Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsit.gr, η συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων ήταν αρχικά έντονη εξαιτίας των καθυστερήσεων από την Ελληνική πλευρά όσον αφορά στα συμφωνηθέντα αλλά και λόγω των αδυναμιών που η έκθεση καταγράφει. Ο Επίτροπος, εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει επιταχύνει τις διαδικασίες και λαμβάνει ήδη μέτρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στην επίσκεψη του Νοεμβρίου. Τόνισε δε ότι η χώρα βρίσκεται σε πίεση και η μόνη ουσιαστική λύση είναι η συνέχιση παροχής συνδρομής προς της χώρα. Ταυτόχρονα ζήτησε τη συνδρομή των Επιτρόπων αλλά και των κρατών μελών ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιστροφής παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.
Αυτό που τονίστηκε επίσης είναι ότι ο κοινός στόχος είναι να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση του άρθρου 26, η συνέχιση δηλαδή των ελέγχων στα σύνορα Γερμανίας, Αυστρίας και άλλων που έχουν ήδη επιβληθεί και να επανέλθει η λειτουργία της Σένγκεν κανονικά. Τα πνεύματα ηρέμησαν αλλά κατέστη σαφές ότι η Ελλάδα έχει ελάχιστες εβδομάδες για να εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο.
Το Σώμα των Επιτρόπων εξέτασε το σχέδιο έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, το οποίο συνέταξαν από κοινού εμπειρογνώμονες των κρατών μελών και εκπρόσωποι της Επιτροπής, θα διαβιβαστεί τώρα στην επιτροπή αξιολόγησης Σένγκεν, η οποία θα διατυπώσει τη γνώμη της. Στη συνέχεια, η έκθεση αυτή θα εγκριθεί από την Επιτροπή με εκτελεστική πράξη. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει για να υιοθετηθούν συστάσεις βάσει του άρθρου 19α του Schengen Borders Code.
Αν η Ελλάδα δε λάβει άμεσα αποτελεσματικά μέτρα, το Μάιο θα γίνει το απευκτέο, δηλαδή θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 ώστε να συνεχίσουν οι έλεγχοι σε συγκεκριμένα σημεία (ή όλα) των εσωτερικών συνόρων ενός η περισσότερων Κρατών Μελών. Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου (όπως hotspots, χώροι πρώτης και προσωρινής υποδοχής, κράτηση των παράτυπων μεταναστών και έκδοση αποφάσεων επιστροφής) συνδέονται και αυτά άμεσα με τη βελτίωση του ελέγχου των συνόρων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου θα συζητήσει:
1. Για τη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με τις αποφάσεις των Συμβουλίων του 2015 και τις σχετικές δεσμεύσεις των Κρατών-Μελών.
2. Τα μέτρα που απαιτείται να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές ελλείψεις/αδυναμίες της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας.