Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Κρατικού Προϋπολογισμού 2015, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε ότι αυτός ο Προϋπολογισμός ανοίγει μια πύλη,
έστω και δειλά-δειλά, προς την ανάπτυξη της τάξεως του 1%-1,5% του Α.Ε.Π., μια ανάπτυξη όμως που έρχεται μέσα από την ύφεση, τη λιτότητα, την ανεργία, χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και τη διαρκή υποτίμηση της ακίνητης περιουσίας.
Συνέχισε λέγοντας ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξ’ αρχής δεν υιοθετούσε τις απόψεις του Δ.Ν.Τ. περί τριτοκοσμικής ανάπτυξης η χώρα θα μπορούσε να έχει παραγωγική ανάπτυξη από την αρχή της κρίσης, με δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για υποδομές, με στόχο την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%. Εάν αυτό γινόταν δε θα είχαμε την οικονομική εξαθλίωση του ενός τρίτου του πληθυσμού μας, τη μεγάλη ανεργία και την ισοπέδωση μισθών και συντάξεων.
Αναφέροντας το παράδειγμα της Ιταλίας, ο καθηγητής Κρεμαστινός σημείωσε ότι η γειτονική μας χώρα δεν χρωστάει δισεκατομμύρια όπως η Ελλάδα αλλά 2,5 τρισεκατομμύρια, εντούτοις έχει καλύτερη μεταχείριση γιατί έχει παραγωγικότητα, παραγωγή και εξαγωγές συγκριτικά με τις οποίες εμείς έχουμε μηδενικές.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων επικεντρώθηκε στο να εξηγήσει για ποιο λόγο η ανάπτυξη προϋποθέτει κυβέρνηση πολυκομματική με αναγκαία συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γιατί διαφέρει ένα τέτοιο σχήμα από μια διευρυμένη κυβέρνηση. Ανέλυσε ότι η συμμετοχή της εκάστοτε αντιπολίτευσης δίνει ένα μήνυμα προς όλους, ειδικά προς τους δανειστές ότι δεν υπάρχει άλλη διαπραγματευτική γραμμή και ότι τι υπάρχουν πραγματικές κόκκινες γραμμές. Με απλά λόγια, ότι δεν μπορούν οι δανειστές να αποσταθεροποιήσουν εύκολα αυτήν την κυβέρνηση και είναι υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούν μαζί της.
Συνέχισε την ομιλία του λέγοντας, ότι δυστυχώς αυτό δεν έχει επιτευχθεί προσθέτοντας χαρακτηριστικά:
«Μια κυβέρνηση ενότητας ή ειδικού σκοπού ή όπως αλλιώς θελήσουμε να την πούμε, είναι αναγκαία για τον τόπο, έστω και αυτήν τη στιγμή. Αυτήν ζητούν οι πολίτες με τα εκλογικά και δημοσκοπικά αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών και των Ευρωεκλογών. Δεν δίνουν καμία αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, παρότι συνεχώς προκαλούνται από τα κόμματα».
Ο καθηγητής Κρεμαστινός, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι έστω και τώρα, ας αντιληφθούμε ότι ακρογωνιαίος λίθος μιας ισχυρής κυβέρνησης με πραγματικές κόκκινες γραμμές είναι η ουσιαστική συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να διασφαλιστεί μια ανάπτυξη ευρωπαϊκού και όχι τριτοκοσμικού τύπου.