Οι οκτώ ημερομηνίες - φωτιά που θα κρίνουν το μέλλον της Ελλάδας

Ιούνιος 18, 2015

Ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, κάνουν οι Financial Times τονίζοντας ότι δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup της Πέμπτης. Η εφημερίδα παραθέτει και τις ημερομηνίες - κλειδιά που θα κρίνουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Αναλυτικά το άρθρο, σε μετάφραση από το Euro2day έχει ως εξής:

Η πεντάμηνη κόντρα ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές μπορεί να εισέρχεται στην πιο κρίσιμη φάση της.

Οι ηγέτες επιμένουν στις δημόσιες δηλώσεις τους πως η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια συμφωνία που θα απελευθερώσει τα 7,2 δισ. ευρώ που η Ελλάδα έχει απεγνωσμένα ανάγκη.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις ωστόσο, οι αξιωματούχοι παραδέχονται πως μειώνονται οι ελπίδες ότι η συνάντηση στο Λουξεμβούργο θα αποδειχθεί καθοριστική. Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα για να αποπληρώσει €1,5 δισ. προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως το τέλος Ιουνίου.

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες από τις ημερομηνίες κλειδιά τους επόμενους μήνες:

Πέμπτη 18 Ιουνίου: Η καλύτερη ευκαιρία για συμφωνία

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο για την τακτική μηνιαία συνάντηση τους με την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Αλλά ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών που θα παρευρεθεί, έχει καταστήσει σαφές πως θα πάει στο Λουξεμβούργο χωρίς νέες προτάσεις. Όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αρχίζουν να πιστεύουν ότι δύσκολα θα υπάρξει πρόοδος και ότι η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι επιφανειακή.

Αν και οι διορίες έρχονται και παρέρχονται από την αρχή της κρίσης, πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μια αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία την Πέμπτη θα οδηγήσει την πεντάμηνη αντιπαράθεση σε μια νέα, κρίσιμη φάση – με το πρόγραμμα διάσωσης να λήγει στο τέλος του μήνα. Ως εκ τούτου, θα υπάρχει πολύς λίγος χρόνος για να εγκριθεί μια νέα συμφωνία στα κοινοβούλια της ευρωζώνης, ειδικά στην γερμανική Bundestag, η οποία θα πρέπει να συγκληθεί από το θερινό διάλειμμα για να δώσει το «πράσινο φως» σε νέα συμφωνία.

Παρασκευή 19 Ιουνίου: Η επόμενη ημέρα

Οι υπουργοί Οικονομικών θα είναι στο Λουξεμβούργο και για μια δεύτερη ημέρα συναντήσεων, αυτήν την φορά με όλες τις 28 χώρες να δίνουν το παρόν. Στην θεωρία, όλοι οι πρωταγωνιστές που πρέπει να επιτύχουν μια συμφωνία, θα είναι στο ίδιο σημείο την ίδια ώρα. Αλλά εφόσον δεν έχει σημειωθεί μια δραστική αλλαγή στις συνθήκες – ένας ξαφνικός πανικός στις αγορές ή μεγάλες ουρές στις ελληνικές τράπεζες – η μη επίτευξη συμφωνίας την Πέμπτη θα σημαίνει πως θα υπάρχουν λίγα προς συζήτηση την Παρασκευή.

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα εξετάσουν μια έκτακτη σύνοδο των ηγετών των κυβερνήσεων των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους. Η σύνοδος θα διεξαχθεί πιθανότατα την Κυριακή, αν και ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα είναι υπεύθυνος για αυτήν την σύγκλιση της συνεδρίαση, θα πρέπει να την ανακοινώσει λίγη ώρα μετά την αποτυχία του Eurogroup.

Κυριακή 21 Ιουνίου: Πιθανή έκτακτη σύνοδος

Ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως μια σύνοδος της ευρωζώνης θα είναι περιττή αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών, καθώς είναι τα υπουργεία τους που είναι καλύτερα εξοπλισμένα για να διαπραγματευτούν τα ουσιώδη στοιχεία μιας συμφωνίας διάσωσης. Αλλά άλλοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, θέλει να κλείσει μια συμφωνία. Έχει επιμείνει επανειλημμένα ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί στα υψηλότερα πολιτικά επίπεδα και όχι μεταξύ τεχνοκρατών διαπραγματευτών. Μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, την Γερμανία καγκελάριο και άλλους ηγέτες της Ε.Ε. μπορεί να είναι η κατάλληλη συνθήκη.

22 Ιουνίου και έπειτα: Τα χειρότερα δυνατά σενάρια

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αρχίζουν και μπαίνουν στο προσκήνιο τα χειρότερα δυνατά σενάρια, μεταξύ των οποίων και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι για τον περιορισμό των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες, για την αποτροπή μιας απόλυτης οικονομικής κατάρρευσης.

