειώνοντας ότι «υπήρξε αλληλοκατανόηση». Υπάρχει μια ευκαιρία να οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Είναι προτιμότερο να συζητάμε μεταξύ μας, όπως είπε και η Α, Μέρκελ, παρά να συζητάνε άλλοι για εμάς πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Για την παρουσία του κ. Ντράγκι στη μίνι σύνοδο είπε ότι συμμετείχε συμβουλευτικά στη χθεσινή συζήτηση αλλά δεν είναι πολιτικός και δεν μπορούσε να δώσει υποσχέσεις πέραν της σαφέστατης διαδικασίας για τις κινήσεις της ΕΚΤ για να αποκατασταθεί το κλίμα βεβαιότητας και εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν με μηχανορραφίες, αλλά όταν χάνουν τη στήριξη του ελληνικού λαού. Και εμείς την έχουμε αυτή τη στήριξη με το παραπάνω, άρα θα πάμε μακριά δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Τι λέει το ΥΠΟΙΚ για την πέμπτη αξιολόγηση
Εκτός πραγματικότητας χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών τους ισχυρισμούς ότι ο κατάλογος με τις πληροφορίες που θα ζητήσουν οι τεχνικές ομάδες των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη λεγόμενη «πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας».
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει:
«Σχετικά με δημοσιεύματα και αναφορές ότι "υπάρχει στροφή 180 μοιρών από το οικονομικό επιτελείο στην πλήρη αναγνώριση της συμφωνίας στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου", επισημαίνεται ότι:
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών ήταν εκείνοι που πέτυχαν τη συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και που απαιτούν την πιστή εφαρμογή της, ενάντια στα σχέδια κάποιων να την ανατρέψουν, σέρνοντας τη χώρα πίσω στην προ της 25ης Ιανουαρίου εποχή.
Οι ισχυρισμοί ότι ο κατάλογος με τις πληροφορίες που θα ζητήσουν οι τεχνικές ομάδες των εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα συνδέεται με οποιονδήποτε τρόπο με τη λεγόμενη "πέμπτη αξιολόγηση της τρόικας" είναι τουλάχιστον εκτός πραγματικότητας».
e-typos.com