Για την αναβολή του δημοτικού συμβουλίου Κω με αφορμή την διαδικασία συζήτησης στο μεταναστευτικό.
Ήταν το 2017 όταν ζήσαμε ακριβώς την ίδια ασυνεννοησία στο σοβαρό ζήτημα του μεταναστευτικού.
Τότε η δεδομένη λόγω εκλογικού νόμου δημοτική πλειοψηφια απέκλεισε την συζήτηση και η διαδικασία προχώρησε.
Επί του θέματος όμως επικράτησε η εκτίμηση του τότε δημάρχου ότι είχε αντιμετωπίσει το ζήτημα κάνοντας ότι ηταν αναγκαίο, υπεκφεύγοντας και δημιουργώντας το αίσθημα ότι ελέγχει την κατάσταση.
Στο ιδιο λογικό βήμα βρίσκεται ο σημερινός δήμαρχος ο οποίος προφανώς έχοντας πληροφόρηση ότι το θέμα τρέχει σε κεντρικό επίπεδο , παρέκαμψε το ομόφωνο ψηφισμα του τοπικού και το αίτημα της παράταξης Όραμα, και θα ήθελε αυτή η συζήτηση να γίνει εν ευθέτω χρονω.
Το αποτέλεσμα ήταν η παραταξιακη εκμετάλλευση των διαδικασιών του δημοτικού συμβουλιου.
Μπαίνουν πολλά ζητήματα: μη τήρησης της κείμενης νομοθεσίας για την θεματολογία του δημοτικού αυμβουλιου. Μη τήρησης του κανονισμού του δ.σ. Το σημαντικότερο όμως θέμα είναι το πολιτικο κενο. Τόσο στην απόφαση του τοπικου οσο και στα κείμενα των παρατάξεων ΔΑ και Οραμα δεν κατατίθενται προτάσεις για το μεταναστευτικο.
Ποιο θα ήταν το θέμα συζήτησης; Η αποριψη της υπό συζήτηση πρότασης της κυβέρνησης; Και μετά; Ποια είναι η δική μας τοπική στόχευση στον βαθμο που η από πάνω πρόταση θα έρθει με την επικύρωση και της ΕΕ; Θα πούμε ΟΧΙ και θα αναγκάσουμε υπερ-θεσμους να σεβαστούν την επιθυμία μας; Να λογικευτουμε!
Το θέμα μπορεί και πρέπει να συζητηθει. Όχι όμως όπως πήγε να γίνει και φυσικα όχι όπως έγινε και στην περίοδο Κυρίτση. Να συσταθεί μια ομάδα εργασίας που να μελετήσει το θέμα πέρα από την ευκολία των συνθηματικων συμπεριφορών και να πάει στο Δημοτικό συμβούλιο μια συνθετική λογική πρόταση που θα ισχυροποιήσει την τοπική κοινωνια.
Το πρόβλημα της περιόδου Κυρίτση ήταν η μονοπλευρη προσέγγιση και η περιοριστική οπτική που επέβαλλε στο κοινωνικό σώμα αγνοώντας τους πολιτικούς συσχετισμούς και την καθεστηκυία πολιτική τάξη στην χώρα μας.
2. Τα ίδια ισχύουν περίπου με την ειδική συνοδο. Κατά αρχήν είναι λάθος το τσουβαλιασμα του απολογισμού 2018 με τα τρέχοντα προβληματα. Σε μια ώρα δεν προσεγγίζεται το μεγάλο θέμα του απολογισμου μιας ολόκληρης χρονιας. Πίσω από τέτοιες πρακτικές κρύβεται η αδυναμια της πολιτικής ανάλυσης από πλευρας κυριως της πλειοψηφιας που πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τα δεδομένα της διαχείρισης της προηγούμενης αρχής για να χαράξει μια νέα πολιτικη. Αντι αυτών ανούσιες εποικοινωνιακες κορώνες του τυπου » εμείς δουλευουνε» , «αφήνουμε πίσω το παρελθόν» , » πάμε για την ισχυρή Κω».
3. Η κατάσταση των δημοτικών μας πραγμάτων δείχνει ότι δεν εκσυγχρονιζόμαστε. Αγνοούμε τα τεράστια βήματα αλλαγών που πρέπει να κάνουμε αν θέλουμε να επέλθει μια κάποια βελτίωση. Τόσο η νέα δημοτική αρχή, όσο και η νέα συγκρότηση του δημοτικού συμβουλίου μέχρι σήμερα δείχνει ότι είναι μια επανάληψη του παλιού. Θα ευχηθούμε να υπάρξει συνεννόηση και χάραξη κοινών αξόνων τοπικής πολιτικης.
Σε αυτό το πολιτικό ζήτημα την μεγάλη ευθύνη έχει η δημοτική πλειοψηφια.
Ν Μυλωνάς
(Παρατηρήσαμε την αφαιρεση του πίνακα του θρήνου των γυναικών της Τροίας από την αίθουσα του δημ. Συμβ. Αυτού του τύπου αλλαγές που σηματοδοτούν απόρριψη επιλογών συμβολισμού των απελθοντων γίνονται χωρίς φυσικά να εξετάζεται το περιεχόμενο του συμβολισμου ως στοιχείο μιας σύγχρονης πολιτικής.)