Οι πέντε αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την τρόικα για το ασφαλιστικό

Νοέμβριος 29, 2014
Καίριες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (μειώσεις συντάξεων, όρια ηλικίας) θα απαιτήσει η Τρόικα αν δε βρεθούν «ισοδύναμα» (π.χ. αύξηση ΦΠΑ στα νησιά) που να καλύπτουν το δημοσιονομικό κενό.
 
Πάντως στο Παρίσι η καλή προετοιμασία της ελληνικής ομάδας και η διαλλακτικότερη στάση που επέδειξαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ καλλιέργησαν το έδαφος για συμφωνία σε πέντε σημεία.
 
1. Στα 21 χρόνια και 8 μήνες από τα 15 που ισχύει σήμερα ( δηλαδή 6.500 ένσημα αντί για 4.500) αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση για τους σημερινούς 40ρηδες. Το μέτρο που φαίνεται ότι συμφωνήθηκε στο Παρίσι βάζει στο στόχαστρο τους γεννημένους μετά το 1975 προκειμένου να μη θιγούν όσοι βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι «διασώθηκαν » οι ευάλωτοι της κρίσης καθώς η κατάργηση της 15ετίας για τις μεγαλύτερες ηλικίες θα οδηγούσε σε τραγικό αδιέξοδο πολλές κατηγορίες ανέργων οι οποίοι με δεδομένο ότι ο δείκτης ανεργίας θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια δε θα μπορούσαν να βρουν δουλειά αλλά ούτε και να βγουν στη σύνταξη.
 
2. Πάγωμα των συντάξεων για τη διετία 2016-2017 . Υπενθυμίζουμε ότι ο ν.3863/2010 προέβλεπε πάγωμα των συντάξεων έως τις 31/12/2015. Κάτω από αυτή τη δημοσιονομική συγκυρία ,αποσύρεται ακόμα και η σκέψη να δοθεί αύξηση το 2016 της τάξης του 3,5%.
 
3. Δυνατότητα μείωσης των εισφορών σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες του ΟΑΕΕ με αντίστοιχη μείωση παροχών και συντάξεων. Ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Κουτρουμάνης εκτιμά ότι αν υιοθετηθεί το μέτρο οι συντάξεις θα συρρικνωθούν έως και 20%.
 
4. Ενοποιήσεις Ταμείων. Στο ΙΚΑ θα συγχωνευθούν επικουρικά και ταμεία πρόνοιας ( κάθετη παρέμβαση)
 
5. Η τρόικα φαίνεται ότι πείστηκε να παραπεμφθεί για αργότερα η συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προκήρυξη των απεργιών με πλειοψηφία 50%+1 της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων.

Προς το παρόν ( αυτό μπορεί να αλλάξει αν ενταθούν οι πιέσεις της Τρόικας ) η ελληνική πλευρά έχει αποκρούσει :
 
-Την αξίωση των δανειστών για σταδιακή αύξηση όλων των ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο και το 67ο έτος. Η πρόταση που είχε συζητηθεί στη διαπραγμάτευση ήταν να αυξηθούν κατά δύο χρόνια τα όρια ηλικίας για τους ασφαλισμένους οι οποίοι το 2018-2020 δε θα έχουν «πιάσει» ακόμα την ηλικία που ζητά ο νόμος. Αυτό σημαίνει ότι 50.000 ασφαλισμένοι κυρίως μητέρες ανηλίκων και άντρες με 35ετία κινδυνεύουν και πάλι να εγκλωβιστούν σύστημα.
 
Για παράδειγμα, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ που κατά το έτος 2012 συμπλήρωνε 5.500 ημέρες ασφάλισης και έχει ανήλικο παιδί σύμφωνα με τον ν. 3863/2010 έχει δικαίωμα να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε με πλήρη σύνταξη στο 60ό έτος της ηλικίας ή στο 55ο έτος, με μειωμένη σύνταξη. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη αν υιοθετηθεί το μέτρο θα «τιμωρηθεί» με δύο χρόνια εργασίας επιπλέον. Μέλη του οικονομικού επιτελείου είχαν προτείνει αντί της υποχρεωτικής αύξησης των ορίων , να θεσπιστούν κίνητρα για παραμονή στην εργασία. Η πρόταση ωστόσο απορρίφθηκε καθώς δημιουργούσε δημοσιονομικό κόστος .
 
– Περαιτέρω μείωση των συντελεστών υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1/1/2015 και μετά . Η τρόικα αξιώνει μεγαλύτερες μειώσεις στις συντάξεις 15%-20% από την πρώτη πενταετία εφαρμογής του νόμου, βάζοντας στο στόχαστρο τη νέα γενιά των συνταξιούχων.
 
-Μείωση της κατώτατης σύνταξης προκειμένου να περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του προνοιακού μέρους των κατώτατων ορίων της σύνταξης . Δηλαδή σήμερα από τα 487 ευρώ η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το ποσό που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές είναι μόλις 280 με 310 ευρώ. Το υπόλοιπο είναι κρατική χρηματοδότηση, την οποία τώρα οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί.
 
-Ένταξη του ΕΚΑΣ το οποίο δε θεωρείται ανταποδοτική ασφαλιστική παροχή στο μηχανισμό ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος . Η ελληνική πλευρά δέχεται την αναδιάρθρωση των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ αλλά όχι την πλήρη κατάργησή του.
 
-Το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη αποκλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις ενώ συμβιβαστική λύση αναζητείται για το lock out (ανταπεργία) .
Ωστόσο συμφωνία έχει επέλθει στα υπόλοιπα θέματα του συνδικαλιστικού νόμου όπως στην επιμήκυνση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας και των περιορισμό της αδικαιολόγητης άδειας των συνδικαλιστών .
 
Επίσης συμφωνήθηκε επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 130 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος και μελλοντική σύνδεσή του με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όταν αυτό περάσει από την πιλοτική στην καθολική εφαρμογή του.
 
Στα εργασιακά, λοκ άουτ και αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες φαίνεται πως έχουν ήδη συμφωνηθεί, ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν κατά το ταξίδι στο Παρίσι να έκλεισε και το θέμα του τρόπου λήψης των απεργιακών αποφάσεων, με την τρόικα να δέχεται ότι δεν απαιτούνται αλλαγές.
 
Τι συμφωνήθηκε στο Παρίσι για το ασφαλιστικό
 
Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί ενώ το ΔΝΤ επιμένει στη λήψη σκληρότερων μέτρων , αναζητώντας «ισοδύναμα» ( πχ αύξηση ΦΠΑ στα νησιά) αν η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να αρνείται σοβαρότερες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό.
 
www.newmoney.gr
 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot