Τη δική του απάντηση στις αντιδράσεις που προκάλεσε η επέμβαση στην Πρυτανεία, από όσους υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το Πανεπιστημιακό άσυλο, έδωσε ο Γιάννης Πανούσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έγινε κάτι τέτοιο και διερωτήθηκε: «Πώς μπορεί να λέει κάποιος ότι παραβιάστηκε το άσυλο; Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι έκαναν ελεύθερη διακίνηση ιδεών;». Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Πανούσης επιχειρηματολόγησε υπέρ της απόφασής του μιλώντας και για τις συλλήψεις που έγιναν, τονίζοντας με νόημα «αναζητούμε αν υπάρχει φοιτητής ανάμεσά τους», ενώ συμπλήρωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ένας Πολωνός διεθνώς καταζητούμενος, ένας συνεργός του Παλαιοκώστα, ένας 50χρονος «γνωστός» των Εξαρχείων και δύο Αλγερινοί υπήκοοι που έμεναν στο Μεγάλη Βρετάνια, οι οποίοι «δεν ήταν και τόσο αθώοι, όσο παρουσιάστηκε».
Ο κ. Πανούσης δήλωσε ότι η επέμβαση στην Πρυτανεία έγινε σε ανοιχτή γραμμή με το Μαξίμου, «διαφορετικά θα πρεπε να παραιτηθώ», κάτι το οποίο δεν σκέφτηκε όπως είπε και πρόσθεσε κάνοντας αναφορά στα όσα είπε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, που ζήτησε την παραίτησή του: «Αναρωτήθηκα ποιος εκλέγει τέτοιους ανθρώπους που μου λένε να παραιτηθώ».
«Κάποιοι πιστεύουν ότι ουρλιάζοντας γίνονται αριστεροί. Ας μας πουν τι είναι αριστερή δικαιοσύνη και τι αριστερή αστυνομία. Ας το λύσουν αν θέλουν λαϊκή δημοκρατία. Μιλάμε για αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, για θεσμούς, αν μιλάμε για επιτροπή αγώνα που αποφασίζει μιλάμε για άλλο πράγμα», πρόσθεσε, ενώ στη συνέχεια σε μία αποστροφή του λόγου του ανέφερε: «Δεν θα κάτσω να ασχοληθώ με τον Διαμαντόπουλο» και πρόσθεσε ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των Εξαρχείων, σημειώνοντας ότι «Οταν βγάλαμε την κλούβα από τα Εξάρχεια ανέλαβαν οι μαφίες των ναρκωτικών», ενώ πρόσθεσε με νόημα «Αν στείλουμε εκεί τον αστυνομικό της γειτονιάς θα τον ξαναδούμε; Ούτε το μπερέ δεν θα βρούμε!».
Διαφωνία για τις αποφυλακίσεις
Ο κ. Πανούσης δεν έκρυψε τη διαφωνία του για τη διάταξη του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή. Η επίμαχη διάταξη αφορά την υπό όρους αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.
«Δεν χρειαζόταν νομοθετική παρέμβαση για τις περιπτώσεις αποφυλακίσεων για ανθρωπιστικούς λόγους. Aυτά μπορεί να τα κρίνει η Δικαιοσύνη, θα μπορούσε να τα λύσει (με χάρη) και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν μπορεί να καταθέτουμε νομοθετικές ρυθμίσεις που να λένε βγαίνουν όλοι», τόνισε. «Τον κ. Παρασκευόπουλο τον ξέρω πολλά χρόνια, διαφωνώ σε πολλά πράγματα μαζί του», παραδέχθηκε, αλλά συμπλήρωσε: «Δικό του όμως είναι το υπουργείο και αυτός είναι ο επισπεύδων».