Αν ξεκινούσε μια μαζική φυγή καταθέσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – η οποία κρατάει τις ελληνικές τράπεζες σε μηχανική υποστήριξη με την έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης – μπορεί να αναγκαζόταν να τις κηρύξει αφερέγγυες και να αποσύρει την στήριξη. Χωρίς έκτακτη χρηματοδότηση, οι ελληνικές τράπεζες θα κατέρρεαν και ο μόνος τρόπος για την επανεκκίνηση τους θα ήταν η δημιουργία μιας νέας κεντρικής τράπεζας με νέο νόμισμα.

Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα επιβράδυναν σημαντικά αυτήν την διαδικασία, αγοράζοντας περισσότερο χρόνο και για τις δύο πλευρές ώστε να διαπραγματευτούν και να αποτρέψουν μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αλλά μόλις τεθούν σε ισχύ, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι είναι δύσκολο να αποσυρθούν. Η Κύπρος, η οποία αναγκάστηκε να επιβάλλει κεφαλαιακούς ελέγχους στο πλαίσιο τους προγράμματος διάσωσης πριν από δύο χρόνια, ανακοίνωσε την οριστική τους άρση στις 11 Μαίου. Στην Ισλανδία χρειάστηκε περίπου επτά χρόνια.

25 Ιουνίου: Δευτερεύοντα θέματα

Αυτή είναι η ημερομηνία για την έναρξη μιας προγραμματισμένης εδώ και καιρό Συνόδου της Ε.Ε. Ωστόσο, η συνάντηση έχει ήδη γεμάτη ατζέντα, όπως την αποκάλυψη των σχεδίων του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον για την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε. Αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν ότι ως τότε θα είναι πολύ αργά να διασωθεί μια ελληνική συμφωνία.

30 Ιουνίου: Καταληκτική ημερομηνία

Η ημέρα που λήγει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και όπου καλείται να πληρώσει 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ. Χωρίς μια συμφωνία σε μια λίστα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως δεν υπάρχει ελπίδα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος για τρίτη φορά, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι χωρίς δίχτυ ασφαλείας για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Αν δεν εκταμιευτούν οι δόσεις, ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα πληρώσει το ΔΝΤ. Αν και τεχνικά αυτό δεν αποτελεί default, καθώς με βάση τους κανονισμούς του ΔΝΤ η μη πληρωμή είναι «καθυστερούμενη οφειλή», η Ελλάδα θα ενταχθεί στο κλαμπ των αναδυόμενων αγορών – συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας, της Κούβας και της Ζιμπάμπουε – που έχουν ή είχαν «καθυστερούμενες οφειλές» προς το ΔΝΤ.

Μολονότι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν τονίσει ότι η μη αποπληρωμή του ΔΝΤ δεν αποτελεί τυπικά χρεοκοπία, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα έχει ουσιαστικά χρεοκοπήσει. Αν αποφασίσει κάτι τέτοιο, τα collateral που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να λάβουν την έκτακτη χρηματοδότηση – κυρίως κρατικά ομόλογα – θα είναι άχρηστα. Αυτό θα σημαίνει πως η ΕΚΤ πρέπει να κόψει την έκτακτη χρηματοδότηση, οδηγώντας σε Grexit.

1 Ιουλίου: Αχαρτογράφητα ύδατα

Αν το πρόγραμμα διάσωσης λήξει και η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το ΔΝΤ – αλλά η ΕΚΤ αποφασίσει ότι η έκτακτη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να συνεχιστεί – η Ελλάδα μπαίνει σε αχαρτογράφητα ύδατα, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Μάριο Ντράγκι.

Με μια οικονομία σακατεμένη από τους κεφαλαιακούς ελέγχους, μια κυβέρνηση χωρίς ρευστότητα και ένα τραπεζικό σύστημα που χαροπαλεύει σε μηχανική υποστήριξη, η Ελλάδα θα μπει σε μια διαδικασία οικονομικής ασφυξίας.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης πιστεύουν πως η κατάσταση θα οδηγήσει σε τέτοια έκρηξη θυμού κατά του κ. Τσίπρα, που η κυβέρνηση του θα καταρρεύσει. Αυτό θα σήμαινε είτε νέες εκλογές είτε – το πιθανότερο – μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπως αυτή υπό τον Λουκά Παπαδήμο στις αρχές του 2012.

20 Ιουλίου: Η τελευταία, πραγματικά τελευταία διορία

Αυτή μπορεί να είναι η πραγματική, τελευταία διορία: η ημέρα που λήγουν δύο ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Αν και η Standards & Poor’s ανέφερε πρόσφατα ότι δεν θα θεωρήσει την αποτυχία πληρωμής αυτών των ομολόγων default – μόνο η μη πληρωμή ομολόγων του ιδιωτικού τομέα θα είναι default - θα είναι ουσιαστικά αδύνατο για την Ελλάδα να επιβιώσει στην ευρωζώνη αν αθετήσει πληρωμές προς την ΕΚΤ.

imerisia.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot