Τα σενάρια των επόμενων ημερών

Δεκέμβριος 19, 2014
Τα πάντα παραμένουν στον αέρα μετά την άκαρπη πρώτη ψηφοφορία για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας και τις 160 ψήφους που έλαβε ο Σταύρος Δήμας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιθυμεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη σε πρωταγωνιστικό ρόλο, θεωρώντας ότι οι Σαμαράς - Βενιζέλος θα οδηγηθούν σταδιακά στο περιθώριο. Τη θέση αυτή έκανε γνωστή ο επίτιμος κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Πέμπτη με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.
 
Μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος μέσω διαρροών μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη για την προεδρική εκλογή Την ίδια στιγμή μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος μέσω διαρροών μεταξύ Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη. Μία μέρα μετά τη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι είναι ανοικτός σε όλα τα ενδεχόμενα έως τις παραμονές της τρίτης ψηφοφορίας αλλά και λίγες ώρες μετά τη δήλωση του στενού του συνεργάτη και αναπληρωτή υπουργού Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού (αφήνοντας να εννοηθεί ακόμη και την αλλαγή πρωθυπουργού), τα τηλέφωνα πήραν φωτιά.
 
Η Χ. Τρικούπη μέσω του εκπροσώπου Τύπου της Δ. Καρύδη διευκρίνισε ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του κ. Γρηγοράκου και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζητεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Λίγη ώρα αργότερα, ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στη συντονιστική γραμματεία για τη Δημοκρατική Παράταξη ξεκαθάρισε ότι, όταν μιλούσε για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, δεν εννοούσε κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Αρκέστηκε να πει ότι ζητεί συναίνεση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για το χρέος και την πιστοληπτική γραμμή στήριξης μετά το μνημόνιο.
 
Στο παρασκήνιο υπήρξαν διαρροές περί έντονης δυσφορίας από το Μαξίμου για τα σενάρια που διακινήθηκαν, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ για την άκαμπτη στάση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Σε ένα τέτοιο κλίμα, κάποιοι από τους «8» (Λυκούδης, Οικονόμου) ετοιμάζονται να επαναφέρουν την πρότασή τους με στόχο την άρση του αδιεξόδου. Αυτό που θα προτείνουν εκ νέου είναι συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με ορισμό χρόνου (και όχι ημερομηνίας) εκλογών εντός του 2015, αλλαγή του εκλογικού νόμου και έναρξη της συνταγματικής αναθεώρησης.
 
Στο παρασκήνιο υπήρξαν διαρροές περί έντονης δυσφορίας από το Μαξίμου για τα σενάρια που διακινήθηκαν, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ για την άκαμπτη στάση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος στο ζήτημα των εκλογών και της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικού σκοπούΕφόσον συνυπογραφεί και από τους «8» (Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Πέτρος Τατσόπουλος, Χρήστος Αηδόνης, Γρηγόρης Ψαριανός καθώς και οι τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας), στόχος είναι να υπογράψουν και άλλοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που βλέπουν το αδιέξοδο, ανεξάρτητοι που ζητούν πρωτοβουλίες καθώς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή ακόμη και της ΝΔ.
 
Ο βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι «μπορεί να ξαναμπεί στο τραπέζι» η πρόταση των οκτώ βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή, μαζί με χρονοδιάγραμμα της πορείας προς τις εκλογές μέσα στο 2015.
Το κόμμα Παπανδρέου επηρεάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων
 
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης ψήφισε μεν υπέρ του Δήμα, αλλά τόνισε πως πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια συναινετικής λύσης και να ορισθούν εκλογές εντός του νέου έτους. Προσπάθεια γίνεται να συνυπογράψουν και βουλευτές που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ο Πάρις Μουτσινάς, ο Μίμης Ανδρουλάκης κ.ά.
 
Παράλληλα, ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η επερχόμενη ίδρυση κόμματος από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία, υπολογίζοντας και στην αυξημένη δυναμική (19,1% υποστηρίζει την ίδρυση καινούργιας παράταξης) που συγκεντρώνει ο νέος αυτός φορέας και την οποία κατέγραψε το zougla.gr στη διαδικτυακή δημοσκόπησή του.
 
Αυτό σημαίνει πως, σε περίπτωση που οδηγηθούμε σε εκλογές, η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη, καθώς πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανή μια διαρροή ψήφων προς το νέο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου.
 
Βάσει των δημοσκοπήσεων, αρκετοί πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ επέλεξαν εν μέσω οικονομικής κρίσης τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντάς τον σε δεύτερο κόμμα, ωστόσο εμφανίζονται πλέον έτοιμοι να στηρίξουν την καινούργια πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού
 
zougla.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot